SİHA’dan sonra şimdi de SİDA geliyor: Mavi Vatan'ın muhafızı olacak

Türkiye KARADAKİ SİHA başarısını, deniz altına da taşıyor. Silahlı insansız deniz aracı filosu için ASELSAN-Sefine Tersanesi ortaklığında çalışmalar başladı. İşte detaylar…

19.06.2022-10:49 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-10:49) SİHA’dan sonra şimdi de SİDA geliyor: Mavi Vatan'ın muhafızı olacak

Türkiye SİHA’daki başarısı sonrası silahlı insansız deniz aracı yapımına başladı. SİHA’larda uygulanan aynı konsepti deniz savaşında da denemek isteyen Türkiye, ASELSAN-Sefine Tersanesi ortaklığında RD-09’un çalışmalarına başladı. Bu araçta güdümlü tanksavar mühimmatı dışında TÜBİTAK'ın KUZGUN füzesi de kullanılacak.

Silahsız deniz araçları geliyor

Havada SİHA’larla daoktorin değiştiren ve tüm dünyanın ilgisini üzerine çeken Türkiye, şimdi de denizdeki savaşa SİDA’larla hazırlanıyor. Silahsız deniz araçları için geliştirilen 4 önemli projeden biri olan Sefine Tersanesi’nde hayat bulacak. Tersanede ASELSAN desteğiyle üretilen 'RD-09' adlı silahlı insansız deniz aracı (SİDA), Mavi Vatan operasyonunun diğer üyeleri ULAQ, SALVO ve SANCAR'la birlikte adından sıkça söz ettirecek.

ASELSAN tarafından geliştirilecek

Türkiye’nin otonomi algoritmaları alanında en yetkin kurumlarının başında gelen ASELSAN tarafından geliştirilen RD-09, suyun üzerinde 66 kilometre hızla yol alırken aynı zamanda 1200 kilometreye sorunsuz ulaşım sağlayabiliyor. Denizde çok uzak menzillere gidip gelecek şekilde tasarlanan RD-09, 80 saat boyunca operasyon yürütebiliyor.

Tüm testleri başarı ile geçti

Mavi sularda yoğun fırına şartlarında suda ilerlemenin zorlu olduğunu ifade eden Deniz Durumu-4 testlerini bile başarıyla geçen RD-09, görev noktasına varabilmek için A400M kargo uçağında taşınabiliyor. 

Sessiz sessiz düşmana yaklaşıyor

İçindeki son teknoloji donanım sayesinde gemideki operatörle ya da karada konuşlu yer istasyonuyla güvenli biçimde gerçek zamanlı iletişim kurarak görüntü ulaşım sağlayan RD-09, gece ya da gündüz denizde herhangi bir yerden canlı yayına geçebiliyor.

Zorlu deniz şartlarına dayanıklı olarak geliştirilen RD-09 aynı zamanda, şiddetli dalga esnasında bile su üzerinde istenen noktada sabit durumda kalabiliyor. Geliştirilen düşük ısı ve iz yayılımı sayesinde düşman radarlarında görünmeyeceği ve Türk SİDA'larının düşman savaş gemilerine yaklaşmasını kolaylaştıracağı belirtiliyor.

Uzaktan kontrolle denizaltı taraması

Mavi suların efendisi diye adlandırılan RD-09’la birlikte Sefine Tersanesi’nde geliştirilen Denizaltı savunma harbi aracı, denizde istediği noktalarda tarama hattı oluşturabiliyor ve su altına deniz şamandırası bırakıp takip etme sağlıyor. Su altında düşman gemisi görüntülendiği takdirde RD-09, söz konusu denizaltıyı hafif torpidolarla ateş altına alıyor. Seri üretim aşamasına geldiği belirtilen ORKA torpidoları kullanacak RD-09, son imzalanan anlaşmayla birlikte su üstündeki hedefler için daha da ölümcül hale geldi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal