Şemsi Paşa Camii'ne Neden Kuş Konmaz, Tarihi ve Özellikleri Nedir?

Mimar Sinan’ın asırlardır ayakta kalmayı başaran benzersiz eserlerinden bir tanesi olan Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Cami'nin tarihi ve özellikleri merak ediliyor. Peki, Şemsi Paşa cami nerede? Şemsi Paşa kimdir?

04.05.2020-15:23 - (Son Güncelleme: 11.02.2022-15:02) Şemsi Paşa Camii'ne Neden Kuş Konmaz, Tarihi ve Özellikleri Nedir?

Üsküdar'da sahil şeridinde bulunan Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii'ne adından da anlaşılacağı üzere kuş konmuyor. Üsküdar'ın en güzel camilerinden biri olan Kuşkonmaz Cami, birçok kişi tarafından neden üstüne kuş konmadığı tartışılıyor.

KUŞKONMAZ CAMİ ÜSTÜNE NEDEN KUŞ KONMAZ?

Osmanlı padişahı II. Selim zamanında kubbe altı veziri olan Şemsi Paşa oldukça titiz biridir. Şemsi Paşa bir gün Sokullu Mehmet Paşa'ya, “Sokullu, camini kuşlar pislemiş” diye takılınca, “Gökyüzüne açık olan her yer kuşların pislemesine müsaittir” cevabını almış.

Şemsi Paşa, cami yaptırmaya karar verince Sokullu’nun sözü aklına gelmiş. Mimar Sinan’a giderek, “Bana öyle bir yerde cami yap ki üzerine kuşlar pislemesin” demiş.

İlmi ve mimari dehasını kullanan Mimar Sinan araştırmalarını yapıp ve çözümü bulmuş. Kuzey ve güneyden gelen rüzgârların kesiştiği Üsküdar bu camiyi yapmak için ideal yermiş.

Mimar Sinan, sadece rüzgârdan değil dalgalardan da faydalanmış. Kuzey ve güneyden gelen rüzgârların kesiştiği, dalgaların kıyıyı dövdüğü bir noktada çıkan titreşim seslerinden kuşların rahatsız olacağını düşünen Mimar Sinan, sahilin kıyısındaki yeri tespit etmiş ve caminin inşasına başlamıştır.

Denize sıfır noktada inşa edilen caminin denize kayma riskini de göz ardı etmeyen Mimar Sinan zemine hareket edebilecek olan iki sütün yerleştirmiştir.

Şemsi Paşa, ne yazık ki eserin son halini göremeden 1580’de vefat etmiş ve cenazesi de buraya gömülmüştür.

neden kuşkonmaz

TARİHİ

Üsküdar sahilinin hemen kıyısında yer alan Şemsi Paşa Camii, 1580 yılında Şemsi Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. 

ÖZELLİKLERİ

Kesme taştan yapılan cami, kare planlıdır. Kubbesi sekiz yüzlü bir kasnağa oturtulmuştur. Avlusunun iki girişi bulunmaktadır. Biri deniz tarafına, biri parka doğru açılır. Caminin minaresi köşededir. Mimar Sinan'ın yaptığı en küçük külliyedir. Evliya Çelebi eserinde “Şemsi Paşa Cami leb-i deryada küçük bir camidir. Amma o kadar şirin bir bina olmuştur ki geriden gören bir kasr-ı müzeyyen zanneder” sözleriyle över. L şeklinde medreseye sahiptir. Medrese şu an Şemsi Paşa cami kütüphanesi olarak işlev görmektedir. Son yapılan restorasyonlar ile birlikte avlusundan mezar taşları çıkmıştır. 

NEREDE?

Üsküdar sahilde bulunan Şemsi Paşa Caminin adresi tam olarak şöyledir:

Mimarsinan Mh., 34664 Üsküdar/İstanbul

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal