Son dakika: Boğaz'da serseri mayın alarmı: Sualtı Savunma Grup Komutanlığı tetikte!

Boğaz'da mayın mesaisi 7/24 devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı: "Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında bir mayın tespit edilmesi üzerine olay yerine intikal ettirilen SAS timlerince müdahaleye başlandı." dedi.

28.03.2022-10:19 - (Son Güncelleme: 28.03.2022-13:13) Son dakika: Boğaz'da serseri mayın alarmı: Sualtı Savunma Grup Komutanlığı tetikte!

Geçtiğimiz günlerde, Ukrayna'nın Rus ordusundan gelebilecek olası bir deniz saldırısına karşı kıyı şeridine bıraktığı ileri sürülen yüzlerce mayınlardan biri patlamaya hazır şekilde İstanbul Boğazı'na ulaşmıştı.

İstanbul, Garipçe'de tespit edilen mayının ardından İstanbul alarma geçmişti. Boğaz kontrollü olarak çift yönlü trafiğe kapatılmıştı. Sualtı Savunma Grup Komutanlığı (SAS) timleri söz konusu mayını etkisiz hale getirmişti. Mayın kontrol altına alınsa da Ukrayna sularında bulunan yüzlerce mayının aynı şekilde İstanbul Boğazı'na doğru savrulma ihtimali panik yaratıyordu. Bugün ise bir mayın daha tespit edildi.

İğneada açıklarında bir mayın daha!

Milli Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada: "28 Mart 2022 tarihi sabah saatlerinde Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında bir mayın tespit edilmesi üzerine olay mevkiine bölgede bulunan Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir." ifadelerine yer verdi.

Mayın

200 metre kalmıştı

Balıkçı Çağrı Martin, Karadeniz'e sahili bulunan Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesi açıklarındaki mayını fark ederek ekiplere haber verdi.

Haber vermelerinin ardından bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin geldiğini anlatan Martin: "Büyük bir mayın, panikledik, hemen haber verdik telsizden. Sahil Güvenlik geldi, deniz uçağı geldi, bizi uzaklaştırdılar. Bugün denize çıkmamız da yasaklandı. Can güvenliğimiz açısından iyi değil çıkmamız. Para önemli değil, can sağlığı daha önemli. Para her zaman kazanılır. Biz 200 metreye kadar yaklaştık, son anda fark ettik, 200 metre kalmıştı ki hemen dönüp ağımızı alıp haber verdik, herkesi uyardık buraya yaklaşmayın diye." ifadeleri ile olayı anlattı.

Uzmanlar durumu değerlendirdi

Türk Balıkadamlar Spor Kulübü Derneği Başkanı Gündoğdu Saruhanoğlu konuya ilişkin olarak: "Ukrayna kıyılarına yaklaşık 300'den fazla mayın olduğu söyleniyor. Bu mayınlar zincirlerle dibe sabitlenmiş durumda. Mayınların deniz yüzeyinde savrulabilmesi için zincirlerinden kopması gerekir ki bu çok zor bir ihtimaldir. Onlarca hatta yüzlerce mayının İstanbul'a gelmesi gerçekçi değil." değerlendirmelerinde bulundu.

Gündoğdu Saruhanoğlu, Ukrayna'dan İstanbul Boğazı'na gelebilecek mayınlara ilişkin yaptığı açıklamada: "Mayın tehlikesi görüldüğünde Boğaz kapatıldı, deniz trafiği durdu. SAS timlerimiz mayını etkisiz hale getirmeyi başardı. Olası bir yeni mayın tehlikesine karşı SAS timlerimiz yine işlerinin başında olacaktır. Bu mayınların tespit edilip imha edilmesi onlar için zor bir iş değil ama bu süreçte İstanbul'da denizcilik bir süre aksayabilir." sözlerine de yer verdi.

Gemi trafiği

Gemi trafiği askıya alındı

İstanbul Boğazı'nda görüşün yarım milin altına düşmesi nedeniyle gemi trafiği çift yönlü askıya alındı.

İstanbul Boğazı'nda, Türkeli Feneri-Yom Burnu arasında görüşün yarım milin altına düşmesi nedeniyle gemi trafiğinin çift yönlü askıya alındığı bildirildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "İstanbul Boğazı Türkeli Feneri-Yom Burnu arası görüşün yarım milin altında olduğu rapor edilmiş olup, gemi trafiği çift yönlü olarak saat 09.38'de askıya alınmıştır." ifadelerine yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal