Sosyal konut projesinde merak edilen soru: TOKİ konut taksitlerinde artış olacak mı, ne kadar olacak?

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sosyal konut projesine rekor seviyede başvuru yapıldı. Fakat ödenecek olan taksitlerde ciddi artışlar olacağı iddiası vatandaşın kafasını karıştırıyor. Peki TOKİ konut taksitlerinde artış olacak mı, ne kadar olacak? İşte sorunun yanıtı...

20.09.2022-09:13 - (Son Güncelleme: 20.09.2022-16:10)

TOKİ ucuz konut projesinin başvuru işlemleri an itibariyle devam ediyor. Ev sahibi olmayı hayal eden milyonlarca vatandaşın başvuruda bulunduğu sosyal konut projesinin detayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Fakat ödenecek olan taksitlerde ciddi artışlar olacağı iddiası vatandaşın kafasını karıştırıyor. Vatandaşın sosyal konut projesiyle ilgili olarak en çok merak ettiği soru ise ‘’TOKİ konut taksitlerinde artış olacak mı, ne kadar olacak?’’ oldu.

TOKİ konut taksitlerinde artış olacak mı, ne kadar olacak?

TOKİ konut taksitlerinin artacağı iddiaları ortalığı karıştırdı. Fakat yapılan hesaplamalar bunun aksi yönde olduğunu söylüyor. TOKİ'nin 10 yıllık ödeme planlarına bakıldığında, sosyal konutlarda yıllık taksit artış oranlarının devlet memurlarının maaşına yapılan zamlardan çok daha düşük olduğu görülüyor. Örneğin, 2012'de memur maaş artışı yüzde 8 iken, bu oran konut taksit ödemelerine de yüzde 8 olarak yansıdı. 2015'te memur maaş artış oranı yüzde 3 olunca ev taksiti de sadece yüzde 3 oranında arttı. 2019-2022 yılları arasında ise TOKİ'nin konut taksitlerinde yaptığı artış memur maaş artışının altında gerçekleşti. 2019'da yüzde 19.38 olan memur zammı, eve yüzde 10, 2022'de yüzde 72.64'lük artışa karşılık sadece yüzde 25 olarak yansıdı. 

Bunun  yanında TOKİ her yıl çeşitli indirim kampanyaları da düzenliyor. Bu kampanyalarda borcunu erken ödeyip, tapusunu hemen almak isteyen konut ve işyeri alıcılarına en az yüzde 20 oranında indirim yapılıyor. Kampanyadan bütün borç bakiyesini kapatamayacak vatandaşlar da yararlanıyor. Borcun tamamını kapatamayacak vatandaşlar borç bakiyesinin yüzde 25'inden az olmamak şartıyla yaptıkları peşin ödeme kampanyasından faydalanıyor.

Sosyal konut projesi

20 yıl sonra 1,5 milyon Türk Lirası ödenecek

TOKİ’nin yaptığı kampanyaya göre 2+1 daireler için 240 ay vade ile aylık 2.280 TL’lik taksitler halinde bir ödeme planlanıyor. Önümüzdeki 20 yıl boyunca ortalama maaşlara yapılacak zammın yüzde 10 olacağı varsayıldığında, bu kampanyadan 2+1 daire alanlar toplamda 1 milyon 548 bin lira ödeyecek. Aylık taksit ödemesinin her yıl yüzde 10 arttığı dikkate alınırsa, ikinci yıl taksit 2 bin 508 lira, üçüncü yıl 2 bin 758 lira, üçüncü yıl 3 bin 33 liraya çıkacak. Son taksit ödemesi ise 13.737 TL olacak.

Banka kredilerinin TOKİ yerine kullanılmasının avantajlı olduğu söylemleri ise Merkez Bankası verilerince yalanlanıyor. Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektöründe konut kredisinde aylık ortalama faiz yüzde 1.65 seviyesinde. 600 bin liralık konutun yüzde 10'unu peşin ödeyip yüzde 80'i için kredi çekildiğinde 432 bin liralık bir kredi çekilmiş olacak. Bu durumda aylık ödeme 20 yıl boyunca her ay 7.128 TL olacak. 20 yılın sonunda yapılacak toplam ödeme ise 1 milyon 745 bin liraya ulaşacak.

Bakan Kurum’dan açıklama

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bu güveni boşa çıkarmayacağız" dedi. Projenin temelinin ekimde atılacağını söyleyen Kurum, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu konutların anahtarlarını vatandaşlarımıza armağan edecek" diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal