Schengen vizesinde yeni dönem: Artık dijital olarak

Bir süredir gündemde olan Schengen vizesi hakkın Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile Avrupa Parlamentosu dijitalleşme kararı aldı. İşte detaylar…

14.06.2023-11:59 - (Son Güncelleme: 14.06.2023-12:06) Schengen vizesinde yeni dönem: Artık dijital olarak

Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile Avrupa Parlamentos, Schengen vizesine dair dijitalleşme sürecini başlattı. Yeni yasa tasarısı sonrası dijitalleşecek olan Schengen vizesine internet üzerinden başvuru yapılabilecek. Söz konusu dönüşümle vize başvurularının hızlanması ve kolaylaşması hedefleniyor.

Schengen vizesinde yeni dönem

NTV’de yer alan habere göre; Schengen vizesi üzerinde yapılan dijitalleşme çalışmaları sonuçlandı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile Avrupa Parlamentosu kararı sonrası birçok kişi, yeni dönemde schengen vize başvuruları nasıl yapılacak? Sorusunu merak etmeye başladı. 

Yeni sistemde Schengen başvuruları nasıl yapılacak? 

Dijital süreçte başvurular tek bir internet platformu üzerinden işlenecek. Gerekli evraklar, bu platform üzerinden yüklenecek, vize ücreti de buradan yatırılabilecek. Başvuru sahiplerine çoklu ülke ziyareti yapmak istediklerinde başvuruyu hangi ülkenin aldığı bildirilecek. Sistem, AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleri ve veri tabanlarıyla uyumlu çalışacak. Schengen ülkelerinin konsolosluklarına sadece ilk kez vize başvurusu yapanlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar ve yeni pasaport alanlar fiziken gitmek zorunda kalacak.

Schengen vizesi

Dijital başvurular ne zaman başlıyor? 

Maliyetin düşmesi ve başvuru süreçlerinin hızlanmasına büyük katkı sağlayacak sistem, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen onaylanmasından sonra AB'nin resmi gazetesinde yayımlanacak, yayımlanmasından 20 gün sonra da yürürlüğe girecek.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal