Sudan tetikte! Türkiye ve Mısır harekete geçti

Keçeli, sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Sudan'da güvenlik durumunun kötüye gittiğini vurgulayarak Port Sudan'da faaliyet gösteren Büyükelçiliğin ve Türk Konsolosluk Çağrı Merkezi'nin iletişim bilgilerini paylaştı.

28.12.2023-09:40 - (Son Güncelleme: 28.12.2023-17:59) Sudan tetikte! Türkiye ve Mısır harekete geçti

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Sudan'da bulunan Türk vatandaşlarının Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğince yapılabilecek ek uyarı ve duyuruları takip etmeyi sürdürmeleri ve şahsi güvenlikleri bakımından gerekli tedbirleri almalarının önem taşıdığını belirtti. Keçeli, Port Sudan'da faaliyet gösteren Büyükelçiliğin ve Türk Konsolosluk Çağrı Merkezi'nin iletişim bilgilerini paylaştı: "Halihazırda Port Sudan’da faaliyet göstermekte olan Hartum Büyükelçiliğimizin temas bilgileri: +249 90 094 2738 embassy.khartoum@mfa.gov.tr"

Mısır’dan vatandaşlarına ülkeyi terketme çağrısı

Mısır Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Vad Medeni kentinde çatışmaların arasında kalan 18 Mısırlı öğrenci ile ailelerinin tahliye edildiği belirtildi. Öğrencilerin kentten, Port Sudan'daki Mısır Konsolosluğuna oradan da Mısır'a tahliye edilmeleri aşamasında Sudan makamlarıyla koordinasyon kurulduğu kaydedildi. Açıklamada, çatışma yaşanmayanlar dahil olmak üzere Sudan'ın tüm eyaletlerindeki Mısır vatandaşlarına ‘derhal ülkeyi terk etme’ ve ‘hiçbir şart altında bu ülkeye seyahat etmeme’ çağrısı yapıldı.Mısır Dışişleri Bakanlığı, Sudan'daki Mısırlıların sayısıyla ilgili bilgi paylaşmadı.

Türkiye ve Mısır'dan vatandaşlara çağrı!

İç savaşın 9. ayı

​Sudan, 2018'deki hayat pahalılığı kaynaklı halk protestolarının ardından 2019 ve 2021'deki askeri darbelerle siyasi ve ekonomik anlamda giderek istikrarsızlaşırken, HDK'nin iktidarı ve ordu yönetimini ele geçirmek için başlattığı iç ve etnik savaşa dönüşen çatışmalar 9 ayı geride bıraktı. Sudan'da iç savaşta taraflar, başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdüyor. Sudan hükümetinin uluslararası topluma "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunduğu HDK, 15 Nisan'da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü. Uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı ihlal suçlamaları ve öne sürülen şartlarda anlaşamamaları nedeniyle başarısız oldu.Başkent Hartum ve çevresindeki Umdurman ve Bahri kentleri, batıdaki Darfur bölgesi ve güneydeki Kurdufan'ın aralarında olduğu yerler başta ve yoğun olmak üzere, ülkenin dört bir yanında iki taraf arasında çatışmalar yaşandı.

HDK, ordunun güçlü olduğu kuzey ve doğu kesimlerinde varlık gösteremese de başkentin bulunduğu orta kesimlerle özellikle kurulduğu coğrafya olan Çad, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan sınır hattındaki bölgelerde orduyla yoğun şekilde çatışıyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal