Sputnik Nedir?

Koronavirüs aşı süreçleri ile ilgili açıklamalar gündemde geniş yer tutarken, Türkiye ile Rusya arasında Sputnik V koronavirüs aşısı için anlaşma tamamlandı. Bunun üzerine Sputnik hakkında araştırmalar başladı. Sputnik nedir? Sputnik aşısı işe yarar mı?

23.01.2021-15:32 - (Son Güncelleme: 23.01.2021-15:32) Sputnik Nedir?

Rus Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi sürecine yönelik Türk bir ilaç şirketi ile anlaşma imzalandı. Üretim için gerekli teknolojinin transfer sürecine adım atıldı. Buna göre; aşının üretimi Türkiye'de de gerçekleştirilecek. Koronavirüs aşısının adı Sputnik ne demek, anlamı ne? Neden Sputnik adı verildi?

SPUTNİK NE DEMEK?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini duyurmasının ardından, Moskova koronavirüs aşısının adını 'Sputnik V' olarak adlandırdıklarını belirtmişti. Sputnik, 1. dünya savaşının ilk yapay uydusunun adıdır. Sputnik serisinden ilk uzay aracı. SSCB tarafından 4 Ekim 1957'de yörüngeye oturtulmuştu.

Uydunun ağırlığı 80 kg, çapı 58 cm, yörünge yüksekliği 250 km olarak biliniyordu. Küre şeklinde bir gövdesi ve bundan ayrılan 2,4 ila 2,9 m uzunluğunda dört uzun antene sahipti. 20 ve 40 MHz gücünde iki radyo vericisine sahipti. Bu radyo sinyalleri iyonosferdeki elektron yoğunluğunu ölçmede kullanmaya yarıyordu.

Ayrıca, uydunun iç basıncı ve sıcaklığı da sinyallerle iletiliyordu. Böylece uydu çeperinin bir göktaşı tarafından delinip delinmediği takip altındaydı. Uydunun basınçlı iç bölgesi nitrojen gazıyla doldurulmuştu. Ancak yörünge sırasında uydu çeperinin hiç delinmediği tespit edildi. Bu durum ise, gelecekteki uzay uçuşları için Dünya yörüngesinin güvenli olduğunu gösteriyordu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal