Son Dakika! TBMM'de Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması İçin Komisyon Toplandı

Kadına Yönelik Şiddetin sebeplerinin tüm yönleri ile araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacı ile kurulan komisyon bir araya geldi.

06.07.2021-16:19 - (Son Güncelleme: 06.07.2021-16:40) Son Dakika! TBMM'de Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması İçin Komisyon Toplandı

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, On Birinci Kalkınma Planı ve senelik Cumhurbaşkanlığı programlarıyla 2023 yılı sonu itibarıyla kadınların ilköğretim ve ortaöğretimde okullaşma oranının yüzde 100'e, yükseköğretimde ise yüzde 60'a ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında toplandı.

RAKAMLAR SALGIN NEDENİYLE GERİDE KALDI

Bütçe Başkanı Şenel, On Birinci Kalkınma Planı, yatırımlar ve bütçeleme ekseninde kadına yönelik şiddetle mücadele konulu sunumunda, Türkiye'de cinsiyete göre nüfus dağılımında kadınların yüzde 49,9 olduğunu, eğitim seviyelerine bakıldığında kadın ortaöğretim okullaşma oranının 84,9'a, kadın yükseköğretim okullaşma oranının da ise yüzde 46'ya ulaştığını belirtti. İstihdam bakımından kadınların 2020 yılı verilerine göre yüzde 26,3, işgücüne katılma oranının ise yüzde 30,9 olduğunu aktaran Şenel, buradaki rakamların koronavirüs salgını nedeniyle geride kaldığını bildirdi.

KADINA ŞİDDETLE MÜCADELEYE YÖNELİK HEDEFLER BELİRLENİLDİ

Türkiye'de kadın profesör oranının yüzde 32,5 olduğunu, bu rakamın AB'de yüzde 20,8 seviyelerinde bulunduğunu dile getiren Bütçe Başkanı Şenel, sürdürülebilir olan kalkınmada cinsiyet eşitliğini sağlamayı ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmeyi amaçladıklarını, bu çerçevede kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik hedefler ortaya koyduklarını dile getirdi. On Birinci Kalkınma Planında kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı önlemek, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkanlardan eşit biçimde yararlanmalarını ve güçlenmelerini sağlamanın temel amaç olduğunu vurgulayan Şenel, bu yönde 5 temel politika ve bu politikalar ışığında alınması gereken çok fazla önlem faaliyetlerinin oluştuğunu bildirdi.

GEREKLİ ARAÇLAR OLUŞTURULMUŞTUR

Bütçe Başkanı Şenel, belirli temalarda oranların çıkarılmasını hedeflediklerini bildirerek, 'On Birinci Kalkınma Planı ve yıllık Cumhurbaşkanlığı programlarıyla 2023 yılı sonu itibarıyla kadınların ilköğretim ve ortaöğretimde okullaşma oranının yüzde 100'e, yükseköğretimde ise yüzde 60'a ulaşmasını hedefliyoruz. Kadın istihdam oranının yüzde 34'e, işgücüne katılma oranının yüzde 38,5'e, parlamentodaki kadın temsilinin yüzde 20'ye, kendi hesabına çalışan kadınların oranının yüzde 20'ye, işveren olarak çalışan kadın oranının ise yüzde 10'a çıkması hedeflenmektedir. 2021 yılında Kadının Güçlenmesi Programına 425 milyon lira, kadın konukevlerinin giderleri için 277 milyon lira, şiddet önleme ve izleme merkezlerinin giderleri için 123 milyon lira, şiddet mağduru kadınlara sağlanan barınma imkanı için 4 milyon lira, çocukları için sağlanan kreş hizmetleri için 1,9 milyon lira, kadına yönelik hizmetlerin planlanması ve koordinasyonu için 19,4 milyon lira ödenek öngörülmüştür. İdarelerin yaptığı harcamalardan kadınların nasıl etkilendiğinin takip edilmesi amacıyla da belirlenen göstergeler izlenmektedir. Bu sayede söz konusu hizmetlerin etkinliğinin ölçülebilmesi ve TBMM denetiminin etkinliğinin artırılması için gerekli araçlar oluşturulmuştur' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal