Son dakika: Temmuz'da enflasyon ayarıyla 1.247 TL artış! Asgari ücretin ara zam ile 5 bin 500 TL olması bekleniyor

Son günlerde gündemden düşmeyen önemli konular arasında asgari ücrete gelecek olan ara zam yer alıyor. Hükümetten asgari ücret zammına ilişkin son dakika açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ’Asgari ücret dar gelirli vatandaşımız ekonomik olarak koruması gündemimizdedir. Yakından takip ediliyor.’ demişti. Geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 36’lık enflasyon oranı asgari ücrete Q zam olarak yansımıştı. 2022 Nisan ayı enflasyon rakamına göre ise yüzde 69’luk bir oran çıkıyor. Aradaki fark kadar ücret artışı yapılması halinde asgari ücretin 5 bin 500 TL olması bekleniyor. Peki, Asgari ücrete 2. zam yapılacak mı? İşte detaylar...

17.05.2022-23:38 - (Son Güncelleme: 17.05.2022-23:38) Son dakika: Temmuz'da enflasyon ayarıyla 1.247 TL artış! Asgari ücretin ara zam ile 5 bin 500 TL olması bekleniyor

Temmuz ayına sayılı günler kala asgari ücrete yapılması beklenen zam gündemden düşmüyor. Milyonlarca insan asgari ücrete zam gelip gelmeyeceğini, ne kadar zam geleceğini araştırıyor. 2022 yılının Ocak ayında enflasyon oranlarının açıklanması ile beraber asgari ücret 4 bin 250 TL'ye çıkmıştı. Bu doğrultuda ara zam gelmesi durumunda asgari ücretin ne kadar olacağı araştırılmaya başlandı. İşte konuya ilişkin detaylar...

Asgari ücrete ikinci kez zam gelme konusu konuşulmaya başlandığı günden beri vatandaş büyük bir merakla net açıklamaların yapılmasını bekliyor. Haziran ayının sonunda açıklanacak olan ilk 6 aylıı enflasyın oranına göre asgari ücretin zam konusu da gündeme gelecek. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere konuyla ilgili bakanlar açıklamalar yapmaya devam ediyor. Vatandaş ise hala kesin bir açıklamanın peşinde.

Duyurular arka arkaya geldi!

Geçen senenin enflasyon oranları açıklandıktan sonra asgari ücret brüt 5 bin 4 TL, net ise 4 bin 253 TL 40 kuruş olarak açıklanmıştı. Vatandaşlar 2022 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranları açıklandıktan sonra ikinci bir zammın gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladı. Konuya ilişkin olarak AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik şunları dile getirdi:

"Asgari ücret dar gelirli vatandaşımızın ekonomik olarak koruması gündemimizdedir. Yakından takip ediliyor. Vatandaşlarımızın hayat koşulları bizim partimizin her zaman gündemindedir.

asgari ücret

"Bakanlıklarımız çalışmaları yapıyor"

Konuyla alakalı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin'e sorulan "Temmuz ayında asgari ücrete ek zamn olacak mı?" sorusuna karşılık Zengin şu ifadeleri kullandı:

"Bakanlarımızın bu konu hakkında çalışmalar yaptığını biliyorum. Çalışıyor arkadaşlarımız. En azından bunun ne getireceği, nasıl bir maliyeti olacağı yönündeki çalışmaları bakanlıklarımız yapıyor."

Zengin konuşmasının devamında net ve somut şeyler söylemenin doğru olmayacağını ifade ederken konuya ilişkin açıklamaları ilgili bakanlığın yapmasının doğru olacağını da belirtti.

Bu açıklamaların yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise Sert Sorular programında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanımız zaten ifade etmişti. Bu yapılabilir. Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz."

Cahit Özkan'ın bu konuşması Özlem Zengin'e hatırlatıldı ve Zengin ise buna karşılık şu yorumda bulundu:

"Cahit Bey daha somut bir şey söyledi. Ben böyle bir şey söyleyemeyeceğim. Sayın bakan henüz elimizde böyle bir çalışma yok demişti. Şuan bildiğim kadarıyla arkadaşlarımız her halükarda bunun değerlendirmesini yapıyorlar."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yapılan kabine toplantısı ardından konuyla alakalı konuşarak olumu ifadeler kullanmıştı. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücündeki düşüşün farkındayız. Yılbaşında asgari ücretten işçi, memur, emekli maaşlarına kadar geniş alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle alım gücünü daha da iyileştireceğiz."

Çalışma Bakanı'ndan da açıklama gelmişti!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise konuya ilişkin olarak hem çalışanların hem de emeklilerin enflasyondan korunmaları için farklı çalışmalar yapıldığını ifade etmişti. Haziran enflasyonu ile yeni bir yol belirleneceğini de öne sürerek açıklamalarda bulundu. Vedat Bilgin katıldığı bir programda şunları da dile getirdi:

"Çalışanlarımız enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı düzenlemeler yapacağız." Bunların yanı sıra Bakan Bilgin "Tabii enflasyonu kontrol altına alacak enflasyon sorununu aşacak çeşitli iktisat politikaları uygulanıyor. Elbette enflasyon kontrol altına alınması için uygulanan politikalar belli bir müddet içerisinde bunu kontrol altına alacak, enflasyonda düşüşü sağlayacak. Bunlar önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilmiş, çıkacak gelişmelere bağlı olacak. Bütün bunlara bağlı olarak biz de çalışanlarımıza dönük koruyucu politikaları uygulamaya sokmak durumundayız. Cumhurbaşkanımız Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı değerlendirmede bundan bahsetti. Biz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu zaten bir ilke olarak önümüzde duruyor.

Biz de çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Önümüzdeki 6 aylık enflasyon değerlendirmesini yaptığımız zaman çalışanlarımızı, emekçilerimizi, kamu personelini ve özellikle de emeklilerimizi enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı düzenlemeler yapacağız."

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal