Scooter kullanıcıları için yeni düzenleme yapıldı: Akşam saatlerinde reklektif giysiler giymek zorunlu olacak

İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığında yapılan çalışma sonucunda Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yeni önlemler alındı. Buna göre motosiklet, bisiklet ve scooter kullanıcıları için akşam saatlerinde reklektif giysiler giymek zorunlu olacak.

19.08.2022-10:09 - (Son Güncelleme: 19.08.2022-12:23) Scooter kullanıcıları için yeni düzenleme yapıldı: Akşam saatlerinde reklektif giysiler giymek zorunlu olacak

Son zamanlarda trafikte yaşanan kazalarda scooter, bisiklet ve motorsiklet gibi araçların sürücülerinin yaralanması hükümeti harekete geçirdi. çişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığında yapılan Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki yeni düzenlemeye göre motosiklet, bisiklet ve scooter kullanıcılarının akşam saatlerinde reklektif giysiler giymesi zorunlu olacak.

Reklektif yelek ve çocuk bağlama sistemi zorunlu hale getirildi

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeye göre araba içindeki tüm yolcular emniyet kemeri takmak zorunda kalacak. Motosiklet, bisiklet motorlu bisiklet ve elektrikli skuter kullananlar ise gece saatlerinde reflektör olan giysiler giyecek. Buna göre motorlu bisiklet, motosiklet, elektrikli bisiklet sürücülerinde zorunlu olan kaskın yanına gözü dış tesirlere karşı koruyacak, görüşe engel olmayacak, normal görüşü bozmayacak renkli veya renksiz koruma gözlüğü takma şartı konuldu. Kaskında koruma gözlüğü bulunanlar bu düzenlemenin dışında tutulacak.

Reklektif yeleklerin fiyatı motorsiklet sürücüleri için 150 TL’den, işçilerin kullandığı reklektif yelekleri ise 30 TL’den başlayacak. 30 TL’lik reklektif yelekler motorsiklet dışındaki sürücüler tarafından kullanılabilecek. 

Reklektif yelek düzenleme

Gece yolda olanlar giymek zorunda

İleri Sürüş Eğitmeni Zafer Akçay da, "Yeni yasaya göre gece yola çıkan motosiklet sürücüleri reflektif yelek veya ceket giymek zorundalar. Ben gündüz de reflektif yeleği tavsiye ediyorum. Görünmek bizim görevimiz, motosiklet hala sürücülerin algısında değil. Yolcu varsa o da giyecek." dedi. Motorsiklet sürücülerinin gece görülmesini kolaylaştırmak amacıyla bu düzenlemenin yapıldığını söyleyen Akçay, ‘’"Geceleri zaten gözükmeyen motosikletler iyice görünmüyorlar. Motosiklet sürücülerini daha görünür hale getirebilmek için yapılan bir değişiklik bu. Yeni yasaya göre gece yola çıkan motosiklet sürücüleri reflektif yelek veya ceket giymek zorundalar. Ben gündüz de reflektif yeleği tavsiye ediyorum. Görünmek bizim görevimiz, motosiklet hala sürücülerin algısında değil. Yolcu varsa o da giyecek." diye konuştu.

Yasak getirilmese de giyilmeli

Moto aksesuar sektöründen Şükrü Büyükbay, ‘’Reflektör trafikte farkındalık yaratır. Motorcu arkadaşlarımızın bunları giymesi bence şart. Yasa olmasa da bunları motorcuların giymesi gerekiyor. Bu bantlar reflektör, ışık vurunca parlar bunlar. Şu anda yeleğin bizdeki minimum fiyatı 450 TL. Reflektörlü montlar da bin 200 liradan başlıyor." sözlerine yer verdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal