Son Dakika! Türkiye: ABD ile F-35 Konusunda Görüşmeler Devam Edecek

Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı ortak açıklama ile F-35 görüşmelerinin süreceği bildirildi.

28.10.2021-09:31 - (Son Güncelleme: 28.10.2021-12:56)

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Türkiye ile aralarında bulunan F-35 krizini çözmek için Türkiye'den bir heyet ile Ankara'da görüştüklerini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye ile arasında bulunan F-35 sorununu çözmek için Ankara'ya geldi. Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılan açıklamada, NATO Politikası Baş Direktörü Andrew L. Winternitz ve Savunma Bakanlığı Tedarik ve İkmalden Sorumlu Müsteşarlığın Planlama, Programlar ve Analiz Direktörü Melissa Benkert'in liderliğindeki Savunma Bakanlığı heyetinin 27 Ekim'de Ankara'da Milli Savunma Bakanlığı temsilcilerinden oluşan Türkiye heyeti ile F-35 sorununu çözmek için görüşüldüğü bilgisi verildi.

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILMIŞTI

Geçtiğimiz ay tamamlanan F-35 programından çıkarılan Türkiye ile ilgili sorunların konuşulduğunu belirten Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Toplantı, ABD hükümetinin Türkiye'nin F-35 programına önceden katılımını saygıyla sonuçlandırma taahhüdünü göstermektedir. Tartışmalar verimli geçti ve delegasyonlar önümüzdeki aylarda Washington DC'de tekrar bir araya gelmeyi planlıyor"

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA 

Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamalarda görüşmelerin olumlu geçtiğini belirtirken F-35 ile ilgili görüşmelerin süreceğini bildirdi. Bakanlık açıklamasına şu şekilde sürdürdü; "Türkiye ve ABD Savunma Bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi maksadıyla Ankara’da bir toplantı icra edilmiş ve müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalınmıştır."

TÜRKİYE NEDEN F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARTILMIŞTI?

Türkiye, komşu ülkelerden gelebilecek hava tehditlerine karşı hava savunma sistemleri temin etmek için kolları sıvamış fakat hem NATO müttefiki olan hem de dost ülke konumundaki ABD kendi ürettiği Patriot HSS’leri (hava savunma sistemi) Türkiye’ye satmak istememişti. Türkiye bunun üzerinde Rus yapımı S-400’lere yönelmiş  ve sipariş etmişti. Türkiye’nin bu hamlesi sonrasında ABD, Türkiye’yi F-35 projesinden çıkarmış ve ön siparişleri iptal etmişti. Türkiye’nin sadece müşteri değil aynı zamanda tedarikçi olduğu projeden çıkartılmasıyla ciddi bir diplomatik kriz yaşansa da Türkiye attığı adımdan vazgeçmeyerek aldığı HSS’leri sınır noktalara yerleştirmişti.

F-35 PROJESİNDEN ÇIKARTILAN TÜRKİYE'YE F-16 ÖNERİSİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiye geçtiğimiz günlerde ilginç bir adım atarak NATO’da müttefiki olan ABD’den 40 adet F-16 almak için talepte bulundu. Türkiye’nin 1970’lerden beri kullandığı F-16’ların Türk Ordusu’nda yeri bir başka. Bir çok kez modernize edilerek diğer ülkelerin F-16’larından bile farklı bir noktaya getirilen F-16’lar hareket kabiliyeti ve yetişmiş personel açısından bakıldığında Türkiye için çok avantajlı görünüyor. F-16’lar şu ana kadar üretilen bir çok savaş uçağına nazaran fiyat ve performans bağlamında bakıldığında oldukça yetenekli görülüyor.

ABD'DEN YUNANİSTAN AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması imzalandığına vurgu yapan ABD Savunma Bakanlığı heyeti açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Yunanistan ve Türkiye arasındaki istikşafi müzakerelerin devamı da dahil olmak üzere, Doğu Akdeniz'deki gerilimi düşürme çabalarını destekliyoruz. Prensip olarak, tüm devletleri deniz yetki sınırlarının birleştirilmesine ilişkin sorunlarını diyalog yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl bir şekilde çözmeye teşvik ediyoruz. Bildiğiniz gibi ABD genellikle diğer devletlerin deniz sınırı anlaşmazlıklarını nasıl çözmeleri gerektiği konusunda bir pozisyon almıyor."

TÜRKİYE SINIR ÖTESİ SALDIRILARINI DURDURMALI

Tezkere kararına da değinen ABD'li yetkililer, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon ve saldırılarını durdurması gerektiğini düşündüklerini belirtiler. Heyet açıklamalarını şu şekilde noktaladı; "Tüm tarafları Suriye'de istikrarı artırmak ve çatışmaya siyasi bir çözüm için çalışmak için ateşkes bölgelerini korumaları ve bunlara saygı duymaları gerektiğini kaydeden Price, “NATO müttefikimiz Türkiye ile pek çok çıkarımız var. Terörle mücadele bunlardan biri; Suriye'deki çatışmayı sona erdirmek diğer biri ve bölgede kötü niyetli aktörleri caydırmak da bir diğeridir. Suriye'deki çatışmayı sürdürülebilir bir şekilde sona erdirmek için Türk müttefiklerimizle ortak çıkarlarımız var.” 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal