Soğuk Havalar Kovid-19 Vakalarının Artmasına Yol Açıyor!

Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol, kış mevsiminde görülmekte olan solunum yolu hastalıklarının büyük çoğunluğunun virüs kaynaklı enfeksiyonlar olduğun altını çizerek soğuk havanın kişileri tek başına hasta etme potansiyeli olmadığı ifade etti.

22.01.2022-10:17 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-17:36)

Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının, mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda artış gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol, konuyla ilgili şöyle dedi: ''Virüsler açısından konuya bakıldığında; bazı çalışmalar düşük sıcaklıkların virüslerin parçalanmasına, aktivitesini kaybetmesine neden olan kimyasal reaksiyonları yavaşlatabildiğini, böylelikle soğuk havanın virüslerin daha uzun süre stabil ve bulaştırıcı kalmasına yol açabildiğini gösterilmiştir. Olayın diğer boyutuna bakıldığında ise; soğuk ve kuru hava solumanın bağışıklık sisteminin çalışmasına negatif etkileri olabileceği söylenilebilir.''

VİRAL ENFEKSİYONLARDAN NASIL KORUNURUZ?

Soğuk havaların daha fazla iç ortamlarda vakit geçirilmesine yol açtığını bunun da viral enfeksiyonların artışına neden olabildiğini aktaran uzman isim, ''İç ortamda vakit geçirilme süresinin artması insanların birbiri ile temas mesafesini kısaltırken, temas süresini arttırır. Sigara dumanı, ısıtmaya bağlı etkenler başta olmak üzere iç ortamda karşılaştığımız kirleticilere maruz kalma oranımız artar. Soğuk havalarda, içeriyi havalandırma oranlarının da azlığı eklendiğinde viral bulaş için ideal bir ortam oluşmuş olmaktadır. Ek olarak iç ortamda vakit geçirmek, güneş ışığından yeteri kadar faydalanılamamasına ve aktivite kısıtlanmasına da neden olur. Böylece bağışıklık sisteminin önemli uyarıcılarından olan D vitamini ve egzersiz de azalmış ve bağışıklık sistemimiz için bir negatif etken daha oluşmuş olur'' diyerek önemli bilgiler verdi.

Soğuk havalarda enfeksiyonlardan korunmak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol, tavsiyelerini şöyle sıraladı: ''Kışın en soğuk günlerine yaklaştığımız ve pandeminin yoğun şekilde etkili olduğu şu günlerde dikkat edeceğiniz bazı noktalar viral enfeksiyonlardan korunmanıza ve hastalığı en az etki ile atlatmanıza yardımcı olacaktır.

- Viral enfeksiyonlardan korunmada en önemli etkenin maske, mesafe kurallarına uyulması ve aşılamanın tam olarak yapılmış olması olduğu asla unutulmamalısınız.


- Kış mevsimi evde hareketsiz kalacağımız bir dönem olmamalıdır. Hayatınıza en azından 15 dakikalık egzersiz, yürüyüş programları eklemeyi ve bunu yaparken mümkün olduğunca güneşten faydalanmayı unutmayın.

- Dışarı çıktığınızda soğuk havanın ısıtılarak solunmasına yardımcı olacak atkı gibi koruyucular kullanabilirsiniz. Maske kullanımı bu noktada da önemli bir yardımcı ve koruyucu olacaktır.

- Sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeniz önemli bir faktördür.


- İç ortamların sık sık havalandırmanız, iç ortam kirleticilerinde arındırmanız oldukça önemlidir.

- Kronik hastalığınız varsa tedavinizi aksatmadan ilaçlarınızı kullanmaya ve gerekli kontrolleri yaptırmaya özen gösterin.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal