Sıfır Atık Seferberliği sürüyor: Kocaeli Körfezi’nde 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek

İzmit Körfezi Dip Temizliği Başlama Töreni’nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Seferberliği kapsamında Kocaeli Körfezi’nde 8 milyon ton dip çamurunun temizleneceğini belirtti.

02.05.2023-17:42 - (Son Güncelleme: 02.05.2023-18:07)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, İzmit Körfezi Dip Temizliği Başlama Töreni’nde önemli açıklamalara yer verdi. Marmara Denizi’nin en değerli hazinelerden birisi olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Marmara Denizi’nin dibinde yüzen balıkları, kenarında yaşayan canlıları, üstünde uçan kuşlarıyla korumak en asli vazifemiz. Bunun için beş yıl önce ‘Sıfır Atık Mavi’ dedik. Sadece Marmara Denizimizi değil, ülkemizin üç tarafını çevreleyen mavi vatanımızı, dağlardan damar damar akan nehirlerimizi, akarsularımızı, ülkemizin nazar boncukları olan göllerimizi koruma altına aldık. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yürüttüğümüz Sıfır Atık Mavi Seferberliğiyle 180 bin ton çöp topladık. Su kaynaklarımızdaki karasal kökenli kirliliğin önüne geçtik. Van, Mogan, Beyşehir göllerimizde dip çamuru temizliği yaptık, göllerimiz artık daha temiz.” diye konuştu. 

“İzmit Körfez’imizi, dibinde onlarca yıl birikmiş 8 milyon ton çamurdan kurtaracağız”

Bakan Kurum, 2021 yılında Marmara Denizi’nde yaşayan müsilaj problemini hatırlatarak Marmara Belediyeler Birliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Başkanlığı olmak üzere tüm il ve ilçe belediyeleriyle, bilim insanlarıyla, STK’larla büyük bir seferberlik başlatıldığını ifade etti. 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planıyla etkili bir mücadele süreci yürüttüklerini belirten Bakan Kurum, şöyle devam etti:

“Marmara Denizimizdeki bütün müsilajı temizledik. Hamdolsun, 2 yıldır herhangi olumsuz bir durumla da karşılaşmadık. Marmara Denizimizi ve Adaları, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik. Marmara Denizimizi en güzel, en temiz haliyle evlatlarımıza bırakacak çok özel bir çalışma yürütüyoruz. Bugün de İzmit Körfezimizde dip çamuru temizlik çalışmalarımızı başlatmak üzere bir aradayız. Bugün tarihi bir gün. Bu çalışmayla İzmit Körfez’imizi, dibinde onlarca yıl birikmiş 8 milyon ton çamurdan kurtaracağız. Körfezimizin dipten dirilişine vesile olacak bu çalışmayla deniz ekosisteminin korunmasını sağlayacağız. Sadece Kocaeli’miz değil tüm Marmara’mız tertemiz hale gelecek. Biz öyle meydanlarda söyleyip, boş vaat verenlerden değiliz. Söylüyorsak eğer, yaparız. Biz AK Partiyiz. Marmara’nın doğusunda başlattığımız bu projeyi sadece İzmit Körfezimizde değil, bütün Marmara çevresinde yapacağız. Ve inşallah, yüzyıllar boyunca varlığını sürdüren körfezimizi, Marmara Denizi’mizi en güzel, en temiz, en doğal haliyle evlatlarımıza bırakacağız.”  

Bakan Kurum İzmit

“İlk Evim, İlk İşyerim’ kampanyamızla bu güzel şehre 5 bin 200 sosyal konut ve 450 sanayi dükkânı inşa edeceğiz”

Bakan Kurum, Kocaeli’nin 17 Ağustos 1999 sabahına büyük bir yıkımla uyandığını anımsatarak, “Kocaeli’miz 17 Ağustos’ta çaresizliğe yenik düşmedi. Zorluklara direnmekten hiçbir zaman vazgeçmedi. Kocaeli’ni Türkiye olarak, el birliğiyle yeniden imar ettik, inşa ettik, ihya ettik. Bu güzel şehri hep birlikte ayağa kaldırdık ve yepyeni bir başlangıç yaptık. Yıkılan her bir evin yerine daha güzelini, daha sağlamını, daha güvenlisini inşa ettik. Kocaeli’mizde TOKİ ile okullardan hastanelere, stadyumlardan üniversitelere onlarca sosyal donatıyla birlikte 9 bin konut inşa ettik. Şu an hâlihazırda 2 bin 275 konutumuzun inşa çalışmaları devam ediyor. Tabi Kocaeli’mize yaptığımız yatırımları hiçbir zaman yeterli görmedik. Şimdi ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ kampanyamızla bu güzel şehre 5 bin 200 sosyal konut ve 450 sanayi dükkânı inşa edeceğiz. Ayrıca 1.500 konutluk arsamızı da yine siz kıymetli kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Kuralarımızı çektik, hak sahiplerimizi belirledik.” dedi. 

“Hamdolsun sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dilovası Kömürcüler OSB’mizi kapattık. Dilovası daha temiz olacak”

Bakan Kurum, Kocaeli’de yapılan yaptırımları ise şöyle sıraladı: 

“İzmit’te Cedit, Çayırköy Sekbanlı, Körfez’de Barbaros Mahallesi, Gölcük, Dilovası Tavşancıl, Çayıova İplikderesi kentsel dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Gölcük’te Denizevler Mahallesindeki 200 bin metrekarelik riskli alandaki hak sahiplerini Sivritepe Mahallesindeki yaptığımız konutlarımıza yerleştirdik. Benzer bir süreci Körfez Kabakoz’da da yürütüyoruz. Bu alanı da Derince Körfez kentsel dönüşüm projemizin üçüncü etabına taşıyacağız. Gölcük Merkez ve Çayırova Şekerpınar Mahallesindeki sağlıksız yapılar ile küçük sanayilerin taşınmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 2019 seçimlerinde sizlere bir söz vermiştik. Bugün hamdolsun sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dilovası Kömürcüler OSB’mizi kapattık. Dilovası daha temiz olacak. Şimdi o bölgede ağırlıklı olarak makine üretiminin yapılacağı yeni ve temiz bir sanayi bölgesinin kurulması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gölcük’te Dumlupınar Mahallesindeki küçük sanayi sitesine yönelik dönüşüm çalışmalarımızı tamamladık. Şehrin içerisinde sıkışıp kalmış sanayi sitesini Hisareyn’de yapacağımız yeni sanayi alanına taşıdık. Böylece hem şehrin merkezini görüntü ve gürültü kirliliğinden kurtardık hem de esnafımıza çalışacakları daha konforlu, daha modern, daha sağlıklı bir ortam sağladık.”

“Kocaeli’ne 3,8 milyon metrekare büyüklüğünde 14 millet bahçesi yapıyoruz”

Bakan Kurum, yeşilin ve mavinin şehri olan Kocaeli’ne 14 tane millet bahçesi kazandırılacağını ifade ederek, “Kocaeli’mizde siz kıymetli kardeşlerimiz için, çocuk seslerinin kuş cıvıltılarına karışacağı yeni millet bahçeleri kazandırıyor, yeşil alan miktarını artırıyoruz. Kocaeli’ne 3,8 milyon metrekare büyüklüğünde 14 millet bahçesi yapıyoruz. 6 millet bahçemizi tamamladık. İnşallah millet bahçelerinden sosyal konutlara, kentsel dönüşümden çevre yatırımlarına kadar tüm projelerimizi sizlerin talepleri, şehrimizin doğası, iklim koşulları ve coğrafyasına uygun olarak tamamlayacağız. Sizlerin hizmetine sunacağız. Kocaeli’mizin hizmetine sunacağız.” diye konuştu. 

“Bir tarafta milleti için; inşa edenler, ihya edenler var! Diğer tarafta milletin gönlüne boş vaatlerle girmeye çalışanlar var; Siyasi geçmişinde milletin tek bir derdine bile çare olamayan CHP var” 

Bakan Kurum, 14 Mayıs seçimlerine çok az bir süre kaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Bir tarafta ‘dev projeleriyle yükselen bir Türkiye’ diyen Cumhur İttifakımız, diğer tarafta ise ‘Türkiye’ye dair tek bir projesi’ olmayan Kılıçdaroğlu var. Biz bugün Kocaeli’ne geldik 120 milyon dolarlık bir çevre projesini başlatıyoruz. Kocaeli’nin güzel insanları mutlu, huzurlu sağlıklı yaşasın diye. Bir tarafta milleti için; inşa edenler, ihya edenler var! Diğer tarafta milletin gönlüne boş vaatlerle girmeye çalışanlar var; Türkiye’yi yüz yıl geriye götürmek isteyenler var. Siyasi geçmişinde milletin tek bir derdine bile çare olamayan CHP var! Bir yanda; şehirlerimizi çarpık kentleşmeye terk eden; tek bir konut bile dönüştürmeyen; depremlerde, sellerde, yangın bölgelerine bir iki saat uğramaktan başka bir şey yapamayan, depremin üzerinden siyaset yapanlar vardır. Ben 55 gün kaldım. Şeref ve onur duydum. Afetzede kardeşlerimizin yanındaydık. Elimizi bir an olsun ellerinden ayırmadık. Gönül gönüle çalıştık. Bir tarafta bu ülkenin geleceği için afeti yaşamış 11 ilimiz için, afetin hemen ardından 15’inci gününde ilk sözleşmelerini yapan, 46’ncı günde temellerini atan bugün 127 bin konut rakamına ulaşan AK Partimiz var, Cumhur İttifakımız var. İnşallah ilk etapta 319 bin toplamda 650 bin konutumuzu bitirip vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 11 ilimizi hep beraber ayağa kaldıracağız.” 

“Ekolojik dengeyi yeniden eski haline getirebilmek için bu çamuru dipten alıyoruz”

Hitaplarının ardından bölgede alan incelemesi yapan Bakan Kurum, dip çamur temizliğinin yapım aşamalarını anlattı. Bakan Kurum, “Hep birlikte 'Marmara Hepimizin' diyerek Marmara Körfezi'mizi daha temiz hale getirebilmek için bir mücadele başlattık. Bu mücadeleyle bugün ilk etabını başlattığımız ve 120 milyon dolarlık maliyeti 2.5 milyar lirayı bulan Kocaeli körfezimizdeki yaklaşık 8 milyon ton dip çamurunu temizleyeceğiz. Canlılarımız, balıklarımız bunun içinde yaşamaya gayret ediyor. Buradaki ekolojik dengeyi yeniden eski haline getirebilmek için bu çamuru dipten alıyoruz. Kimyevi maddelerle birlikte çökeltme işlemini yapıyoruz. Çökertildikten sonra çamuru ayrıştırıyoruz. Ayrıştırdıktan sonra deniz suyunu tekrar denize o kirli çamurumuzu kurutup bertarafa gönderiyoruz. Biz çevreye sevdalı bir liderin çalışma arkadaşlarıyız. İşte bu anlayışla çevremiz için, doğamız için, Marmara'mız için bu mücadeleyi yapıyoruz. Bir taraftan yeşil alanları arttırıyor, diğer taraftan da denizlerimizi, mavi vatanımızı, göllerimizi, akarsularımızı tertemiz hale getirecek çalışmaları işte bu ekibimizle birlikte yapıyoruz. Söz veriyoruz o sözleri de tutuyoruz. Bu da milletimize, Kocaeli'mize verdiğimiz bir sözdü. Biz bugün hakikaten heyecanlıyız. Coşkuluyuz. Çünkü geleceğimiz adına, ülkemiz adına, vatanımız adına çok önemli bir işi bugün başlatmış oluyoruz.” dedi.

“Marmara’mızın korunmasında belediyelerin de yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Yapılmaması durumunda da milletimizi hiç bir zaman o beceriksizlerin, liyakatsizlerin eline bırakmadık”

Bakan Kurum, Marmara Denizi’nin alınan tedbirlerle korunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“7/24 deniz uçaklarımızla, insansız hava araçlarımızla denetimini yapıyoruz. Bu hale gelmemesi için gerek ulusal gerek uluslararası geçiş yapan gemilerin körfezimizi kirletmemesi adına an be an takibini yapıyoruz. İstiyoruz ki; bir daha denizlerimizde müsilaj görülmesin. Müsilaj problemi yaşanmasın. Aynı zamanda atık su arıtma tesisleri teknolojisinde iyileştirme yapıyoruz. Ortaya koymuş olduğumuz 22 maddelik eylem planlarını hayata geçiriyoruz. Tabi burada belediyelerin de sorumlulukları var. Belediyeler de üstüne düşen vazifeyi yerine getirmek zorundalar. Eğer yapmazlarsa da biz bu manada atılması gereken adımları atacağız. Bir iş programı imzaladık. Bu iş programı çerçevesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Yalova'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in yapması gereken işler var.  Bunları da takip ediyoruz. Yapılmaması durumunda da milletimizi hiç bir zaman o beceriksizlerin, liyakatsizlerin eline bırakmadık. Bırakmayacağız. Marmara'mıza, Türkiye'mize, mavi vatanımıza her zaman sahip çıkacağız.” 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal