Sigorta güvencesi fark etmeden erken emekli olma şansı doğdu! Emeklilik için tarih belirlendi gözler kritik günde

Milyonlarca vatandaş 4 Temmuz tarihinde açıklanacak enflasyon oranlarını heyecanla beklerken zamanın azalması üzerine 6 aylık enflasyon farkının maaşlara nasıl yansıtılacağı merak konusu oldu. Bunun yanı sıra askerlik, doğum ve diğer borçlanmalar için tutarlar belli olurken erken emekli olmak içinde fırsat doğdu. 1 Temmuz 2022 kritik tarih olurken erken emekli olmak için yapılması gerekenler de haberimizde. Erken emekli olmak için ne yapılmalı? Borçlanmalar ve emeklilik hakkında tüm detaylar...

28.06.2022-11:08 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-12:44) Sigorta güvencesi fark etmeden erken emekli olma şansı doğdu! Emeklilik için tarih belirlendi gözler kritik günde

4 Temmuz 2022 sabırsızlıkla beklenirken asgari ücret ve 6 aylık enflasyon oranları üzerinden artışlar da belirlenecek. Bunun üzerine asgari ücrete ek zamla beraber erken emeklilik prim günü eksik olanlar veya sigorta başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler için borçlanmalarda da artış yapılması bekleniyor. Peki, erken emeklilik için ne yapılmalı?

Asgari ücrete ek zam Temmuz maaşlarına yetişecek mi?

Gerçekleşen kabine toplantısı sonrasında bakan Vedat Bilgin tarafından açıklama beklenmektedir. Kanunlarda yer alan bilgilere göre asgari ücrete yapılacak olan artış için işçi ve işveren üzerinden 5 kişilik temsilcilerin dahil olmasıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ek zam oranlarının Temmuz maaşlarına yansıtılacağı belirlendi.

Asgari ücretteki artış borçlanma maliyetlerini ne kadar arttıracak?

Doğum, askerlik ve diğer borçlanmalar üzerinden yatırılan en düşük günlük prim 53.38 TL, en yüksek prim ise 400,32 TL'dir. Bu yılla beraber değişkenlik gösteren yurt dışı borçlanmalarında günlük en az 75,6 TL ödemesi yapılır. Asgari ücrette artış olunduğu takdirde borçlanma düzenlemelerinde de değişiklik yapılacaktır.

Erken emeklilik için ne yapılmalıdır?

Borçlanma emekliliği ne kadar öne çeker?

Askerlik görevini yapan bir kişinin eksik prim günü olmadığı takdirde erken emeklilik hakkından yararlanabilir. 1 günlük borçlanma bile emeklilik tarihini öne çekme özelliğine sahiptir. Borçlanmada ki asıl amaç eksik prim gününü tamamlamak, sigorta başlangıcını öne çekmektir. Doğum yapan bir çalışanın 2 yıl değil de 1 günlük borçlanmayla emeklilik yaşını öne çekmesi durumunda 1 gün borçlanma yeterli kabul edilecektir.

Hizmet borçlanmasında hangi ücret dikkate alınıyor?

SGK'ya doğrudan verilen borçlanma dilekçesinin kayıtlara geçtiği tarih e-devlet üzerinden yapılacak olan başvurularda kayıt haline alınır. Kurumların taraflarına yazılı olarak verilecek olan ve başvuru dilekçesi ekinde borçlanma belgesi olmayanların 1 ay içinde gerekli olan belgeleri temin ederek o tarih üzerinden prim esası kabul görülerek hesaplamalar yapılır.

Erken emeklilik için ne yapılmalıdır?

Borçlanma yaptıktan sonra ödenen prim geri alınabilir mi?

Borçlanma yapılarak emekli maaşı bağlanmadıysa kişiler borçlanılan tutarın tamamını geri alabilir. Geri tahsil edilen borcun hizmet borçlanması yapılmamış olarak kabul edilir. İleri ki zamanlarda ise geçerli prim tutarı üzerinden borçlanma yapılması gerekir. 

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal