Sovtaj nedir, ne demektir? Sovtaj bedelini kim öder? Sovtaj bedeli hakkında detaylı bilgi

Sovtaj bedeli nedir, ne demektir? Sovtaj bedelini kim öder, nasıl hesaplanır? Sovtaj tutarı hakkında detaylı bilgiler için hemen TIKLAYIN.

08.05.2022-11:08 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-11:08) Sovtaj nedir, ne demektir? Sovtaj bedelini kim öder? Sovtaj bedeli hakkında detaylı bilgi

Son günlerde bir çok kişi sovtajın ne olduğunu merak etmekte. Sigorta konularıyla ilgilenen vatandaşların bu meraklarını açıklığa kavuşturuyoruz. Sovtaj nedir, bedeli nasıl hesaplanmaktadır ve kimler tarafından ödenir gibi sorularınızı cevabını merak ediyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz...

Sovtaj nedir?

Sovtaj özetle bir ürünün sigortalı olmayan bölümünün değer tespitine denmektedir. Sovtaj sonrasında sigortası bulunan bir malın değeri devam eden kısmını sigortacı alabilir ya da bu işlem sonrasında zarar verilmiş ürünün değerli bölümü malın sahibine verilebilir. Sigorta firmaları bu anlamda ürünlerinize de ortak olmuş gibidirler ama aynı zamanda mala gelecek olan kayıpları da karşılamakta ortak oldukları anlamına gelir. Sigorta firmaları bir aracın kazası sonrasında tüm maddi kayıpları karşılarken sovtaj da sadece aracın sağlam kısımlarından gelir oluşmaktadır.

Sovtaj bedeli nasıl hesaplanır?

Bu bedeller eksper aracılığıyla hesaplanmaktadır. Her sigorta şirketi kendine has eskper tutarlar. Sovtaj işlemi ev sigortalatmak gibi değildir. Sovtaj işlemi sadece mala değil aynı zamanda bütün durumları ele alan bir değerlendirme yaptıktan sonra malın sigortaya girebilecek kısımları için bir fiyat biçer.

Sovtaj bedelini kim öder?

Sovtaj ödemeleri sigorta şirketlerine ödenmektedir. Bir aracın hurda haline geldiği durumu ele alırsak; hurdanın iş yapar kısımları hurdacı ya da açık arttırma yöntemiyle başka kullanıcılara satıldığında ele geçen para sigorta şirketine gider.

Bu işlemleri sigorta firmaları yaptığından dolayı buradan elde edilen gelirler de direkt olarak firmanın kasasına girmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal