Simetri Hastalığı Nedir? Simetri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluk hastalığının bir türü olan simetri hastalığı, kişilerin hayatlarını oldukça olumsuz etkileyebilmektedir. Peki simetri hastalığı nedir? Simetri hastalığının belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

12.10.2020-10:22 - (Son Güncelleme: 12.10.2020-10:03) Simetri Hastalığı Nedir? Simetri Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik hastalıklar kişilerin hayatlarını olumsuz etkiler ve kişilerin hayatlarındaki insanlarla sorunlar yaşanmasına sebep olabilir, hatta kişilerin yalnız kalmasına neden olabilir. Simetri hastalığı, takıntı temelli ortaya çıkar ve simetri hastalığı olan kişiler, herhangi bir şeyi düzeltmeye ihtiyaç duymakla kalmaz her şeyi düzeltmek isterler.  

BELİRTİLERİ

Simetri hastalığı olan kişi sürekli temiz ve hijyenli ortamlarda bulunmak ister ve sürekli temizlik yapma isteği duyar. Kötü olayların başına gelme ihtimalini düşünür, herhangi bir şeyi düzeltmeye sıkça ihtiyaç duyar ve sürekli kendini dezenfekte etmeye çalışır.

Simetri hastalığı farklı şiddetlerde yaşanabilmektedir. Bazı kişiler hafif yaşarken, bazı kişiler çok şiddetli yaşar. Kişi duvarda asılı olan tabloyu düzeltmeye veya masanın üzerini toplamaya ihtiyaç hissedebilir. Eğer bu isteği gerçekleştiremezse kendini oldukça kötü hisseder. Bu takıntılar şiddetli bir boyuttaysa tedavi edilmesi gereken psikiyatrik bir durum haline gelebilir. Bu takıntılar, saplantılı zorlantı ve OKB bir hastalık belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Simetri hastalığının haricinde başka takıntıların varlığını da kontrol etmek gerekmektedir. Örneğin sürekli el yıkamak gibi takıntılar olabilir. Kişinin ‘ütüyü prizden çektim mi, arabayı kilitledim mi?’ gibi kontrol ritüelleri sıkça olabilir ve bunun sonucunda sürekli olarak geri dönülerek kontroller yapılır. 

Takıntıların yoğunluğu kişinin çevresiyle ilişkisini ve işlevselliğini bozar. Bu işlevsellik sosyal, aile, iş, sosyal işlevsellik olarak üç alana ayrılır.  Kişideki takıntılar düşünce, duygu ve davranışı etkiler. Aslında simetri takıntısı olan kişiler kaygı hissinden sebep ‘kapıyı kapattım mı?’ sorularını hissederler ve kaygıyı ortadan kaldırmak için takıntılı davranışlar sergilerler, fakat bu durum daha takıntılı davranışların ortaya çıkmasına sebep olur.

Kişinin simetri hastalığı sosyal hayatını oldukça olumsuz etkiler, mesela duvardaki aynası yamuk duran birinin evine gitmek istemeyebilir. Ayrıca simetri hastalığı olan kişilerde öfke duygusu da oldukça yoğundur. Çünkü kişi kendisinin anlaşılmadığını da düşünerek karşı tarafa öfke duyabilmektedir.

TEDAVİ

Simetri hastalığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, fakat tedavisi uzun sürer. Simetri hastalığının tedavisine gidip sonuç alamadığını düşünen kişiler, genellikle tedavi aşamalarına dikkat etmeyenlerdir ya da OKB’yi çok şiddetli şekilde yaşıyorlardır. Simetri hastalığı olan kişilere genelde ilaç ile tedavi uygulanır. Derin TMU uygulaması da alternatif ve destekleyici tedaviler arasında yer almaktadır. OKB çok şiddetli boyuttaysa ve uygulanan tedaviye direnç gösteriyorsa EKT uygulanabilir. Bu tedavilerden sonuç alınamazsa cerrahi yöntemler de uygulanabilir. Simetri hastalığı tedavisinde psikoterapi her durumda kullanılır.  Tedavi sonrasında kişinin aklına kapıyı kapattım mı kapatmadım mı sorusu yine gelir ama eskisi gibi geri dönüp kontrol etme durumu yaşanmaz.

KİMLERDE GÖRÜLÜR

Simetri hastalığı herkeste olması mümkün bir hastalıktır. Ailede simetri hastalığı varsa görülme sıklığı daha yüksek orandadır. Genelde küçük yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. Görülme oranı kadın ve erkeklerde eşit orandadır. Bazen simetri takıntısı olan kişiler, düzeltmeye çalışmaz. Fakat bu düşünce zihinlerinde oldukça yoğundur. Bu tarz kişiler her konuda kuşkucu olurlar ve her şeyi kontrol  etmek isterler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal