Sendika Nedir?

Sendika sıklıkla karşımıza çıkan kelimelerden biri olup merakla araştırılmaktadır. Peki, sendika ne demek?

26.01.2021-16:27 - (Son Güncelleme: 11.09.2021-16:08) Sendika Nedir?

Sendika ifadesi 18. yüzyıl içerisinde sanayi devriminin başlaması ile birlikte özellikle, bu dönem içerisinde sanayileşmeye başlamış olan İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmakla birlikte Avrupa'da, işçilerin insanlık dışı çalışma koşullarına karşı kurmuş oldukları yardımlaşma sandıkları ile başladığı söylenmektedir. Sendikanın ne olduğu merak ediliyor. Sendika kurmak ve sendika üyesi olmak, işveren ve çalışanlara tanınmış yasal haktır. Peki sendika nedir? Sendika ne demek?

SENDİKA NE DEMEK?

İşçilerin ya da işverenlerin; iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular açısından çıkarlarını korumak bunları daha da geliştirmek için aralarında kurdukları birliği ifade eder. Sendika, istihdam şartlarını sürdürmek ve bu şartları geliştirmek için bir araya gelen çalışan gruplarıdır.

SENDİKALAR NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Sendikaların ne zaman ortaya çıktığı da ayrı bir araştırma konusu olmaktadır. Türkiye'de sendikacılık faaliyetlerine ilk olarak 1870'lerde zemin hazırlandı. Kasımpaşa Tersanesi ile Beyoğlu Telgrafhanesi işçileri tarafından 1872'de gerçekleştirilen grevler, Türkiye’deki ilk grevler olarak bilinmektedir.

Fakat gerçek manada sendikacılık, sanayileşme süreci ile birlikte 1930′lardan sonra oluşmuştur. İşverenler, işçiler ve kamu görevlileri sosyal haklara sahip olmak, adaletli ücrete tabi olmak, kendilerine haksızlık yapıldığını düşündükleri durumlarda söz hakkına sahip olmak, ortak bir pazarlık yapmak amacıyla sendikalara üye olmaktadırlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal