Siyasi Partilerin Yerel Seçimlere itiraz süreçleri başladı: Son tarih belli oldu!

Türkiye, Pazar günü seçim maratonunu sonlandırdı. Sandıkta büyük sürpriz yaşandı, bazı bölgelerde de itiraz sesleri yükseldi. Partilerin Türkiye genelinde aldığı oy oranlarına bakıldığında, CHP yüzde 37.7, AK Parti yüzde 35.5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6.2, MHP yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3.8 oy aldı.

03.04.2024-12:59 - (Son Güncelleme: 03.04.2024-12:59) Siyasi Partilerin Yerel Seçimlere itiraz süreçleri başladı: Son tarih belli oldu!

Sandıktan çıkan sonuçları kabul etmeyen siyasi partiler için itiraz süreçleri başladı. Özellikle şehirlerin ilçelerinde itiraz sesleri yükseldiği görülüyor. Siyasi partiler 3 gün içerisinde YSK'ya başvurmak zorunda. 10 Nisan’da ise itiraz etme süreleri bitecek. Tüm itirazlar bittikten sonra Yüksek Seçim Kurulu, kesin sonuçları 13 Nisan’da duyuracak. 

Süreç nasıl devam edecek?

İlçe Seçim Kurulu 4 Nisan saat 17.00'ye kadar itirazları karara bağlamak zorunda. İtirazların reddine karar verilirse iptal için İl Seçim Kurulları'na itiraz süreçleri düzenlenecek ve 5 Nisan günü sona erecek. 2 gün içerisinde İl Seçim Kurulları kararlarını verecek ve 7 Nisan Pazar günü sonuçlar ilan edilecek. Buradan da bir kararın kesinleşmemesi durumunda ise YSK için süreç başlayacak.

İtiraz süreçlerine giren partiler ise şu şekilde; 

Siyasi Partilerin Yerel Seçimlere itiraz süreçleri başladı: Son tarih belli oldu!

Kırklareli’de seçime itiraz edecek!

Kırklareli'de de seçimi kazanan MHP'li Derya Bulut ile rakibi Mehmet Siyam Kesimoğlu arasındaki fark yüzde 1'den az. 403 oy farkla seçimi kaybeden CHP'li Kesimoğlu, 1924 oyun geçersiz sayıldığını belirtti. İtiraz edeceklerini söyledi.

AK Parti Kütahya’da itiraz etti!

İlçelerin itirazları da çok sayıda oldu. Kütahya'nın Emet ilçesinde kazanan; rakibi Ali Ceyhan'dan 22 oy fazla alan MHP'li Mustafa Koca oldu.  AK Parti İlçe Başkanlığı, seçim sonuçlarına itiraz etti. AK Partili yetkililer, Emet'teki 29 sandıkta tüm oyların yeniden sayımını talep etti. İlçe Seçim Kurulu, itirazı değerlendirerek karara bağlayacak.

İlçelerden itiraz sesi yükseldi!

Siyasi Partilerin Yerel Seçimlere itiraz süreçleri başladı: Son tarih belli oldu!

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde, AK Parti adayı Kemal Yakup Azizoğlu ile CHP'li rakibi Nurettin Aygün'e 452'şer oy çıktı. Eşit sayıda oy alan adaylar karara itiraz etti. Aygün, 1007 No'lu sandıktaki bir oyun geçersiz sayılması gerekirken, geçerli sayıldığı gerekçesiyle itirazda bulunduklarını söyledi. Azizoğlu da tüm sandıkların yeniden sayılması için itirazda bulunacaklarını belirtti.

Amca-yeğen seçim yarışına girdi

Bolu'nun Gerede ilçesinde seçim yarışı; AK Parti Belediye Başkan Adayı Mustafa Allar ile yeğeni Akif Allar arasında geçti. Büyük Birlik Partisi'nden seçime giren Akif Allar küçük bir farkla kaybeden isim oldu. Amcasından 73 oy az alan Akif Allar, karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Hatay’da Lütfü Savaş, itiraz yoluna gitti!

Siyasi Partilerin Yerel Seçimlere itiraz süreçleri başladı: Son tarih belli oldu!

Hatay, seçim yarışının son ana kadar baş başa gittiği kentler arasındaydı. AK Partili Mehmet Öntürk’ün 345 bin 884 oy aldığı kentte, CHP’li Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a 342 bin 972 oy çıktı.  Belediye Başkanlığını kaybeden Savaş, sonuca itiraz edeceklerini duyurdu.

Kocaeli’de CHP itirazı!

Kocaeli'nin de iki ilçesinde son kararı seçim kurulları belirleyecek. Körfez ilçesinde AK Parti'nin adayı Şener Söğüt, CHP adayı Tayfun Balıkçı'yı 1395 oyla geçerek belediye başkanı seçildi. CHP sonuçlara itiraz etti. İtirazları değerlendiren İlçe Seçim Kurulu oyların yeniden sayılması talebini reddetti. CHP, kararı İl Seçim Kuruluna taşıyacak. Kandıra ilçesinde de AK Parti'li Erol Ölmez'e 885 oyla kaybeden bağımsız aday Cengiz Kan, İlçe Seçim Kurulu'na itiraz başvurusu yaptı.

MHP Kütahya’da yeniden seçim talep etti!

MHP'li Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, ‘‘Bir çok gerekçe ve usulsüzlük nedeniyle öncelikle seçimin iptal edilmesini istiyoruz. Gerekli bilgi ve belgeleri İlçe Seçim Kurulu'na sunduk. Süreci takip ediyoruz’’dedi.

Bitlis’te tekrar seçilen AK Parti’ye itiraz edildi!

Siyasi Partilerin Yerel Seçimlere itiraz süreçleri başladı: Son tarih belli oldu!

Bitlis’te, en yakın rakibine 198 oy fark atarak AK Parti'den yeniden belediye başkanı seçilen Nesrullah Tanğlay, geçersiz oyların yeniden sayılması için seçim kuruluna itirazda bulunduklarını söyleyerek, ‘‘Seçimlerin sonuçlarının mesnetsiz iddiaların gölgesinde kalmasını, algı operasyonlarına kurban edilmesini asla kabul etmiyoruz. Yasal çerçevede seçim sonuçlarına itiraz hakkımızı kullanıyoruz’’ diye konuştu. 

Bayburt’ta MHP itirazı!

CHP Kırklareli İl Başkanı Bora Terzi ile CHP Merkez İlçe Başkanı Neslişah Erseçkin, İlçe Seçim Kuruluna itiraz dilekçelerini teslim etti. Kesin olmayan sonuçlara göre Bayburt Belediye Başkanlığına 7 bin 344 oyla AK Parti'nin adayı Mete Memiş seçilmiş, MHP'nin adayı Hükmü Pekmezci de 7 bin 118 oy almıştı.MHP Merkez İlçe Başkanı Turan Çalışkan, İlçe Seçim Kuruluna itiraz dilekçesini teslim etti.

Adana Kozan’da BBP ve CHP itirazı!

Adana'nın Kozan ilçesinde, Büyük Birlik Partisinin (BBP) ardından CHP de seçim sonuçlarına itiraz etti. CHP Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Toplu, Kozan Adliyesi önünde gazetecilere, ilçedeki tüm ıslak imzalı tutanakları aldıklarını ve bunları incelediklerini söyledi.

AK Parti, Beykoz’a itiraz etti!

Siyasi Partilerin Yerel Seçimlere itiraz süreçleri başladı: Son tarih belli oldu!

İstanbul’da da itiraza giden ilçeler de oldu. Bunlardan biri de Beykoz’du. Beykoz İlçe Seçim Kurulu, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde ilçede kullanılan tüm oylar ile geçersiz oyların yeniden sayılması taleplerini değerlendirdi. Beykoz'da AK Parti'nin seçim sonuçlarına yaptığı itirazlar, İlçe Seçim Kurulunca reddedildi.

Gümüşhane’de de seçim sonuçları itiraz edildi!

Gümüşhane AK Parti İl Başkanlığı, seçimin 549 oy farkı ile kazanıldığını, merkezde geçersiz sayılan oyların dikkate alındığında farkın kapanabileceğini gerekçe göstererek, İl Seçim Kurulu’na başvurup, seçim sonucuna itiraz etti. İtirazın ardından İlçe Seçim Kurulu’nda Gümüşhane Belediye Başkanlığı oy pusulalarının yeniden sayılmaya başlandığı belirtildi. MHP temsilcileri, İlçe Seçim Kuruluna başvurarak 8 bin 952 seçmenin kayıtlı olduğu 27 sandık için sonuçlara itiraz etti. İtirazın ardından İlçe Seçim Kurulu’nda Gümüşhane Belediye Başkanlığı oy pusulalarının yeniden sayılmaya başlandığı belirtildi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal