Seçim süreci tamamlandı: Gündem yeniden ekonomiye çevrildi

Yerel seçim sürecinin tamamlanmasıyla beraber Türkiye’nin gözü yeniden ekonomiye çevrildi. Hükümet, enflasyonla mücadele konusunda ‘kararlılık’ mesajında bulundu. İşte detaylar…

02.04.2024-09:19 - (Son Güncelleme: 02.04.2024-16:34) Seçim süreci tamamlandı: Gündem yeniden ekonomiye çevrildi

Seçim sonrasında açıklamalarda bulunan ekonomi yönetimi, hedeflerinin seçimlerin olmayacağı 4 yıllık süreçte ekonomiyi yeniden düzeltmek olacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da seçim sonrasında yaptığı konuşmada, artık dikkatlerini enflasyonu rahatlatıcı bir seviyeye getirmeyi ve terörle mücadele etmeye devam etmeyi ana hedeflerinde ilk sıraya koyduklarını dile getirdi.

Enflasyon tek hane indirilecek

Akşam’da yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ekonomide büyümeyi, istihdamı ve ihracatımızı artırıyor, cari açığımızı düşürüyoruz. Yatırım ve üretim ile bünyemizi güçlendiriyoruz. Gerek ekonomik gerek sosyal bakımdan enflasyonla mücadele temel önceliğimizdir. Geçen sene ilan ettiğimiz Orta Vadel Programı (OVP) kararlı bir şekilde uygulayarak bunu başaracağız. Bu yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonla mücadelemizin sonuçlarını belirgin bir şekilde görmeye başlayacağız. Böylece yapılan ücret artışlarının zamanla erimesini önleyecek, kalıcı refah artışı sağlayacağız" diye konuştu. Ekonomide yapılacak yeni reformlara dikkat çeken Yılmaz, "Ekonomide yapısal reformlar yaparken, kamu yönetiminin verimliliğini geliştirmeye, demokratik standartlarımızı yükseltmeye, daha etkin işleyen bir adalet sistemi tesis etmeye odaklanacağız. Amacımız demokratik istikrar içinde büyümek ve büyümenin nimetlerini tüm kesimlere adaletli bir şekilde yansıtmaktır" dedi.

OVP’de güçlendirme yapılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Eylül 2023'te açıkladığımız Orta Vadeli Programı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürme hedefimizi gerçekleştirmek için sıkı para, seçici kredi ve gelir politikalarına ek olarak kamuda harcamaları kontrol altına alarak tasarrufu önceliklendireceğiz" dedi. Şimşek, "OVP'de belirtilen takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlarla ekonomide dönüşümü gerçekleştirip verimlilik ve rekabet gücünü artıracağız" şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ekonomiyi güçlendirmek için daha fazla gayret sarf edeceğiz" derken Ticaret Bakanı Ömer Bolat da yatırım, üretim, istihdam ve ihracata odaklanarak sürdürülebilir büyümeyi desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Seçim süreci tamamlandı: Gündem yeniden ekonomiye çevrildi

‘Ekonomi programının sonuçlarını yılın ikinci yarısından itibaren göreceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından yaptığı "balkon" konuşmasında, ekonomi politikalarının devam edeceği mesajını iletti. Erdoğan, "Ülkenin ekonomik rotasını belirleyen Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı'nı kararlılıkla uyguladık. Enflasyon ve diğer ekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmeleri yılın ikinci yarısında daha net bir şekilde göreceğiz" ifadelerini kullanarak, seçimlerin sona ermesini "büyük bir kazanç" olarak değerlendirdi. Ayrıca, "Türkiye'nin önünde 4 yıldan fazla süre boyunca önemli fırsatlar bulunmaktadır. Bu süreyi en verimli şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir" dedi.

Seçim belirsizliği bitti piyasalar rahatladı

Seçimlerin ardından belirsizlik atmosferinin dağılması, piyasalarda olumlu bir etki yarattı. Borsa günü yüzde 1 artışla açtı, ancak sonrasında gelen kâr satışlarıyla bir miktar geri çekildi. Ekonomi yönetiminden gelen olumlu mesajlarla ise borsa günü artıda tamamladı. Dolarda ise güne yatay bir başlangıç yapıldı, fakat ekonomi yönetiminin açıklamalarının ardından yüzde 0.9 oranında bir değer kaybı yaşandı. 

Piyasaların yakından izlediği Türkiye'nin risk priminde de düşüş gözlendi; risk primi 306 baz puanla 5 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Aynı zamanda 10 yıllık tahvil getirisi de 27 baz puanlık bir düşüşle yüzde 26.55'e indi. Seçim öncesi yapılan tahminlerde, 4 yıllık seçimsiz bir döneme girileceği için TL üzerinde olumsuz bir etki beklenmiyordu. Uzmanlar, bundan sonraki süreçte yabancı yatırımcının belirsizliğin ortadan kalkmasıyla TL varlıklara olan ilgisinin artacağını öngörüyor.

Goldman TL’ye güven oyu verdi

ABD merkezli dev banka Goldman Sachs, seçim sonrası ilk analizini yaparken Türk Lirası'nda olumlu bir performans öngördüğünü duyurdu. Goldman Sachs ekonomistleri arasında yer alan Clemens Grafe'nin katkısıyla hazırlanan raporda, seçim öncesindeki sermaye çıkışları, rezerv azalışı ve seçim belirsizliğinin sona ermesiyle birlikte mevcut politikaların devam etmesinin önümüzdeki dönemde sermaye girişlerini hareketlendireceği öngörüldü. 

Cari açıktaki iyileşmenin hızlanmasıyla Türk Lirası'nın önümüzdeki aylarda daha güçlü bir performans sergilemesi beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in seçim sonrası yaptıkları olumlu açıklamalar da dikkate alındı.

Seçim süreci tamamlandı: Gündem yeniden ekonomiye çevrildi

Seçim sonrası borsalardaki değişim şöyle:

BIST (Türkiye) 22.39

NIKKEI (Japonya) 20.63

FTSE MIB (İtalya) 14.49

DAX (Almanya) 10.39

S&P (ABD) 10.16

NASDAQ (ABD) 9.11

CAC (Fransa) 8.78

DOW JONES (ABD) 5.62

KOSPI (G. Kore) 3.44

FTSE (Birleşik Krallık) 2.84

Şanghay Bileşik (Çin) 2.23

SENSEX (Hindistan) 1.95

HANG SENG (Hong Kong) -2.97

Borsa İstanbul dünya genelinde önde

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yılın ilk çeyreğinde diğer küresel borsalara göre üstün bir performans sergiledi. Bu dönemde BIST 100 endeksi, %22,39'luk bir yükseliş kaydederken, dolar bazında ise %11,39 artış yaşandı. Yılın başından itibaren, tüm sektör endekslerinde bir yükseliş trendi gözlendi ve en yüksek kazanç %67,54 ile bilişim sektöründe yaşandı. Öte yandan, ana endeksler arasında %45,31'lik bir artışla teknoloji sektörü dikkat çekti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal