Şoför olmak isteyenlere müjde: Ehliyette yaş sınırı düşürüldü

Gençlerin istihdamına ve şoför açığını katkı sağlanması amacıyla büyük otobüs kullanacak sürücülerde yaş sınırını 26’dan 24’e indirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

14.01.2023-16:02 - (Son Güncelleme: 14.01.2023-17:18) Şoför olmak isteyenlere müjde: Ehliyette yaş sınırı düşürüldü

Yeni düzenleme ile görme engelli yolcular için rehber köpeklerin gerekli şartları karşıladıktan sonra otobüslerde bulundurulabilmesine imkan sağlandı. Diyaliz merkezlerinde tedavi olan engelli bireylerle bunların velilerini taşıyan şirketler için yetki belgesi alma şartları kolaylaştırıldı. Yolcu taşımacılığında asgari kapasiteyi sağlayarak taşıt yaş şartı 12’den 15’e çıkarıldı.

Yolcu acenteliği hizmeti yürütülenlerin hizmet verebilmeleri şirket sayıları 10’dan 20’ye arttırılarak uluslararası yolcu acenteliği hizmeti verenlerin yurt içi taşımacılara da hizmet vermelerine imkan sağlandı.

Amaç genç istihdam sağlamak ve şoför açığını kapatmak

Yolcu taşımacılığında mücbir sebepler nedeniyle yapılamayan seferler veya yolcu talepleri doğrultusunda konulmak istenilen ek seferlerin bildirimlerinde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapıldı. Yolcu seferleri yapılamayan durumlarda veya yolcu talepleri doğrultusunda konulmak istenilen ek seferlerin bildirimlerinde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapıldı.

Yolcu taşımacılığı yapacak firmalar için prosedürlerin hızlandırılmasına yönelik yeniliklere gidildi. Bu amaçla şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması için büyük otobüs kullanacak sürücüler için ehliyet yaş şartı 26’dan 24’e indirildi. 

Terminallerin sorunların çözülmesi adına kısa unvan, logo ve amblem kullanımında sağlandı. Eşya ve kargo taşımacılığı faaliyeti yürüten taşımacıların U-ETDS sistemine uyumlarını teminen verilen süre yeniden düzenlendi.

Kovid-19 salgını sonrası dönemde eşya taşımacılığında büyüme ve uluslararası kara yolu taşımacılığının ülke ekonomisine katkıları dikkate alınarak, sektörde kurumsal yapının güçlendirilmesi ve kayıt dışılığın engellenmesi amacıyla bazı yenilikler yapıldı.

Sektöre girişlerde yeni şartlar belirlendi

Buna göre, uluslararası eşya taşımacılığı faaliyeti yürütmek isteyenler için sektöre girişlerde aranan şartlar yeniden belirlendi. Uluslararası eşya taşımacılığı faaliyetlerinde suistimallerin önüne geçilmesi amacıyla, göstermelik olarak taşıt satışı yapılarak yüzde 60'ın altında kapasiteyle haksız yere belge alınarak faaliyet gösterilmesi engellendi.

Son 3 yıllık dönemde başka bir firma bünyesinde sözleşmeli taşıtı bulunanlara geçici süreliğine indirimli olarak K1 veya L2 yetki belgesi alabilme imkanı sağlandı. Aynı dönemde yurt içi taşımacılık yapan firmalara geçici süreliğine indirimli olarak uluslararası eşya taşımacılığı yetki belgesi alabilme imkanı getirildi.

Tehlikeli madde faaliyetlerinde mükerrer cezanın önüne geçilmesine yönelik de düzenleme yapıldı.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal