Efsanevi Boksör Muhammed Ali

Tüm zamanların en büyüğü Muhammed Ali, bundan tam 2 yıl önce hayatını kaybetti. Efsanevi boksör Ali, Müslümanlığı temsil eden en önemli değerlerden biriydi.

03.06.2018-17:04 - (Son Güncelleme: 03.06.2018-17:12)

Spor dünyasında "tüm zamanların en büyüğü" olarak tanıtan ve 2016 senesinde 74 yaşında yaşamını yitiren ünlü ırkçılık karşıtı Müslüman aktivist ve ünlü boksör Muhammed Ali ölümünün 2. senesinde çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Efsane boksör Muhammed Ali’nin onuruna, başta mezarının bulunduğu Kentucky eyaletinin Louisville şehri olmak üzere ABD'nin birçok şehrinde törenler gerçekleştirildi.

Uzun zaman Parkinson hastalığı ile mücadele eden Muhammed Ali, 3 Haziran 2016 tarihinde solunum yolu rahatsızlığı sebebiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybederken, tüm dünyayı yasa boğmuştu.

61 MAÇTA 56 ZAFER

Amatör ligde katıldığı 167 maçın 161’inden galip ayrılarak bu alanda bir rekor kırdı. Profesyonel sporculuk döneminde yaptığı 61 maçta sadece 5 kez mağlubiyet tadan, olimpiyat ve dünya şampiyonu olan Muhammed Ali, 37'si nakavt olmak üzere 56 müsabakadan galip ayrıldı.

1960 senesinde henüz 18 yaşındayken mücadele ettiği Roma Olimpiyatlarında hafif ağır sıklette altın madalya kazanmayı bilfi ve bu madalya ile spor camiasında namını duyurmaya başladı.

Altın madalya ile ABD'ye geri döndükten sonra gittiği bir restoranda siyahilere servis yapılmadığını duyunca çok kızdı ve kazandığı altın madalyayı yakındaki bir suya attı. Bu olayla birlikte ABD’ye bakış açısı değişmeye başlayan Ali, İslam dinine ilgi duymaya başladı.

22 YAŞINDA MÜSLÜMAN OLDU

Daha 22 yaşındayken 1964'te Sonny Liston’u yenip en genç Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu olan Ali, zaferinin sonrasında İslam dinini seçtiğini ve adını da Muhammed Ali olarak değiştirdiğini duyurdu.

Siyahilerin birçok temel hak ve özgürlükten mahrum kılındığı 1960'ların ABD'sinde aynı zamanda Müslüman da olan Muhammed Ali, ABD hükümeti tarafından 1966'da acil koduyla Vietnam Savaşına çağırıldı.

"Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım’’ cevabını vererek Vietnam Savaşına gitmeyi reddeden boksör Ali, 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı, pasaportu ve unvanları ABD yönetimi tarafından elinden alındı. Kararı ABD Yüksek Mahkemesinde temyiz eden Ali, 3,5 yıl boyunca boks dünyasından uzan kaldı ve dava süresince ciddi maddi sıkıntı yaşadı. 1971 yılında Yüksek Mahkemedeki temyiz davasını kazandı.

3 Dünya Şampiyonluğuna Ulaşan İlk İsim

1971'de Joe Frazier ile "asrın maçı" olarak adlandırılan maça çıktı ve profesyonel boks kariyerinde ilk kez bir maçtan mağlup ayrıldı.

1974'te bir kez daha karşılaştığı Joe Fraizer'ı bu sefer yenerek dünya ağır sıklet boks şampiyonu unvanını takibinin elinden geri aldı. 1977'de Leon Spinks'e yenildi, ancak bir yıl sonra rakibini yenerek dünya şampiyonluğunu 3 kez elde eden ilk boksör olarak rekor kırdı ve tarihe ismini altın harflerle geçirdi.

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal