Su orucu nasıl yapılır? Peygamber efendimiz su orucu tutar mıydı? İşte merak edilenler

İslam dininin önemli ibadetlerinden birisi olan orucun bazı türleri bulunmaktadır. Su orucu da oruç türlerinden birisidir. Peki Su orucu nasıl yapılır? Peygamber efendimiz su orucu tutar mıydı? İşte merak edilenler...

21.07.2022-17:01 - (Son Güncelleme: 21.07.2022-17:01)

Müslümanların özellikle Ramazan ayında azami özen gösterdiği ibadetlerden birisi olan oruç tutmak, bilimsel araştırmalara göre sadece manevi değil fiziksel anlamda da önemli faydalar sağlamaktadır. Merriam Webster Sözlüğü’de  ‘idareli yemek veya bazı yiyeceklerden kaçınmak.’ olarak tanımlanan orucun bazı türleri bulunmaktadır. Su orucu da oruç türlerinden birisidir. Su orucu hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen kişiler internet üzerinden konu hakkında araştırmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Peki Su orucu nasıl yapılır? Peygamber efendimiz su orucu tutar mıydı?

Su orucu nedir?

Su orucu, sağlık sorunu olmayan herkes tarafından tutulabilecek, manevi huzur sağlayacak olan bir oruç türüdür. Fakat su orucunu tutmak isteyenlerin tam donanımlı bir hastanede sağlık kontrollerinden geçmesi ve doktorunun onayını alması gerekmektedir..

Su orucu

Su orucunun faydaları nelerdir?

Su orucunun manevi huzurun dışında insan vücuduna önemli faydaları bulunmaktadır. Bilim insanlarının araştırmalarına göre su orucu otofajiyi desteklediğini ve Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kanser vb. birçok kronik hastalığın riskini azaltabileceğini gösteriyor. Otofaji, hücrelerinizin eski parçalarının parçalanıp geri dönüştürüldüğü bir süreç olarak insan vücuduna ciddi faydalar sağlamaktadır. İşte su orucunun faydalarından bazıları:

Organlar, sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmek için su kullanır. Vücuttaki su oranının düzene girmesi için bu oruç faydalıdır. Beyin fonksiyonlarının çalışması için önemli olan oksijenin kan yoluyla taşınmasını da sağlar.

Böbrek sağlığına çok yararlı olan su orucu sayesinde, idrar üretmeye yarayan diürez işlemi rahatlıkla gerçekleştirilir. Bunun meydana gelebilmesi için, böbreklere bol miktarda su ulaşmalıdır. Bu şekilde, antioksidan görevi görerek toksinleri ve diğer zararlı maddeleri vücuttan atar.

Yüksek tansiyon ve kalp hastalığına sahip olan kişilerin su orucu tutması yararlıdır. Çünkü kan basıncını düşürmeyi sağlar. Felç, kalp krizi ve beyin kanaması gibi rahatsızlıklara karşı korur.

Su orucu, bedeni insüline karşı daha duyarlı hale getirir. Bu ise, vücudun kan şekeri düzeyini düşürmesini kolaylaştırır. Bu yüzden diyabeti olanların su orucunu denemeleri önerilir.

Vitaminler ile minerallerin, vücut tarafından daha iyi emilmesine yardımcı olur. Besin maddelerinin düzgün bir biçimde işlenme ve hücrelere taşınabilmeleri için su çok önemli bir göreve sahiptir. Bu sayede sağlıklı kilo verdirir, toksinleri temizlerken besin maddelerinin vücut tarafından daha iyi alınmasına destek olur.

Güzel, genç ve canlı görünen bir cildin sırrı bol su tüketmektir. Su orucu, cildin elastikiyetini ve kalitesini arttırdığı için daha iyi bir görünüm sağlar.

Su orucuna başlamadan önce neler yapılmalıdır?

Su orucuna başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle hayvansal gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı, mümkünse durdurulmalıdır. Bunun dışında beslenme programının yüzde 75’i çiğ veya pişmiş sebzelerle kalan kısmı ise asit içermeyen besinlerle yapılmalıdır. Bunun dışında su orucu konusunda dikkat edilmesi gereken detaylar şunlardır:

Oruçtan önce enerjisi yüksek yiyeceklerle düzgün beslenmek

Dinlenmeye zaman ayırmak

Kendini iyi hissetmiyorsa veya çok yorgunsa oruç tutmaktan kaçınmak

Ağır egzersizden kaçınmak

Başlamadan önce öğünlerin boyutunu azaltarak ve en az bir hafta boyunca vegan bir diyet uygulayarak, yavaş yavaş hızlanmayı düşünmek

Daha önce su orucu yapmadıysanız, tıbbi gözetim altında yapmayı düşünmek ve su tüketimi konusunda dikkatli davranmak su orucu tutmadan önce yapılması gerekenlerdir.

Su orucunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus vücudun su ihtiyacının yeterli miktarda karşılanmasıdır. Uzmanlar su orucunun 3 ila 7 gün arasında tutulması gerektiğini savunurken sürenin uzun tutulmasının elde edilecek sonucu daha olumlu yapacağı görüşündedir.

Peygamber efendimiz su orucu tutar mıydı?

Hz. Muhammed’in de su orucu tutup tutmadığı sorusu müslümanların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. İslami kaynaklarda yer alan bilgilere göre bilinen şekliyle tutulan oruç dışında su orucu ve benzeri herhangi bir oruç türü bulunmamaktadır. Su orucu gibi oruç türleri islami bir ibadet yerine bilimsel faydaları olan diyet şekilleridir. Fakat su orucunun tutulmasında dinen herhangi bir sakınca yoktur.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal