Son Patlamadan 7 Kat Daha Güçlü: Birçok Yerleşim Yeri Sular Altında Kaldı

Ada ülkesi Tonga’da meydana gelen yanardağ patlaması sonrası yetkililer, Yeni Zelanda ve Fiji halkına tsunami uyarısında bulundu. Başkentte ise dev dalgaların kıyıya vurması sonucu birçok yerleşim yeri sular altında kaldığı belirtildi.

15.01.2022-16:59 - (Son Güncelleme: 15.01.2022-18:30)

Tonga’da meydana gelen yanardağ patlaması ülkede paniğe neden oldu. Birçok yerleşim yerinin sular altında kalmasına neden olan patlamanın aralık ayında meydana gelen son patlamadan 7 kat daha güçlü olduğu bildirildi. 

Patlama, Tonga’nın başkenti Nuku'alofa'nın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde bulunan Hunga Ha'apai Adasındaki yanardağ da meydana geldi. Yanardağ, patlamasının ardından kül ve buhar ve gaz püskürtmeyi sürdürdüğü ifade edildi. Yetkililerden yapılan duyurularda ada bölgesinde yaşayan vatandaşların yüksek bölgeye geçmeleri istendi. 


Dev dalgaların oluşması sonrası birçok yerleşim yeri sular altında kaldı. ABD merkezli Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi’nden verilen bilgilere göre, Nuku'alofa'da tsunami dalgasının 83 santimetreye kadar ulaştığı ifade edildi. 

UYARILAR PEŞ PEŞE GELDİ

Yanardağ patlaması sonrası yetkililer, vatandaşları akıntılara ve güçlü dalgalara karşı dikkatli olması ve uzak durması konusunda uyarıda bulundu. Hükümet, tsunamiye karşı vatandaşlar için tahliye merkezlerini açtı.  

Yeni Zelanda'da da Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı da söz konusu patlamayla ilgili bazı bölgelerde, ‘büyük bir volkanik patlamanın ardından kıyıda güçlü ve olağandışı akıntılar ile öngörülemeyen dalgalanmalara’ karşı halkı uyardı.  

ARALIK AYINDAKİ PATLAMADAN 7 KAT DAHA GÜÇLÜ

Tonga Jeoloji Servisi’nin (TGS) söz konusu patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, Tongalı vatandaşlara kapalı kapalı alanda kalarak maske takmaları konusunda uyarıda bulundu. Birçok yerleşim yerinin sular altında kalmasına neden olan patlamanın aralık ayında meydana gelen son patlamadan 7 kat daha güçlü olduğu belirtilmişti. Tonga Meteoroloji Ofisi ise  dün meydana gelen patlamanın 30 santimetreye kadar tsunami dalgaları oluşturduğunu ifade etmişti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal