Şehirlere Göre Haftalık Vaka Sayıları Bugün Açıklanıyor

Sağlık Bakanlığı, kontrollü normalleşme döneminde 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayılarını kapsayan yeni haritayı paylaşacak. Kontrollü normalleşme döneminde şehirlere göre önlemler bu veriler göz önünde bulundurularak belirleniyor.

13.03.2021-16:52 - (Son Güncelleme: 13.03.2021-16:52) Şehirlere Göre Haftalık Vaka Sayıları Bugün Açıklanıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geçen hafta paylaştığı şehirlere göre haftalık koronavirüs (kovid-19) vaka sayısı haritasına göre, 100 bin nüfusta vaka sayısı en çok olan ilk beş şehir Samsun, Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon olurken; vaka sayısı en az beş şehir ise Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ile Siirt olmuştu. 

 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan,''Haritalandırmada illerin maviden kırmızıya dönmesi halinde, hafta sonu 2 gün dışarıda olmak yerine 1 güne düşebilir ya da o il kendi özelinde vaka sayısı çok artarsa, hafta sonu tamamen İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kapanabilir” dedi.

Bugün kontrollü normalleşme döneminin 2. hafta sonu. Yasaksız ilk haftada vatandaşlar, kendilerini sokağa atmıştı. Bugün ise Sağlık Bakanlığı, kontrollü normalleşme döneminde 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayılarını kapsayan yeni haritayı paylaşacak. Kontrollü normalleşme döneminde şehirlere göre önlemler bu verilere bakılarak belirleniyor. Diğer taraftan şehirlerdeki sınırlamalar 2 haftada bir güncelleniyor.

BUGÜN AÇIKLANACAK

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, renk kodlarının tespit edilmesinde tek kıstas vaka sayısı değil. Haritada vaka sayısı, nüfusa miktarı, artış/düşüş miktarı, aşılama miktarı, yoğun bakım ile servis kapasiteleri benzeri ölçütlerle beraber bir hesaplama yapılıp açıklanacak.

''2 GÜN DIŞARIDA OLMAK YERİNE 1 GÜNE DÜŞEBİLİR''

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, haritalandırma sisteminde şehirlerin mavi renkten kırmızı renge dönmesi durumuna ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Şöyle düşünelim; hafta sonu 2 gün dışarıda olmak yerine 1 güne düşebilir. Ya da o il kendi özelinde vaka sayısı çok artarsa, hafta sonu tamamen İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kapanabilir.” 

Yerinde karar siteminde dört kritik kıstas olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlhan, bu dört ölçütün şehirlerdeki duruma göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak isimlendirilmesi olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. İlhan, “Yerinde karar algoritmasında 4 tane önemli kriter var. O yüzden tüm vatandaşlarımızın, örneğin maviyse eğer bulunduğu iller, mavi renkte kalması için çaba sarf etmesi gerekiyor. Sadece vatandaşlar değil, işletmecilerin, o ildeki yöneticilerin, toplumun tamamının aslında benzer bir şekilde çaba içerisinde olması gerekiyor. Şahit oluyoruz, hakikaten yöneticilerimiz çok çaba harcıyor ama toplum ve işletmecilerin de o illerde bu kurallara uyması gerekiyor. Maviyse, mavide daha az rakam nasıl oluşur, sarıysa maviye nasıl düşerim, turuncuysa sarıya nasıl düşerim, kırmızıysa turuncuya ve sarıya nasıl düşerim diye vatandaşlarımızın ve o ildeki işletmelerimizin düşünmesi gerekiyor” diye konuştu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal