Siyasi analist Sami Hamdi'nin öngörüsü: ABD'li seçmenlerin Gazze'deki soykırıma verdiği destek, Biden'ı ‘cezalandıracak’!

Tunuslu siyasi analist Sami Hamdi, ABD'li seçmenlerin Gazze'deki soykırıma verdiği destek nedeniyle Başkan Biden'ı "cezalandıracağı" öngörüsünde bulundu. Hamdi, Michigan ön seçiminde 100 bin kişinin boş oy kullandığını belirterek, bu durumun öneminin farkında olan kişilerin sayısını temsil ettiğini ifade etti. Müslüman nüfusun yoğun olduğu ve Müslüman olmayanların da protestolara katıldığı 6 çekişmeli eyalette yapılan anketlerde Biden'ın oylarının düştüğünü belirtti.

04.04.2024-13:07 - (Son Güncelleme: 04.04.2024-15:07) Siyasi analist Sami Hamdi'nin öngörüsü: ABD'li seçmenlerin Gazze'deki soykırıma verdiği destek, Biden'ı ‘cezalandıracak’!

ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarında verdiği koşulsuz desteğin savaşı uzattığına dair yapılan değerlendirmeler, ülkede yaklaşan başkanlık seçimi öncesinde seçmenlerin Başkan Joe Biden ve Demokratları cezalandıracağı yönünde. Tunuslu siyasi analist Sami Hamdi, ABD'nin İsrail'e Gazze saldırılarında verdiği koşulsuz desteğin başkanlık seçimine etkilerini AA muhabiriyle paylaştı.

Hamdi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ve soykırımının iki nedenle devam ettiğini açıkladı. Haamdi, savaşın nedenlerine değienerek şu ifadelerde bulundu:

"Birinci sebep (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun savaşı şimdi durdurursa siyasi kariyerinin biteceğine inanması. Tel Aviv'de binlerce gösterici Başbakan'ın haftalardır istifasını talep eden gösteriler düzenliyor. Tel Aviv'de Netanyahu'yu devirmekle veya ona bir sonraki seçimde oy vermemekle tehdit eden bir halk öfkesi görüyoruz. Bu yüzden Netanyahu, 7 Ekim'de yaşananları affettirmek için İsrail halkına bir şey vermesi gerektiğine ve bunun da Gazze'nin ilhakı olduğuna inanıyor. Bu soykırımı uzatan ikinci faktör ise ABD'nin bu soykırımı sürdürmesi için İsraillilere silah sağlamaya devam etmesi. Biden İsrail'in desteklenmesi gerektiğine inanıyor."

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından, sadece Arap dünyasında değil Batı dünyasında da benzeri görülmemiş bir şekilde kamuoyunun değiştiğine dikkat çeken Hamdi, ABD'de 35 yaş altı kişilerin çoğunun siyonist projeyi desteklemediğini ve Filistin'e sempati duyduğunu belirtti.

Hamdi, ABD'de yapılan anketlerde, 35 yaş altı kişilerin çoğunun siyonist projeyi desteklemediğine ve Filistin'e sempati duyduğuna işaret ederek, sözlerni şu ifadelerle sürdürdü:

"ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris siyonizmi desteklerken (üvey) kızının Filistin için para topladığını gördük. Bu sosyal medyada kısıtlamalara rağmen insanların Filistinlilerin sesini yükselterek algoritmaya içeriğin önemini tanıtmasıyla alakalı. Michigan ön seçiminde 100 bin kişinin boş oy kullandığını gördük ve bu ön seçimin öneminin farkında olan 100 bin kişi anlamına geliyor. Biden'ın, Müslüman nüfusun yoğun olduğu ve Müslüman olmayanların da protestolara katıldığı 6 çekişmeli eyalette (Michigan, Pensilvanya, Georgia, Arizona, Florida, Kuzey Karolina) yapılan anketlerde oylarının düştüğünü görüyoruz. Ayrıca siyahi 13 papaz, soykırıma verdiği destek nedeniyle cemaatlerinin Biden'a oy verme eğiliminde olmadığını belirten bir mektup yazdı."


"Soykırım ABD için kırmızı çizgi olarak kalmalı"

İsrail'in soykırımının sürekli olarak sosyal medya paylaşımlarıyla gündemde tutulmasının etkisiyle Başkan Yardımcısı Harris'in "Ateşkese ihtiyacımız var" şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Hamdi, ABD'nin hala soykırıma karşı olmadığını, sadece İsrail'e verdiği desteği pazarlama stratejisi arayışına girdiğini belirtti.

Müslüman seçmenlerin, İsrail'e verilen desteğe karşı bir tepki olarak Biden'ı cezalandırmak isteyerek eski Başkan Donald Trump'a oy verebileceklerini ifade ettiğini söyleyen Hamdi, bu durumun oldukça tuhaf olduğunu dile getirdi. Ayrıca, bahsettiği 6 eyalette Müslüman siyasetçilerin yoğun olduğunu ve Biden'ın bu eyaletleri küçük farkla kazanmasının, verilmeyen oyların etkisini artıracağını belirtti. Bununla birlikte, solcu Yahudilerin de Biden'a oy vermeyeceğini söyledi.

Seçmenlerin, Trump'la geçen dört yıl boyunca uğraşmaları gerektiğini düşünseler bile Biden'a oy vermemeleri gerektiğini savunan Hamdi, soykırımın ABD için kırmızı çizgi olması gerektiğini vurgulayan Hamdi, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"ABD'nin İsrail'e desteğini sürdürmesini sağlayan önemli etkenlerden biri de Müslüman ülkelerin İsrail'le normalleşme süreçlerini askıya almaması. Bu ülkelerin, soykırım sürdüğü sürece İsrail'le normalleşme masasından kalktıklarını söylemesi gerekirdi. Bunun yapılmaması Biden'a soykırımın bu ülkeler için kırmızı çizgi olmadığı mesajını verdi ve liderlere de İsrail'le ilişkilerini koruma güvencesi oldu."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal