Uçak Yolculuğunda En Çok Karşılaşılan Hava Olayı: Türbülans! Türbülans Nedir, Nasıl Oluşur?

Uçak yolculuklarının belki de en korkulu anı türbülansa girilen anlardır. Peki türbülans nedir? Türbülans nasıl oluşur? Uçaklarda sarsıntı yaşanmasının nedeni nedir? Bazen korkutucu ve mide bulandırıcı olan sarsıntıları rahat atlatabilmek için neler yapılabilir?

22.03.2019-15:36 - (Son Güncelleme: 22.03.2019-16:02) Uçak Yolculuğunda En Çok Karşılaşılan Hava Olayı: Türbülans! Türbülans Nedir, Nasıl Oluşur?

 

Kelime anlamı çalkantı olan türbülans, bir gazın veya sıvının çeşitli nedenlerle düzensiz şekilde yer değiştirmesiyle oluşan bir harekettir. Hava durumlarındaki ani değişimler  türbülansa neden olabilir. İşte türbülans hakkında bilmeniz gereken herşeyi haberimizde derledik.

TÜRBÜLANS NEDİR?

Türbülans kelime anlamı olarak çalkantı demektir. Bir gazın ya dat sıvının düzensiz şekilde birbiriyle yer değiştirmesiyle oluşan durumdur. 

TÜRBÜLANS NASIL OLUŞUR?

Uçaklar için anlamına baktığımızda ise türbülans, uçağın rotası üstündeki bulutlarda, sıcak- soğuk havanın yer değiştirmesiyle ortaya çıkan düzensiz hava akımlı bir sarsıntıdır. Uçakta meydana gelen bu sarsıntı çok şiddetli olabileceği gibi, hafif bir şekilde de geçebilmektedir.

 KAÇ ÇEŞİT TÜRBÜLANS VAR?

İki çeşit türbülans vardır. Biri düşey diğeri yatay türbülanstır. Dikey türbülansta uçak, aşağı yukarı hareket ederek buna bağlı bir çalkantı meydana getirir. Dikey türbülans çeşidi olan mekanik türbülans ise,  yüksek dağların tepesinden geçen uçakların “dağ dalgalarına” tutulup uçağı savuran bir başka dikey türbülans türüdür. Yatay türbülans dediğimiz ise rüzgârın ani yer değiştirmesiyle oluşan bir türbülans çeşididir.

 

 UÇAĞIN DÜŞMESİNE NEDEN OLUR MU?

Yüksek şiddetteki türbülans, yolcular ve kabin ekibi için tehlikeli hal alabilir. Ancak bir uçağın düşmesine neden olmaz. Günümüz teknolojileri sayesinde birçok türbülans daha uçak kalkmadan tespit edilip uçakların rota değiştirmesi sağlanabilmektedir.

EN FAZLA NE KADAR SÜRER?

Türbülans şiddetine göre 10 – 15 dakika sürer. Bazen bu süreler artabileceği gibi 10 dakikanın altında da olabilir.

NERELERDE MEYDANA GELİR?

Kuvvetli rüzgârların etkili olduğu, özellikle kıtalar arası geçişlerde türbülans yaşama ihtimaliniz bir hayli yüksektir. Mesela, Güney Afrika veya Amerika seyahatlerinizde türbülansa girebilirsiniz.

Son Dakika Seyahat Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal