Terör Örgütü Eş Şebab Somali'de İlk Kez Bir Kasabayı Ele Geçirdi!

Somali'nin Warmahan kasabası terör örgütü Eş Şebab tarafından ele geçirildi. Somali'de ilk kez bir kasabayı ele geçiren örgütün arka yüzünü gelin birlikte inceleyelim...

05.02.2021-10:44 - (Son Güncelleme: 05.02.2021-10:44) Terör Örgütü Eş Şebab Somali'de İlk Kez Bir Kasabayı Ele Geçirdi!

1990'lı yılların başında ismi Meclis-i Adele olan Eş Şebab'a o dönemde İngiliz, İtalyan ve Suudlar hakimdi. 

İlerleyen süreçlerde CIA tarafından ele geçirilen Meclis-i Adele'nin ismi 'Gençlik' manasına gelen Eş-Şebab olarak değiştirildi. 

CIA tarafından kontrolün almasının ardından ülkedeki iç savaş alevlendi ve bunun sonucu olarak Somali beşe bölündü. 

2000'LERİN BAŞINDA SOMALİ'DE TÜRKİYE ETKİSİ

2000'lerin başında Türkiye'nin Somali'deki iyileştirme faaliyetleri sonucu ülkede devlet kurumunun temelleri atıldı. 

Türkiye, dünyanın sırt çevirdiği Somali'ye havaalanı inşa etti. Bunun üzerine İtalya, Çantada ve ABD istihbaratları Türkiye'nin kurduğu kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik terör eylemleri başlattılar. 

SOMALİ ORDUSU TÜRKİYE'DE YETİŞİYOR

Tüm engellemelere rağmen yılmayan Türkiye, askeri üs kurdu ve bunun sonucu olarak Somali'de milli bir ordu kurulmaya başladı. 

Geçtiğimiz aylarda bu ordu için yüzlerce Somalili genç, Türk Harp okullarından mezun olup ülkelerine döndüler. Bu subaylar yaklaşık 50 yıl sonra yeniden Somali ordusu kurup askeri birlikler oluşturdular. 

Somali

EŞ ŞEBAB'IN İLK KEZ BİR KASABAYI ELE GEÇİRMESİ 'SİYASİ BİR EYLEM'DİR

Sözün özüne dönecek olursak, önceki gün Warmahan kasabasını ele geçiren Eş-Şebab daha evvel sadece çetecilik ile ABD ile BAE rejiminin sipariş ettiği terör eylemleri yapıyordu. Dün gerçekleşen işgalle söz konusu örgüt ilk kez bir kasabayı işgal etti. Bu ilk siyasi bir eylem olarak tanımlandı.

Somali2

Bu olay, Türkiye'nin katkısıyla kurulan Somali ordusuna ve dolayısıyla Türkiye'ye bir meydan okumadır. Somali'deki bu eylem Libya ve Suriye'den bağımsız düşünülmemelidir. Yani bu olayla bir satranç tahtası kurulmuştur. Bakalım hangi taraf kazanacak?

Öte yandan olaylara açıklık getirmek amacıyla tarihten kısa bir anekdot eklemek gerekilirse şunları söyleyebiliriz:

1700'lerde Osmanlı devleti tarafından Somali'ye asayişi sağlamak ve deniz ticaretinin güvenliği temin etmek için bir Kürt aşireti yerleştirilmişti ve şu anda söz konusu aşiretteki sükun nüfusu yaklaşık 100-150 1000 civarındadır ve bahsi geçen Kürtler şu anda Türkiye'nin yanında yer almaktadır.

Somali3

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal