Savunma Sanayisi için kritik bir dönüm noktası daha aşılıyor: Yeni Altay tankı 23 Nisan’da teslim ediliyor

Son dönemlerde önemli gelişmelere adım atan savunma sanayiinde son derece kritik bir eşik daha aşılıyor. Türk savunma sanayiinin en önemli projelerinden biri olan ve zaman içerisinde farklı süreçlerden geçen Altay tankı yeni bir döneme giriyor. BMC Savunma, yenilenen ve seri üretim aşamasına gelen Altay tankını 23 Nisan’da yapılacak testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim etmeye hazırlanıyor.

23.03.2023-16:51 - (Son Güncelleme: 23.03.2023-17:48) Savunma Sanayisi için kritik bir dönüm noktası daha aşılıyor: Yeni Altay tankı 23 Nisan’da teslim ediliyor

BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçıntaş, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, düzenlenen basın toplantısında, Altay Tankı Projesi başta olmak üzere yürüttükleri projelere yönelik bilgi verdi.

AA’da yer alan habere göre, Altay tankının üretimini gerçekleştirecek BMC Savunma’ın yüzde 100 Türk şirketi olduğunu belirten Yalçıntaş fabrikada üretilen Altay tankı ve motorların fikri mülkiyet haklarının Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına ait olduğunu ifade etti.

Yalçıntaş, BMC’nin önceki yönetimin aksine Sakarya-Karasu yerine Ankara’nın Altay tankının seri üretime geçişinin daha uygun yer bir olduğuna karar verdiklerini aktarark, "Karasu 49 yıllığına BMC'ye tahsis edilmiş bir alandı. Karasu'daki arazinin devlete devri için işlemleri başlattık. Ankara'da bir organize sanayi bölgesinde arazi satın aldık, Altay tankının seri üretimini orada gerçekleştireceğiz." dedi.

Yalçıntaş, BMC'ye işletme hakkı devredilen ve kamuoyunda "tank paleti fabrikası" olarak bilinen Arifiye Tesislerinin ise mevcut çalışmalarına devam edeceğini, üretim adetleri ve çeşitliliğinin artacağını bildirdi.

Testlere hazır

"Yepyeni bir tank oldu"

Altay Tankı Projesi'nin geldiği duruma ilişkin de bilgi veren Yalçıntaş, "Altay tankının üretimi tamamlandı, 23 Nisan'da, bir bayram gününde Türk Silahlı Kuvvetlerine test için teslim etmek istiyoruz. Yurt dışından temin edilemeyen güç grubu gibi sistemlerin yerlileştirilmesi sürerken başka bir kaynakta çözüm bulunması ve tankın buna uygun olarak yeniden tasarlanması zaman aldı. Bu tamamen yeni Altay. Elimizdeki tank ilk tasarımları 2000 yılında yapılmış olan eski tank değil. Çünkü bu kadar zaman zarfında birçok parçayı yerlileştirme fırsatı bulduk. Yaklaşık 20 yılda Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözlemlediği ve içinde bulunduğu birçok muharebe oldu. Bu muharebelerden birçok dersler çıkarıldı. Bu dersler çerçevesinde tankta birçok iyileştirme yapıldı. Yeni Altay ile ilk Altay arasında çok ama çok farklar var, yepyeni bir tank oldu. Kötü komşu bizleri mal sahibi yaptı. Şu anda üzerinde başka bir ülkenin güç grubu var. Bu güç grubunun temin edilmesi için bütün çalışmalar yapıldı, izinler alındı, bürokratik işlemler tamamlandı. Bu güç grubuyla testler yapıldı, testler başarıyla geçti, güç grubu Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kabul edildi. Şu anda Altay tankının seri üretimi için önümüzde hiçbir engel kalmadı. Yerli güç grubuyla ilgili tasarım çalışmaları bitti, prototipler üretildi, test ediliyor. Testlerin 1,5-2 yıl süreceği tahmin ediliyor. 2026 gibi yerli güç grubumuzla Yeni Altay tankımızı Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslim edebilecek durumdayız. Şu anda birçok dost ve müttefik ülkeden talepler var. Milli Savunma Bakanlığı uygun görürse Altay tankını dost ve müttefik ülkelere ihraç edebiliriz." İfadelerini kullandı.

Seri üretim Yeni Altay 2025'te görevde

BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan'ın aktardığı bilgilere göre, 2014’te üretilen Altay tankı prototipleri üzerinde Alman ihracat lisansı engeli nedeniyle yapılan yerleştirme ve kazandırılan ilave yetenekler doğrultusunda çok daha üstün bir konuma geldiğini ve yeni Altay tankının ortaya çıktığını ifade etti.

Yeni Altay tankına kazandırılan yeni yetenekler arasında aktif koruma sistemi, geliştirilmiş zırh sistemi, yenilenen atış kontrol sistemi, yenilenen araç kontrol sistemi, deriştirilen güç grubu (Kore), yerlileştirilen sistemler (hız azaltan, nişancı 2. derece görüş sistemi, palet, kule çember dişlisi, yakıt ve hidrolik pompalar, mobil gizleme ağı, periskop, rotor gibi) yer alıyor.

Yeni Altay tankına ilişkin Nisan-Aralık 2022 döneminde Kore güç grubu Altay tankına entegre edilerek sürüş testleri başarıyla tamamlandı. Nisan ayında 2 Yeni Altay tankı, Kore güç grubuyla banttan indirilecek.

2026'da seri üretime geçecek

Yeni Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacak testlerinin 2024’te tamamlanması öngörülmekte. 2025 yılında Kore güç grubuyla Yeni Altay tankının seri üretimine başlanacak ve tank Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor. 2026 yılının ikinci yarısından itibaren yerli motorla Altay tankının seri üretiminin devam etmesi planlanıyor.

Yalçıntaş, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, düzenledikleri basın toplantısında, Altay Tankı Projesi başta olmak üzere yürüttükleri projelere ilişkin değerlendirmede bulundu

Karaaslan'ın verdiği bilgiye göre, Altay tankına yönelik çalışmaların yanı sıra 81 Leopard 2A4 tankının modernizasyonuna başlandı. Altay platformu üzerine inşa edilecek tank kurtarıcı ve mayın temizleme tankı projelerinin sözleşme öncesi çalışmaları sürüyor. 140 yeni nesil Fırtına Obüsü'nün ve buna bağlı olarak dolum aracı Poyraz'ın üretimi devam ediliyor.

2026'da seri üretime geçecek

Altuğ 8x8 zırhlı personel taşıyıcı göreve hazır hale getirilirken Yeni Nesil Paletli Araçlar Projesi için de hazırlıklar sürüyor. Altay tankı üzerinde yerlileştirilmesi gereken sistemlere yönelik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Muharebe sahasında son dönemde yaşanan gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde yenilenen Altay tankının, BMC Savunma tarafındaki testleri sonuçlandırıldı.

Yurt dışından temin edilen güç grubu, laboratuvarda, fabrikada ve Şereflikoçhisar'da her türlü arazi ve iklim koşulunda test edildi. Güç grubu hariç entegre edilmiş tankın atış dahil tüm testleri gerçekleştirildi.

Nisan ayında banttan çıkacak 2 tankın törenle teslim edilmesi hedefleniyor. Tankın üretiminin arkasında 10 bin saatin üzerinde bir çalışma yatıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri için 5 yılda 250 tank üretimi hedefleniyor. Üretim kapasitesi dikkate alındığında her yıl 25-30 tank ihracatı için kapasite oluşabileceği değerlendiriliyor.

Mehmet Karaaslan, "2014'teki prototiple çok ciddi farkları var yeni tankın, hem modern muharebe sahasına uygunluğu hem de haklar, üretim ve satış serbestisi anlamında. O dönem üstünde olmayan aktif koruma sistemi, geliştirilmiş zırh sistemi yer alıyor. Elektronikler 10 yılda çok ciddi değişti. Atış kontrol, araç kontrol sistemi çok daha etkin çalışabilir hale getirilmesi için faaliyetler yürütüldü." dedi.

Karaaslan, BMC'nin başta Altuğ 8x8 olmak üzere çeşitli araçlarda görev yapmak üzere kendi kule çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Fırtına Obüsü 2025'te yerli motorlu olacak

BMC Savunma'nın ürettiği Yeni Nesil Fırtına, önceki platforma göre beka kabiliyeti ve ateş gücü anlamında ilave yetenekler kazandı. Yerli ve milli alt sistemlerde dışa bağımlılık azaltıldı.

Yeni Nesil Fırtına Obüsü'nden şu ana kadar 6 adet üretildi. Aynı güç grubuyla 4 obüs daha üretilecek. 10 adetten sonra yurt dışından temin edilen başka bir güç gurubuna geçilecek. Bir ara çözüm olarak farklı bir alternatifle (Altay'daki Kore çözümünden farklı kaynak) yerli Utku güç grubu hazır olana kadar üretim sürecek. 2025 yılından sonra Fırtına obüsünün Utku motoruyla üretilmesi hedefleniyor.

Ankara'ya "Savunma Sanayisi Üretim Kompleksi"

BMC'ye işletme hakkı devredilen ve kamuoyunda "tank paleti fabrikası" olarak bilinen Arifiye Tesislerinin modernizasyonu için 3 yıl içinde yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu çalışmalarla üretim ve verimlilik artırıldı. BMC Power'ın yürüttüğü motor projeleri için de 30 milyon dolarlık yatırım Arifiye Tesislerinde hayata geçirildi.

Ankara'ya

BMC, TUSAŞ'ın yanında alınan araziyi "savunma sanayisi üretim kompleksi" olarak değerlendirmeyi planlıyor. Yaklaşık 840 bin metrekarelik alanda BMC Power da yer alacak. Türkiye'de şu anda mevcut olmayan yaklaşık 300 bin metrekarelik ticari ve askeri araçlara hizmet verebilecek bir test parkuru oluşturulacak. Ankara'da kurulacak tesis bölgedeki diğer işletmelere sağlanan teşvik mekanizmalarından farklı bir destek almayacak.

Yerli motorlar yeni görevlere hazırlanıyor

BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval ise hibrit güç grubu konusunda öz kaynaklı çalışmaları bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının da bu konuda bir Bilgi İstek Dokümanı yayınladığını dile getiren Kaval, BMC Power ve BMC Savunma olarak buna bir yanıt hazırladıklarını bildirdi. Kaval, ayrıca İşbir Elektrik ile yerli motorların jeneratörlerde kullanımı ve farklı şirketlerle insansız su üstü araçların motor ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

"Yerli motorlarla ihracat artacak"

BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçıntaş, otonomi konusunda ciddi çalışmaları bulunduğunu ve bir start-up ile stratejik ortaklığa gittiklerini söyledi. BMC'nin Türkiye'nin toplam askeri kara aracı ihracatının yüzde 45'ini yaptığı bilgisini veren Yalçıntaş, ihracat performansının artarak devam edeceğini, yerli motorlar Utku ve Batu'nun devreye girmesiyle 2025 ve 2026'da ihracat rakamlarının daha da üst seviyeye çıkacağını dile getirdi.

Yalçıntaş, Yeni Altay tankının da üretiminin yapılacağı tesise ilişkin, "Ankara'da kurulacak tesis için birkaç yüz milyon dolarlık yatırım yapacağız." dedi.

Kore'den tedarik edilen güç grubuna ilişkin sorular üzerine Yalçıntaş "BMC'deki test süreci Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Başkanlığı yetkililerinin gözetiminde yapıldı ve tamamlandı. Kore güç grubu için onay verildi ve Yeni Altay'a takılıyor. Bu sefer Yeni Altay tankının sadece güç grubu değil, atış, beka, dayanım ve başka testleri 1,5-2 yıl içinde yapılacak. Sorumlu olduğumuz, takmadan önce güç grubu testiydi. Şimdi Yeni Altay'ın testleri yapılacak. Üretici firmalarla tüm anlaşmalar imzalandı, Kore ile ihracat anlaşmaları tamamlandı, izinler alındı. Ticari ya da kanuni olarak Kore güç grubuyla Yeni Altay üretilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmuyor. Motorlar parti parti gelecek." İfadelerini kullandı.

Yalçıntaş, kısa süre içinde Tulga aracını ve Fırtına kadar ilgi çekecek 8x8 araca entegre 155 milimetre obüsünü kamuoyuyla paylaşmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal