Sırbistan Balkanlarda Tehdide Yol Açtı. Askeri Harcamaları, Kosova ve Bosna Hersek'i Korkutuyor

Dünya genelinde yaşanan gerginlikler son yıllarda artmaya başladı. Sırbistan'ın askeri harcamaları Balkanlarda tehdid yarattı.

06.11.2021-16:56 - (Son Güncelleme: 06.11.2021-17:04) Sırbistan Balkanlarda Tehdide Yol Açtı. Askeri Harcamaları, Kosova ve Bosna Hersek'i Korkutuyor

Dünya genelinde yaşanan gerginlikler son yıllarda artmaya başladı. Ülkeler, koronavirüs salgını sonrası radikal kararlar alma yoluna gitti. Asya’da, Amerika’da, Arap yarımadasında yaşanan gerginliklerin arkasından şimdi de Balkanlarda tansiyon yükselmeye başladı. Kosova Başbakanı Kurti, Sırbistan'ın ateşle oynadığını hem Kosova'nın hem de Bosna Hersek'in savaş tehdidi altında olduğunu söyledi. Balkanlarda Kosova ve Sırbistan arasındaki plaka krizi ile başlayıp, Bosna Hersek'teki Sırp lider Dodik'in ‘yeni ordu kurma’ söylemleri ile devam eden gerilim tırmanıyor. Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan'ın ateşle oynadığını hem Kosova'nın hem de Bosna Hersek'in savaş tehdidi altında olduğunu söyledi. Savaşın sona ermesinin üzerinden 20 yıldan fazla süre geçmesine rağmen krizlerin sona ermediği Balkanlar'da peş peşe yaşanan gerilimler ‘Yeni bir savaş kapıda mı?’ tedirginliğine neden oldu. Krizin tam göbeğinde The Telegraph Gazetesi'ne konuşan Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan hükümetinin Batı'yı yeni bir Balkan savaşı ile tehdit ettiğini söyledi. Kurti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic'i ‘Dünya Savaşı sırasındaki Almanya’ gibi davranmakla suçladı ve Batılı hükümetler onu ciddiye almazsa Kosova ve Bosna'daki krizlerin tırmanabileceği konusunda uyardı. Sırbistan, Eylül ayında Kosova sınırına asker konuşlandırdı ve Sırp protestocular geçen ay ülkenin kuzeyinde Kosova polisiyle çatıştı. Bu haftanın başlarında BM'nin Bosna yüksek temsilcisi Christian Schmidt 1995 Dayton barış anlaşmasının çökmeye yakın olduğu konusunda uyardı. Schmidt, Sırp ayrılıkçıların ordu kurma hazırlıkları ile Bosna'nın ‘savaş sonrası dönemin en büyük varoluşsal tehdidi’ ile karşı karşıya olduğu belirtti.

SIRBİSTAN’DAN SAVAŞ TEHDİDİ

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan’ın askeri harcamalarından rahatsız olduğunu dile getirdi. Konuya duygusal yaklaşmadığının alına çizen Kosova Başbakanı Kurti, ‘rasyonel olarak baktığımızda son 2 yılda Sırbistan askeri alanda bir şeyler hedefliyor.’ ifadelerini kullandı. Sırbistan'ın Avrupa'yı taviz için tehdit ettiğine dikkat çeken Kurti, ‘Zamanında Almanya'nın yaptığı gibi, bizi memnun etmeyecekseniz bir tane daha yaparız diyorlar’ dedi. Kurti sözlerine şöyle devam etti; ‘Sırbistan'da son yıllarda hızla artan askeri harcamalarına bakın. Bütün bunları kim için alıyorlar? Bunu çok sakin bir şekilde söylüyorum uyarım duygusal değil, rasyonel bir analize dayanıyor. Bence durum kesinlikle eskisinden daha tehlikeli.’ Sırbistan'ın savunma harcamaları 2015'ten bu yana tam iki kat artarken bu da ülkeyi Batı Balkanlar'daki en büyük askeri harcama yapan ülke yaptı. Ülke son yıllarda hava kuvvetlerini büyük ölçüde modernize etti, Rusya ve Çin'den insansız hava araçları, uçaklar ve hava savunma sistemleri satın aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal