Bulk Dönemi

Vücut geliştirme sporuyla ilgilenenlerin en çok araştırdığı konulardan biri de bulk dönemi… Peki, bulk dönemi nedir? Bulk döneminde nasıl beslenilir? Tüm detaylar haberimizde…

06.06.2018-16:36 - (Son Güncelleme: 06.06.2018-16:32) Bulk Dönemi

BULK DÖNEMİ NEDİR?

Kilo alarak en yüksek kas gelişiminin sağlandığı dönem bulk dönemi olarak adlandırılır. Bulk döneminde yakılandan daha çok kalori alınır. Zaman geçtikçe tartıda kilo artar ve ağırlık idmanları da yapılarak kas geliştirilir. Bulk döneminde genellikle yağ oranı biraz artış gösterir.

Bulk döneminin bitmesinin ardından definasyon dönemine girilir ve bu yağ oranı, kas kaybı en az seviyede tutularak azaltılır. Bu şekilde hem kaslı, hem de estetik bir görünüşe sahip olunabilir.

BULK DÖNEMİNDE BESLENME

Bulk döneminde ilk öncelik kalori, ikinci öncelik makro besinler, üçüncü öncelik ise besin kalitesi olmalıdır. Besin kalitesi uzun dönemde sağlık açısında büyük önem teşkil eder.. Sağlığa dikkat edilirse daha uzun dönem ve daha etkili şekilde kas geliştirmesine devam edilebilir.

Bunların dışında makrolara uydurularak lezzetli yiyeceklerin keyfi çıkarılmaya devam edilebilir. Yalnızca çoğunlukla kaliteli beslenildiğinden emin olunmalıdır. Makro besinler için öncelikli önerdiğim besin kaynaklarına geçelim:

Protein

Kas geliştirmek adına protein almak gerekir. Protein ihtiyacı çoğu spor salonlarında duyulan protein miktarından daha az. Bulk döneminde tahıl kaynaklarıyla dahi yüksek oranda protein alınabilir.

Yağ

Diyetlerde kaliteli yağ kaynaklarının bulunması düşünülenden çok daha önem teşkil ediyor. Yağ metabolizma, sindirim sistemi, boşaltım sistemi ve bağışıklık sisteminde görev yapar. Bu sistemlerde çıkacak bir sorun kas gelişimini yavaşlatır. Bu sebeple genellikle iyi kaynaklardan tüketilerek yeterince yağ alındığından emin olunmalıdır. Aynı zamanda yağ, diğer makro besinlere oranla daha fazla kalori içermesinden ötürü kalori hedefine ulaşmakta kolaylık sağlayacaktır.

Karbonhidrat

Bulk döneminde kas gelişimini desteklemesi, glikojen depolarını yeterince doldurması ve performansın arttırılması adına hem hızlı hem de yavaş sindirilebilen karbonhidratlar tüketilmelidir.

Bulgur, pirinç, patates, yulaf, tam buğday ekmeği, makarna, kinoa ve baklagiller iyi örneklerdir.

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal