Seri Üretime Geçiyor! SİDA Mavi Vatanın Koruyucusu Olacak

Mavi vatan savunmasına katkıda bulunması için yerli üretim Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA)’ın seri üretimine başlanacağı açıklandı.

21.06.2021-12:45 - (Son Güncelleme: 21.06.2021-13:46)

Savunma Sanayi Başkanı (SSB) İsmail Demir; ‘Savunma sanayi sadece ticari, teknik bir olay değil, önemli ölçüde ülke ilişkilerini etkileyen bir olay. Savunma sanayi çoğu zaman kapalı kapıları açıcı bir güç aktörü olarak masada’ diyerek SİDA’nın gerekliliğine vurgu yaptı.

SİDA'LAR SERİ ÜRETİME HAZIR

Denizkurdu 2021 Tatbikatı'nda ilk kez kullanılan Türkiye'nin ilk silahsız muharip deniz aracı SİDA ile ilgili açıklama yapan Demir; ‘Seri üretimi başlatıyoruz. İDA'ların da tek bir modelini değil, birçok modelini göreceksiniz. İKA'ların (İnsansız Kara Araçları) gibi birçok modeli göreceksiniz. Bunlar yavaş yavaş geliyor. Şu anda alt zeminde dipten çok önemli çalışmalar var’ gelişmeler hakkında bilgi verdi.

‘ALGI OLUŞTURMAK İSTEYEN ODAKLAR VAR’

İHA ve SİHA'lar konusunda başta terör örgütü olmak üzere, algı oluşturmak isteyen odaklar olduğunu kaydeden Demir; 'İHA'lar hedef gözetmeksizin vuruyor' diyorlar. Bizim herhangi bir operasyonda, son emrin verilmesi sistemimizin ne kadar katı olduğunu herkes biliyor. TSK'nın disiplini herkesçe malum. O mekanizma içinde kimsenin keyfi hareket etme imkânı yok' diye konuştu.

İHA'LAR AZERBAYCAN'DA ÜRETİLEBİLİR

Azerbaycan’la işbirliği'ne değinen Demir; ‘Madem Azerbaycan’la ilgili 'tek millet iki devlet' diyoruz. Öyle davranmamız gerektiğini düşünüyoruz. O noktada kabiliyetlerin tekrarı yerine yapılacak her türlü yatırım ve kabiliyetin birbirimizin eksiğini tamamlayacak şekilde olması...

İHA örneğinden gidelim. Orada bir İHA fabrikası kurmak ne kadar etkin olur, öyle mi yapsak yoksa orada başka bir model mi yapsak? İki ülkenin birbirini tamamlayacağı ve güçlendireceği bir işbirliğine gitmesini düşünüyoruz.

Savunma sanayi oldukça önemli kaynak isteyen bir alan. Kaynaklarımızı çok etkin kullanmalıyız. Bazı şeyleri tekrar etmek yerine, yaptığımız yatırımın iki ülkeye de katkısı olması gerekiyor.' diye konuştu.

Tasarım, imalat ve testleri süren Milli Muharip Uçak Projesi hakkında ise Demir; 'Elimizden geldiğince yetkin arkadaşlarımızı bu işte daha fazla çalıştırmaya devam ediyoruz. Hava savunması kademeli şekilde ilerliyor.' açıklamalarını yaptı.

‘ABD'Lİ ŞİRKETLER DE ETKİLENDİ’

F-35 sürecinde çok kanallı olarak siyasi, lobi, hukuk ayağı gibi unsurları değerlendiren bir yol haritası üzerinde çalışıldığını söyleyen Demir; 'Bu olaydan etkilenenler arasında ABD'li şirketler de var. Etkilerin kendileri tarafından karşı tarafa iletilmesi gibi çok ayaklı gidiş var’ şeklinde konuştu.

ATAK SORUNU ÇÖZÜLDÜ

ABD'nin motor ambargosu nedeniyle problem yaşanan ATAK helikopterlerinin Filipinlere ihracatıyla ilgili sorunların da çözüldüğü bildirildi.

Demir; ‘Pakistan ihracatı için de süreç devam ediyor, orada NATO zirvesinin de etkisiyle olumlu adım olabilir, şu an negatif bir cevap yok’ ifadelerine yer verdi.

SAVUNMA SANAYİDE KAZAN-KAZAN ANLAYIŞI

ADF'nin savunma sanayi işbirliklerine olumlu katkı sunduğunu dile getiren Demir, Ukraynalı uçak firması Antonov ile ortak kargo uçağı üretim sürecinde kazan-kazan anlayışıyla işbirliği olabileceğini ifade etti. 

Demir; ‘Bizim onlara, onların bize katabileceği şeyler var. Tarafların kendilerine düşen yükü üstlenmesi gerekiyor. Doğru modelin oluşturulmasına çalışıyoruz’ dedi. 

Ayrıca, Afrika ile savunma sanayi işbirliklerinin giderek ilerlediğini belirten Demir; ‘Afrika'ya ürün satacağız ve para kazanacağız diye yaklaşırsak bu ilişki çalışmaz. Biz hiçbir yere öyle yaklaşmıyoruz. Bu diplomasinin bir parçası, uluslararası ilişkilerin bir parçası varsa yardım programının bir parçası, insan yetiştirmenin bir parçası. 'Aldınız aldınız! Almadınız kusura bakmayın' demek doğru bir yöntem değil.’ Açıklamalarında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal