Son zamanların en büyük çatışması: Kassam Tugayları, İsrail'e ağır kayıplar verdiriyor

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, son günlerde İsrail'e karşı gerçekleştirdiği saldırılarla büyük ses getirdi. Yapılan açıklamalarda, Gazze Şeridi'nde İsrail'e ait bir "Apache" tipi helikopterin SAM 7 füzesiyle hedef alındığı ve 15 İsrail askerinin öldürüldüğü belirtildi. Bu saldırılar, bölgedeki gerginliği ve çatışmaları yeniden alevlendirdi.

18.05.2024-15:25 - (Son Güncelleme: 18.05.2024-16:00) Son zamanların en büyük çatışması: Kassam Tugayları, İsrail'e ağır kayıplar verdiriyor

Kassam Tugayları, İsrail ordusuna ait bir "Apache" tipi helikopterin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı bölgesinde hedef alındığını duyurdu. Yazılı açıklamada, helikopterin SAM 7 füzesiyle vurulduğu ve büyük hasar gördüğü belirtildi. Bu saldırı, İsrail askeri operasyonlarına önemli bir darbe olarak değerlendiriliyor.

15 askerin öldürülmesi

Gün içinde Kassam Tugayları tarafından yapılan bir diğer açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin doğusunda 15 İsrail askerinin öldürüldüğü bildirildi. Saldırının ardından Kassam direnişçilerinin, İsrail askerlerinin bulunduğu eve baskın düzenleyerek, evin çevresinde yakın mesafeden çatıştıkları kaydedildi. Ayrıca, İsrail ordusuna ait "Merkava" tipi 4 tankın "Yasin-105" roketleriyle vurulduğu aktarıldı.

7 Ekim sonrası Gazze işgali

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023'te "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e kapsamlı bir saldırı düzenlemişti. İsrail, bu saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü ve 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı. 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ise en az 35 bin 386 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenler arasında 15 bin 103 çocuk ve 9 bin 849 kadın bulunuyor. Ayrıca 79 bin 366 Filistinli yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce kişinin olduğu bildirilirken, İsrail'in hastane ve eğitim kurumlarını hedef alarak sivil altyapıyı da tahrip ettiği belirtiliyor. İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana 628 askerinin öldüğünü duyurdu, bunların 280'i karadan işgal sürecinde hayatını kaybetti.


Esir takası

Çatışmalar, 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da geçici olarak durmuştu. Bu süre zarfında, 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Ancak, İsrail'in binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam ettiği bildirildi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki durum

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de durum oldukça gergin. 7 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 504 Filistinli hayatını kaybetti. Bu bölgelerdeki saldırılar, Filistinliler için yaşamı daha da zorlaştırdı ve gerginlikleri artırdı.

Bu son gelişmeler, Gazze ve çevresindeki çatışmaların ne kadar şiddetli ve yıkıcı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bölgedeki gerginliğin azalması için uluslararası toplumun devreye girmesi ve barışçıl çözümler üretmesi gerektiği vurgulanıyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal