SOCAR'ın Yeni Petrokimya Yatırımı İçin İlk Kazma 2021'in Başında Vurulacak

STAR Rafineri Genel Müdürü İlter, "Değerlendirme ve mühendislik çalışmaları başladı. Yaklaşık 1,8 milyar dolarlık bir yatırım olacak. 2020 sonu 2021 başı gibi ilk kazmayı vururuz diye düşünüyoruz. Hedefimiz 2024 yılında tesisi tamamlamak." diye konuştu.

11.03.2020-14:14 - (Son Güncelleme: 11.03.2020-14:02) SOCAR'ın Yeni Petrokimya Yatırımı İçin İlk Kazma 2021'in Başında Vurulacak

STAR Rafineri Genel Müdürü İlter, "Değerlendirme ve mühendislik çalışmaları başladı. Yaklaşık 1,8 milyar dolarlık bir yatırım olacak. 2020 sonu 2021 başı gibi ilk kazmayı vururuz diye düşünüyoruz. Hedefimiz 2024 yılında tesisi tamamlamak." diye konuştu.

SOCAR Türkiye iştiraki STAR Rafinerinin Genel Müdürü Mesut İlter, SOCAR'ın Türkiye'de yapacağı yeni petrokimya yatırımı için ilk kazıyı 2020 senesi sonu 2021 senesi başı gibi vurmayı planladıklarını ve tesisi 2024 senesinde tamamlamayı amaçladıklarını ifade etti.

İlter'in açıklamasında, yeni tür coronavirüs salgınının küresel ekonomiyi etkilemeye başladığını dile getirdi.

Salgının en çok etkilediği sektörlerin başında hava yolu taşımacılığının geldiğini belirten İlter, firmanın ciddi ürünlerinden jet yakıtında da hava yolu sektörünün talebinde azalma gözlendiğini dile getirdi. İlter, "Ancak nisandan itibaren yaz aylarına kadar dünyanın bu sorunun üzerinden gelebileceğini düşünüyorum. Bizde de sezon yaz aylarıdır." diye konuştu.

Petrol fiyatlarında meydana gelen ani düşüşü belirten İlter, bu halin yalnızca coronavirüs salgınına bağlamanın doğru olmadığını ifade etti.

Fiyatların en fazla üretim ve tüketimden etkilendiğini belirten İlter, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) yer yer koyduğu sınırlarlarla üretim ve tüketim dengesini sağladığını, fiyatları belli bir derecede tutmaya çalıştığını anımsattı.

OPEC'in koyduğu kotanın yürütme müddetinin mart ayında tamalandığını belirten İlter, "Marttan sonra ülkeler ya yeni bir anlaşma yapacaklar ya da serbest olacak ancak gördüğümüz kadarıyla bilhassa Rusya başta olmak üzere bazı ülkeler artık üretim kısıtlamasına gitmek istemediklerini söylüyorlar. Bu da petrol fiyatlarını ciddi şekilde etkileyecek." dedi.

İlter, son 5 senede ABD'nin dünyadaki en büyük petrol üreticilerine dahil olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri ekledi:

"Kaya petrolüyle birlikte yılda yaklaşık 12 milyon varil petrol üretimi yapıyor. Bu, Suudi Arabistan'ın üretiminin üstünde ancak maliyetleri yüksek. Yaklaşık 50 dolar civarında. Düşüş oradaki sektörü de ciddi bir şekilde etkileyecek ama Türk ekonomisi olarak baktığımızda petrol fiyatlarının düşmesi ekonomimizi olumlu etkileyecek. Petrolün yüzde 90'ını döviz ödeyerek alıyoruz. Fiyatların düşmesi dış ticaret açığımızı olumlu etkileyecektir. Biz bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz."

"İKINCI PETKİM" 2024 YILINDA DEVREYE KOYULACAK

BP ile Türkiye'de yeni bir petrokimya yatırımı için SOCAR Türkiye'nin iş ortaklığı yaptığını belirten İlter, kamuoyunda "İkinci Petkim" olarak tanınan bu tesisle alakalı ulaşılan son dereceyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Değerlendirme ve mühendislik çalışmaları başladı. Yaklaşık 1,8 milyar dolarlık bir yatırım olacak. SOCAR'ın tüm yatırımlarına baktığımızda Türkiye'nin dış ticaret dengesinde ithalatın fazla olduğu ürünler olduğunu görüyoruz. Bu yatırımın da temelinde o var. 2020 sonu 2021 başı gibi ilk kazmayı vururuz diye düşünüyoruz. Hedefimiz de 2024 yılında tesisi tamamlamak. Bu tesisle birlikte Türkiye'nin saf tereftalik asit (PTA) ithalatı sıfırlanacak. Bugün Türkiye'nin petrokimya ürünü ihtiyacının yaklaşık yüzde 18'ini Petkim karşılıyor. Bu yatırımla birlikte oran yüzde 40'lara çıkacak."


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal