Sinovac Aşısı Neredeyse Tam Bağışıklık Sağlıyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen araştırma sonucumda, Çin aşısı yapılan bin 53 sağlık personelinde yüksek miktarda bağışıklık elde edildiği belirlendi. Yapılan antikor testlerinde elde edilen bağışıklık yaklaşık % 98 olarak tespit edildi.

06.04.2021-14:42 - (Son Güncelleme: 06.04.2021-14:42) Sinovac Aşısı Neredeyse Tam Bağışıklık Sağlıyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Türkiye'de sıklıkla uygulanan Sinovac aşısının bağışıklık seviyesini belirlemek için bir araştırma çalışması gerçekleştirdi.

Çalışmaya, koronavirüs (kovid-19) atlatmamış 1053 sağlık personeli katıldı.

Araştırma sonucunda, 2. aşıdan 28 gün sonra yüksek bağışıklık elde edildiği tespit edildi.

Birinci aşının ardından antikor üretme miktarının yalnızca % 2'te kaldığını ifade eden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Şenol Akar, 2. aşının ardından antikor geliştirme miktarının % 97'nin üzerinde olduğunu söyledi.

''AŞI BAĞIŞIKLIĞINI OLUŞTURDUK''

Akar,  açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu da demek oluyor ki birinci aşıdan sonra yeterli bağışıklık oluşmamakta ama ikinci aşıdan sonra da gerçekten toplumun büyük bir kısmında biz aşı bağışıklığını oluşturmuş durumdayız."

KADINLARDA DAHA ETKİLİ

Araştırma, Sinovac aşının kadınlarda daha etkili olduğunu da gözler önüne serdi. Meseleyi değerlendiren Prof. Dr. Akar, "Kadınlarda bir miktar daha yüksek antikor düzeyi olduğunu saptadığımız doğrudur. Erkeklerde yüzde 97, kadınlarda yüzde 99 oranında bir antikor geliştirme oranı söz konusuydu." dedi.

Araştırma yapan uzmanlar aşı olup antikor oluşsa dahi önlemi elden bırakmamak gerektiğine vurgu yapıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal