Sosyal Medya Kullananlar Dikkat: Yargıtay’dan Önemli Karar!

Avukat Alev Acar, Twitter’a yönelik açıklamalarda bulundu. Acar, “ Tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz” diye konuştu.

23.08.2021-09:41 - (Son Güncelleme: 23.08.2021-10:04) Sosyal Medya Kullananlar Dikkat: Yargıtay’dan Önemli Karar!

Hayatlarımızın çoğunda vakit geçirdiğimiz ve günlük yaşantımızın çoğu zamanını etkileyen sosyal medya hesaplarında, paylaşım yaparken dikkatli olmamız gerektiği ifade ediliyor. Sosyal medya hesaplarından yapılan hakaret içerikli paylaşım yapan, ya da retweet eden kullanıcılar hakaret suçunu işlemiş kabul ediliyor. "Yaptığım her retweet onayladığım anlamına gelmez" , "retweetlerden sorumlu değilim" şeklinde profilinize yazmanız bu cezalardan kurtulmanızı sağlayamıyor. Bu suçu işleyen kişi 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırıldığı açıklandı. 

YOĞUN BİR ŞEKİLDE HAKARET SUÇU İŞLENİYOR

Avukat Alev Acar, Yargıtay 18. Ceza Dairesi'nin, retweet yapılan tweetin hakaret içermesi halinde retweet yapanın da hakaret suçunu oluşturacağını kararlaştırdığına dikkat çekerek sosyal medya kullanıcılarına açıklamalarda bulundu. Sosyal medya üzerinden yoğun bir şekilde hakaret suçunun işlendiğini belirten Avukat Alev Acar, "Sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi daha kolay ifade ettiğimiz de bir gerçektir. Çünkü sanal ortamda söylemlerimize yüz yüze karşılık verecek kimse yoktur. Bu yüzden daha rahat ederiz ve söylemlerimizi kontrol etme gereği hissetmeyiz. Normal yaşantımızda asla söylemeyeceğimiz sözleri sosyal medya kalkanı altında rahatlıkla kullanırız. İşte bu nedenledir ki, söylemlerimiz başkasını rencide edici nitelikte veya bir kişinin onur, şeref ve saygınlığına saldırı boyutunda olabilir" açıklamalarına yer verdi. 

HAKARET İÇERİKLİ PAYLAŞIM YAPMAK SUÇ OLUŞTURUR 

Hakaret içerikli bir paylaşımı hesabından paylaşan bir kişinin hakaret suçu oluşturduğunu sosyal medya kullanıcılarının dikkatli olması gerektiğini dile getiren Acar, "Son zamanlarda twitter isimli sosyal medya platformunda kişilerin 'retweetler onaylıyorum anlamına gelmez', 'retweetlerden sorumlu değilim' ve buna benzer şekilde yazılara denk geliyorum. Ancak ne yazık ki bu söylemlerin hukuki bir karşılığı yoktur. Hakaret içerikli bir paylaşımı retweet ederek kendi sosyal medya hesabınızda yayınlar ve bu paylaşımın daha fazla insana ulaşmasını sağlarsanız siz de hakaret suçunu işlemiş olursunuz. Aynı şekilde facebook üzerinden yapılan hakaret içerikli bir paylaşımı kendi sosyal medya hesabınızdan paylaşırsanız amacınız yayma ve dağıtma olduğundan siz de hakaret suçunu işlemiş olursunuz" ifadelerinde bulundu.

BAŞKA İNSANLARIN HAKLARINI İHLAL ETMEYİN 

Sosyal medyadan sahte hesap açıp paylaşım yapan kullanıcıların IP araştırması yapılarak gerçek kimliklerinin kolayca tespit edilebildiğini söyleyen Acar, "Şüphelinin tespit edilemediği gerekçesi ile Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar, Sulh Ceza Hâkimliklerince; 'gerekirse IP araştırması yapılması ile ilgili paylaşım altında beğenen ve yorum yapan kişiler üzerinden şüpheliye ulaşılması' gerekçesi ile kaldırılmaktadır" diye konuştu. 

Avukat Alev Acar sosyal medya kullanıcılarına, "Sosyal medya aracılığı ile fikirlerinizi paylaşırken lütfen başka insanların haklarını ihlal etmeyin" uyarısında bulunarak sözlerine şöyle devam ettirdi; “Suç unsuru olabilecek paylaşımlarda bulunmayın, bu içerikli paylaşımları kendi sosyal medya hesabınızda paylaşmayın. Aksi takdirde hayatınızda hiç tanımadığınız bir insan ile ilgili yaptığınız bir paylaşım nedeniyle hakaret suçundan cezalandırılabilir veya tazminat ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu aşamada artık 'ben sadece retweet etmiştim' zaten profilime de 'retweetler onayladığım anlamına gelmez' yazıyordu diye yaptığınız savunma kabul görmeyecektir"

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal