Sayıştay Tespit Etti: CHP'li Belediyelerde 'Usulsüzlük, Kayırmacılık' Ortaya Çıkarıldı

Sayıştay’ın 2020 raporunda, CHP'li İzmir, Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin usulsüz işlem yaptıklarının detayları anlatıldı.

15.12.2021-12:00 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-15:45)

Raporda, CHP'li İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir belediyelerinin usulsüz işlemleri ve bağlı şirketlerin batma noktasına geldiği detaylar yer aldı. Sayıştay, hazırladığı raporda iç büyükşehir belediyesinde görev yapan CHP’li yöneticilerin usulsüzlük yaptığı tespit edildi. 

İBB’NİN BORÇLARI GİDEREK ARTIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye’ne yönelik hazırlanan raporda, belediyenin borç batağında olduğu ortaya çıktı. CHP’li Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, 2020 yılında yaptığı toplam borcunun geçen yıla göre 12,5 milyar TL artarak 43,4 milyar TL’ye ulaştığı tespit edildi. İBB’nin borçlarının geçen yıla göre yüzde 40,65 oranında artış gösterdiği belirtildi.

BORÇ BİR YILDA YAKLAŞIK YÜZDE 50 ARTTI

Sayıştay’ın hazırladığı raporda, İBB'nin kısa vadeli borçları 2019 yılında 11,37 milyar TL iken 2020 yılında 14,59 milyar TL'ye çıktığı görüldü. Geçen yıldan bu yana borçlar, yaklaşık olarak yüzde 50 artış gerçekleştirdi. Öte yandan 20202 yılında İBB’nin günlük 59 milyon TL harcadığı ve bütçe açığının 1 milyar 852 milyon TL olduğu tespit edildi. Raporda, verilen detaylarda İBB’nin yatırım harcamalarının yüzde 14,19 azalması dikkat çekti. 

USULSÜZ İHALELER ANKARA'YI BATIRDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Halk Ekmek’te yükleniciler un teminatında sorun yaşadıklarını ve istedikleri miktarda un tedarikini yapamayacaklarını belirterek sözleşmenin %80’ini İBB tarafından feshedildi. Yüklenicilerle yeni anlaşma imzalandığı görülen ancak daha önce yüklenicilerin yerine getiremeyeceğini bildirdiği un miktarından fazla miktarda anlaşmalar imzalanması Sayıştay raporunda ‘anlaşılır’ bulunmadığı belirtildi.

KAPALI TEKLİF USULÜ İHALE

CHP'li Mansur Yavaş'ın yönettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerde kapalı teklif usulü işlem yapıldığı raporda yer aldı. Sayıştay hazırladığı raporda, ABB’nin katılımının kısıtlandığı kapalı usul ihalelerle istediği kişi ve şirketleri alt kiracı olarak belirlediğini ortaya çıkardı. 

KÖMÜR İHALESİ USULSÜZ

Her sene ABB tarafından gerçekleştirilen kömür alımı ve dağıtımı işi de pazarlık usulüyle yapıldığı belirlendi. Yapılan ihalede hülle yönetimi kullanıldı. 50 bin ton kömürün dağıtıldığı iş için belli firmalara davet gönderildi. En düşük teklifi veren firma defalarca reddedilerek bu firmaların ihaleye davet edilmediği belirlendi. İBB, kömür miktarını da 50 bin tondan 38 bin 25 tona düşürdü. İhaleyi belediye şirketi aldı işi de bir alt firmaya yaptırdığı tespit edildi.

PANDEMİ BAHANE EDİLDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Plent- Miks Temel ve İki Tabaka Astarlı Bitümlü Sathi Kaplama Yapım İşi'nde usulsüzlük yapıldığı da tespit edildi. Sayıştay raporunda, pandemi gerekçe gösterilerek usulsüz işlem yapıldığı belirtildi.

ANFA ZARAR EDİYOR

Belediye’nin çoğunluk hissesine sahip olan ANFA, ödenemeyen borçlar yüzünden yüksek miktarda zarar ediyor. ANFA'nın ödenemeyen 105.094.632,98 TL vergi borcu için yapılandırmaya gidildiği halde toplam borç 127.129.743,48 TL'ye çıktığı görüldü. 

VAKIFLARA KAYNAK AKTARILDI

Sayıştay raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatsız bina inşa edildiği ve ruhsatsız bu binanın Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGEV) usulsüz olarak verildiği tespit edildi. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGEV) tahsis edilen bu ruhsatsız binaya ait enerji giderlerinin de İzmir Büyükşehir Belediye’si tarafından karşılandığı da raporda yer aldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesinin sahip olduğu bir şirketten 2019-2020 yıllarında 33.358,60 TL tutarında, bağlı kuruluşu ESHOT tarafından da 2020 yılında 664.908,63 TL tutarında alım yapıldığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunda, meclis üyesinin ihaleye alınmasının yasalara aykırı olduğu belirtildi. Öte yandan basında yer alan haberde, CHP'li meclis üyesi ve Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un ortağı olduğu petrol ürünleri şirketine ihale verilmesi ortaya çıkmıştı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal