Sezgin Tanrıkulu kimdir, nereli ve kaç yaşında? CHP’li Sezgin Tanrıkulu ne dedi, neden gündemde? Sezgin Tanrıkulu hayatı ve biyografisi

CHP’li milletvekili Sezgin Tanrıkulu son günlerde siyaset gündemini ısıtan bir numaralı isim oldu. Pek çok kişi Sezgin Tanrıkulu hayatı ve biyografisi araştırmaları üzerine arama motorlarına yöneldi. Peki Sezgin Tanrıkulu kimdir, nereli ve kaç yaşında? CHP’li Sezgin Tanrıkulu ne dedi, neden gündemde? İşte detaylar…

12.09.2023-16:40 - (Son Güncelleme: 12.09.2023-16:40)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk askeri hakkında söylediği sözler sebebiyle sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Hem iktidar hem de muhalefet kanadından Tanrıkulu’nun ifadelerine ağır eleştiri gelirken, arama motorlarında Sezgin Tanrıkulu hakkında yapılan araştırmaların arttığı gözlemlendi. Peki Sezgin Tanrıkulu Kimdir, nereli ve kaç yaşında? CHP’li Sezgin Tanrıkulu ne dedi, neden gündemde?

CHP’li Sezgin Tanrıkulu ne dedi?

Bir televizyon programının canlı yayınına bağlanan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Bu Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi 12 Eylül'de faşist darbeyi yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz'da darbe girişimi yapan, köyleri yakan... Onlarca faili meçhul cinayet. Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen..." sözleri nedeniyle büyük tepki çekti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca; CHP Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu hakkında, katıldığı TV programındaki sözleri nedeniyle ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlarından soruşturma başlatıldı.

Sezg

Sezgin Tanrıkulu kimdir?

Mustafa Sezgin Tanrıkulu 27 Mayıs 1963 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Kürt bir ailede dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Kamu Hukuku alanında yüksek lisans, Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktorasını tamamladı.

Mezun oluşunun ardından 1985 yılında serbest avukatlık yapmaya başladı. 1986–2002 yılları arasında Diyarbakır Barosu Genel Sekreterliği ve Başkan Yardımcılığı, 2002–2008 yılları arasında ise Diyarbakır Barosu Başkanlık görevini üstlendi. Ayrıca 1988 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin kuruculuğuna öncülük etti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı ve 1998'den itibaren Diyarbakır Temsilciliğini yaptı. 1997 Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görüldü.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal