Somali'de Seçimlerin Belirsizliği Kaosa Götürüyor

Somali'de devletin açıkladığı federal seçim komisyonlarından çıkan anlaşmazlıklar sebebiyle henğz seçim takvimi oluşturulamadı.

09.02.2021-14:52 - (Son Güncelleme: 09.02.2021-14:52) Somali'de Seçimlerin Belirsizliği Kaosa Götürüyor

Doğu Afrika ülkelerinden Somali'de cumhurbaşkanlığı ile eyalet seçimlerinin tarihindeki bir belirsizlik olması, ülkeyi kaosa götürüyor.

Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile eyalet başkanları, 17 Eylül 2020 tarihinde görüşerek, cumhurbaşkanlığı seçiminin 8 Şubat tarihinde yapılması hususunda anlaşılırsa da devletin açıkladığı federal seçim kurullarından doğan anlaşmazlıklar sebebiyle seçim takvimi henüz hazırlanamadı.

Cumhurbaşkanı Fermacu, seçim takvimini oluşturmak için eyalet başkanlarıyla 3-6 Şubat tarihinde yeniden görüştü fakat müzakerede anlaşmaya varılamadı.

Seçim tarihlerindeki belirsizliğin yanında terör örgütü Eş-Şebab'ın taarruzları da ülkeyi kaosa götürüyor.

Somali'de siyasi meselelerde araştırma çalışmaları yapan Public Agenda uzmanlarından Muhammed Sharif, AA muhabirine açıklamasında, seçimlerin tarihlerinin ertelenmesinde iç ve dış etkenlerin olduğuna işaret etti.

Sharif, "Seçim krizinin bazı nedenleri bulunuyor. Bunlardan ilki, seçim kanununda yaşanan sorunlar diğeri ise çıkar mücadelesi. Somali'de birçok siyasetçi, kendisinin seçilmesini istiyor ve bunun için bazı noktada seçim sürecine müdahale ediyor. Bu durum da siyasi krize neden oluyor." dedi.

Bir takım ülke ve uluslararası kuruluşların, Somali'de bulunan bazı siyasetçileri öne çıkarmak istediğini ifade eden Sharif, bu ülke ile kurumların da kendi faydalarını muhafaza etmeye çalıştığının altını çizdi.

Sharif, seçim sürecinin üç veya altı ay daha uzatılabileceğini belirterek, bu süreçte siyasi faydalarını muhafaza etmek isteyen bir takım güç merkezlerinin küçük çaplı siyasi kaosa yo açabileceği uyarısı yaptı.

Birleşmiş Milletler başta olarak uluslararası camianın da devlete çağrı yapabileceğini kaydeden Sharif, "Uluslararası camia, hükümet ve muhalefetle konuşup, krizin çözümüne yönelik geri adım atmaları noktasında tavsiyede bulunabilir. Böylece muhtemel krizlerin önüne geçilebilir." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal