Selçuk Bayraktar'ın Babası Özdemir Bayraktar Kimdir?

Bayraktar sihalarının kurucusu Özdemir Bayraktar vefat etti. Peki, Özdemir Bayraktar kimdir?

18.10.2021-14:32 - (Son Güncelleme: 18.10.2021-16:13) Selçuk Bayraktar'ın Babası Özdemir Bayraktar Kimdir?

Selçuk Bayraktar’ın babası ve yerli insansız hava uçaklarının yaratıcılarından Özdemir Bayraktar bugün öğle saatlerinde vefat etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü olan Özdemir Bayraktar, yarın Fatih Camii’nde kılınacak namazla defnedilecek. Peki, Özdemir Bayraktar kimdir?

ÖZDEMİR BAYRAKTAR KİMDİR?

Trabzon’un Sürmene ilçesinden ebeveynlere sahip olan Özdemir Bayraktar,1949 yılında İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Garipçe köyünde doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’ne giren Bayraktar,1967 yılında girdiği üniversitenin Makine Mühendisliği bölümünü 1972 yılında bitirdi.


2 yıl boyunca İTÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü İsmail Hakkı Öz’ün araştırma asistanlığını yapan Bayraktar, içten yanmalı motorlar üstüne yüksek lisansını tamamladı. Burdur Traktör, İstanbul Segman, Uzel gibi firmaların kuruluş kısmında teknik yönetici görevlerinde çalıştı. Canan Bayraktar ile evlendi. Canan Bayraktar İstanbul Üniversitesi’nin İktisat Fakültesi mezunu ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda bilgisayar programcısıydı. Çiftin Haluk, Selçuk ve Ahmet adında üç çocuğu vardır.

BAYKAR MAKİNA’NIN KURULUŞU

1984 yılında Baykar Makine’nin kurucularından birisi oldu. Baykar’ın tasarladığı, TSK için geliştirilen ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA Ar-Ge çalışmalarında bulundu. Baykar tarafından geliştirilen ürünlerin tasarımlarında söz sahibi olan Özdemir Bayraktar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHAlar’ı tasarlamıştır.


Baykar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunmuş ve yurt dışına ihracat edilmiş savaş teknolojileri de tasarlamıştır. Ar-Ge çalışmalarını kendi finanse eden Bayraktar sayesinde Baykar, Türkiye’de yüzde 93 yerlilik oranına ulaştı. İHA konusunda dünyaca en çok bilinen firmalardan biri haline geldi. 

Cumhurbaşkanı’nın damadı olan Selçuk Bayraktar’ın babası Özdemir Bayraktar, Necmettin Erbakan ile yakındı. Yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Bayraktar, milli görüşçü çizgideydi. Bayraktar’ın 1990lar’da Refah Partisi’nde görev aldığı biliniyor. 

Baykar tarafından TSK için geliştirilen ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı 2005 – 2009 yıllar arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde askerler ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalara katılıp liderlik etti. Özdemir Bayraktar, Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 SİHAların Azerbaycan ordusunda kullanılıp Karabağ’ın kurtarılmasına katkı sağladığı için Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev tarafından Karabağ Nişanı’na layık görülmüştü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal