Bazı kişiler sigorta başlangıç tarihlerini ve yatırdıkları prim gün sayısını hesapladıktan sonra bunun eşlerine devredilip devredilmeyeceğini merak etmekte. Bununla ilgili gelen bir soruda, "1995'te sigorta başlangıcım var. 2146 gün. 926 gün de isteğe bağlı Bağ-Kur yatırdım. 1 çocuğum var, doğum borçlanması yapabiliyorum. SSK'dan emekli olabilmek için Bağ-Kur'u durdurdum. Eşimin SSK'dan 3 yıl çalışmışlığı var. Eş durumundan bana aktarabilir mi? Ayrıca emekli olabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim?" denildi. Bu sorunun cevabını merak edenler için derledik.
Başta belirtiğimiz soru eşliğinde bu sorunun cevabını vermek yerinde olacaktır. Sorulan soru için, işe giriş tarihinin belirtildiği tarih alındığı düşünülürse emeklilik için 51 yaşında olunması gerekir. Bunun yanında ise 5750 gün sayısı şartı vardır. Kısmi emeklilik açısından durum değerlendirildiğinde ise 3.600 gün ve 58 yaş şartı gerekir. Bunlara ek olarak primler ve doğum borçlanmasının sayılması ile beraber 3.600 gün doldurulur.
Bunlar eşliğinde sorulan sorulun cevabı ise ne yazık ki olumsuzdur. Yani prim yatırma veya çalışma eylemi kişisel bir yükümlülük olduğu için hukuken kişisel haklar da başkasına devredilemez. Bu durumda emekli olmak için yapmanız gereken iki ihtimal üzerinde durulabilir. Bunlardan ilki kısmi emeklilik için yaşı beklemektir. Diğeri ise çalışmak suretiyle primlerin tamamlanmasıdır.