Son Dakika ABD ile Çalışma Grubu Kurulacak! Teklif Joe Biden'dan Geldi!

G20 Liderler Zirvesi sonrası Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye görüşmesinin detayları açıklanmaya devam ediyor.

04.11.2021-10:52 - (Son Güncelleme: 04.11.2021-13:51)

Son dakika gelen haberlere göre, Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD'nin PKK, YPG ile iş birliği yapması, FETÖ'nün iade edilmemesi ve s400 tutumu hakkında müttefiklik böyle olmamalı dendi. Bakanlık tarafından, bu sorunları yakın zamanda çözmek için bir çalışma grubu kurulacağı belirtildi.

TEKLİF JOE BIDEN'DAN GELDİ

İş birliği yapma teklifinin Joe Biden'dan geldiğini belirten Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-ABD ilişkilerinin gelişeceğini söyledi.

GÖRÜŞME 1 SAAT 10 DAKİKA SÜRMÜŞTÜ

Görüşmede Joe Biden'a kendi yazdığı Daha Adil Bir Dünya Mümkün kitabını hediye eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmenin 1 saat 10 dakika sürmesi üzerine şu sözleri söyledi; "Şartlar atmosfere göre değişiyor. BM sırasında farklı beklentilerimiz vardı. O farklı beklentiler olmayınca olay biraz daha farklı bir duruma doğru gitti. O gelişme farklıydı. Bu görüşme için medya da '20 dakikalık bir görüşme olacak' diyordu. Bizim görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Medyanın bizimle nasıl uğraştığını anlayın."

GEREKTİĞİ ZAMAN OPERASYON YAPILIR

Amerika Birleşik Devletleri ile öncelikli sorunların çözümünde anlaşıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgeye operasyon yapılması gerekiyorsa bunun yapılacağını söyleyerek sözlerini şu şekilde noktaladı; "Operasyonun yapılması gerektiği zamanda tabii ki operasyon yapılır. Ondan geri adım atılmaz. Bir defa terör örgütleriyle olan mücadelemizden bizim asla sarfınazar etmemiz mümkün değildir. Eğer karşımızda bir terör örgütü olan PKK/PYD-YPG varsa, ne gerekiyorsa biz bunu yaparız. Bundan da taviz vermeyiz. Bunu zaten biz kendilerine her zaman söyledik ve söylüyoruz. Bundan sonraki süreçte de NATO'da müttefiksek, NATO müttefiki olarak bizim ittifak halinde olduğumuz ortağımızın böyle bir şeye tevessül etmemesi gerekir. Yine aynı şekilde bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin temel önceliklerinden olan bu meselede beraber çalışmamız gerektiği hususunda bugün de mutabakata vardık. Orada da kendilerinin olumsuz bir yaklaşımı olmadı."

G20 LİDERLER ZİRVESİ'NDE NELER YAŞANMIŞTI?

Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini güçlendirmek ve ilerletmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda anlaşma sağlandı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Biden ile görüşmesi TSİ 12.15'te başlamıştı. Görüşme öncesi fotoğraf çekiminde bulunurken, ABD'li gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?"  sorusuna Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden şu yanıtı verdi;  "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim sonunda Roma’da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden ile baş başa görüşeceği öğrenilmişti.

TÜRKİYE İLE YAPICI İLİŞKİLER DEVAM EDECEK

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden ile Erdoğan'ın Roma'da G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Biden'ın Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde çözülmesini istediği belirtildi. Joe Biden'ın Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık 20 yıl katkıda bulunmasına teşekkür ettiği bildirildi.

Başkan Erdoğan-Joe Biden görüşmesinde, Suriye'deki siyasi süreç, Afganistan'da ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılması, Libya'daki seçimler, Doğu Akdeniz'deki durum ve Kafkasya'nın güneyindeki diplomatik sorunların da gündeme geldiği açıklandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal