700 Bin Kamu İşçisinin Beklediği Zam Teklifi! Sendikalar Taleplerini Açıklayacak

Memur ve emeklilerinin 2 yıllık zam oranının karar verileceği toplu sözleşme sürecinde sendikalar isteklerini bugün içerisinde açıklayacak.

26.07.2021-12:08 - (Son Güncelleme: 26.07.2021-12:08) 700 Bin Kamu İşçisinin Beklediği Zam Teklifi! Sendikalar Taleplerini Açıklayacak

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi yakından ilgilendiren zam görüşmelerinde hükümetin işçi heyetine vereceği yeni zam teklifinin bu hafta içerisinde sunması bekleniyor.

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan 700 binden fazla işçiyi yakından alakadar eden 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile ilgili 31 Mayıs'ta başlayan süreç devam ediyor. 

KONFEDERASYONLARIN TALEBİ

En düşük brüt ücret 4 bin 800 liraya yükseltilsin.

2021-2022 döneminde ilk 6 ay içerisinde yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep etti.

BAKANLIĞIN TEKLİFİ

Brüt ücreti 3 bin 577-3 bin 750 lira arası olanlara 100, 3 bin 750-4 bin lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam teklif etti.

Yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam artı enflasyon farkı istedi.

SENDİKALARIN GÖZÜ YENİ TEKLİFTE

Hükümetin yaptığı teklifin düşük olduğunu savunan Türk-İş ve Hak-İş, taleplerinin karşılanacağı yeni bir teklifi beklemeye başladı. Kurban Bayramı tatili dolayısı ile ara verilen zam pazarlığında, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunması merakla bekleniyor.

"GREV KARARI ALMASI GEREKEN SENDİKALAR VAR"

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, açıklamasında yapılan sözleşme süreleri 1 Ocak 2021 itibarı ile başlayan iş yerlerinde müzakere süresinin 30 Temmuz'da sonlanacağı ifade edilerek, bu bağlamdaki bazı sendikaların yasal olarak önümüzdeki günlerde grev kararı alması gerekeceğine dikkati çekti.

Sözleşmeyi uzlaşıyla masada imzalamak istediklerinin altını çizen Ağar, "Bu, çalışanlar ve aileleri ile birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli bir sözleşme. Herkesin gözü burada. Bir önceki teklif oldukça yetersizdi. Hükümetin yeni teklifi, beklentilerimizi karşılayacak seviyede olmalı." dedi.

"TEKLİF MÜZAKERE EDEBİLECEK SEVİYEDEYSE UZLAŞILIR"

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız da müzakere takviminin daraldığını ifade ederek yapılan görüşmelerin uzamasının kimseye yarar sağlamadığına dikkat çekti.

Hükümetten bu hafta yeni ve tatmin edici bir teklif beklediklerinin altını çizen Yıldız, "Görüşmelerin başından beri taraflar arasında olumlu bir hava var. Hükümetin bu olumlu havayı yeni teklifine yansıtmasını istiyoruz. Bu teklif müzakere edebileceğimiz seviyede olursa uzlaşı sağlanır." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal