Sorumlu geçti nedir, sorumlu geçme ne demek? Sorumlu dersi olan diploma alabilir mi? 2022 sorumlu geçme şartları

Okullar kapandı ve yaz tatil dönemi başladı. Karnelerinde '' Sorumlu olarak geçti '' ibaresi olan öğrenciler ise '' Sorumlu olarak geçti ne demek? '' sorusunu araştırmaya başladı. Bizde sizler için bu konuyu araştırdık ve haberimizde yer verdik. İşte sorumlu sınıf geçme hakkında merak edilenler..

20.06.2022-15:37 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-15:37) Sorumlu geçti nedir, sorumlu geçme ne demek? Sorumlu dersi olan diploma alabilir mi? 2022 sorumlu geçme şartları

Sorumlu olarak sınıf geçme, MEB 'in Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 'nde yer almaktadır. Sorumlu geçmek nedir? Sorumlu dersi olan öğrenciler diploma alabilirler mi? İşte detayları..

Sorumlu sınıf geçmek nedir?

Bütün bir senenin ağırlıklı olarak puan ortalaması 50 altı olan öğrencilerin zayıf not sayıları 3 'e kadar ise sorumlu olarak sınıf geçme hakkından yararlanırlar. Sorumlu olarak geçilen derslerden ise daha sonraki senelerde sınava girmektedirler.

Ders yılı bitiminde her dersten iki dönem puanı olmak şartı ile doğrudan sınıfını geçemeyenler, bir sınıftaki başarısız ders sayısı en çok 3 olan öğrenciler sorumlu olarak sınıf geçmektedirler. Fakat alt sınıflar da dahil olmak üzere toplamda 6 dersten fazla sayıda başarısız dersi olanlar sınıf tekrarı yapmak zorundadır. Nakil ile geçişlerden dolayı ortaya çıkan sorumlu dersler ise bu sayıya dahil değildir.

sorumlu sınıf geçme nedir

Sorumluluk sınavları, ders yılı içinde yazılı ya da uygulamalı sınav olarak birinci ve ikinci dönemin ilk haftasında iki tane alan öğretmeni, olmaması durumunda ise bir tane alan öğretmeni olacak şekilde iki öğretmen tarafından yapılmaktadır.

Yıl sonu beceri sınavını başarılı olarak geçemeyen öğrencilerin bu derslere ait olan sorumluluk sınavları ise, iş dosyası dikkate alınmadan yazılı olarak ya da uygulamalı sınav halinde yapılmaktadır.

Bir dersin sorumluluğu, o dersin sorumluluk sınavında geçer not alınması halinde kalkmaktadır.

Sorumluluk sınavlarına itiraz edildiğinde ise ilgili yönetmeliğin 49. madde hükümleri uygulanmaktadır.

Eğitim - öğretim yılının başında yapılan sorumluluk sınavı bitiminde tek dersten başarısızlığı olan son sınıf öğrencileri de aynı şekilde takip eden haftada bir sınava daha tabi tutulurlar.

sorumlu sınıf geçenler diploma alabilir mi

2022 yılı sorumlu dersi olan öğrenciler diploma alabilirler mi?

Son sınıf öğrencilerinin başarısız ya da sorumlu derslerinin olması, üniversite sınavlarına girmelerine engel teşkil etmeyecektir. Bu yüzden de 12. sınıfa giden öğrencilerin sorumlu derslerinin olup olmamasına bakılmadan üniversite sınavlarına giriş yapabileceklerdir. Doğrudan sınıf geçme koşullarını taşıyan öğrenciler de mezun olacaklar, diplomalarını da alabileceklerdir.

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerince yapılan sorumluluk sınavları, 1. dönemin ilk haftası, 2. dönemin ilk haftası ve son 2 hafta içinde yapılacaktır. Eğitim - öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavında sonra tek dersten başarısızlığı olan 12. sınıfların aynı usul ile takip eden haftada yeni bir sınav daha yapılacaktır.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal