Savcılığa suç duyurusu nasıl yapılır? Suç duyurusunda bulunmak istiyorum, nasıl bulunabilirim? Suç duyurusu kime, nasıl ve nereye yapılır?

Vatandaş olarak sözlü hakarete ya da şiddete maruz kalmak gibi bir durumla karşılaştığımızda savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmayı isteriz. Ancak birçoğumuz suç duyurusunun nasıl yapılacağına dair prosedürleri bilmemekteyiz. Peki, savcılığa suç duyurusunda bulunmak için ne yapmamız gerekiyor? Detaylar haberimizde...

23.05.2022-18:24 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-18:24) Savcılığa suç duyurusu nasıl yapılır?  Suç duyurusunda bulunmak istiyorum, nasıl bulunabilirim? Suç duyurusu kime, nasıl ve nereye yapılır?

Suç duyurusunda bulunmak için köy - mahalle muhtarı, polis karakolu, baro, jandarma veya adli makama yani savcılığa başvurulmalı. Ancak direkt savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunulması adli vakanın çözülmesi için en kısa yoldur. Peki, savcılığa suç duyurusunda bulunmak için ne yapmak gerekiyor?

Savcılığa suç duyurusunda bulunmanın şartları

Suç duyurusunda bulunmak için uyulması gereken herhangi bir şart yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken olayın kovuşturma ile soruşturma organlarına doğru bir şekilde aktarılmasıdır. Suç duyurularında tercih edilmekte olan usul ise yazılı başvurular olmaktadır. Sözlü olarak yapılan başvurular da yazılı tutanağa bağlanacağından dolayı en başta yazılı başvuruda bulunmak önemlidir.

Savcılığa suç duyurusunda bulunurken dikkat edilmesi gerekenler

- Detaylı fakat sonunda haksız çıkacağınız kişisel suçlamalardan kaçınarak, olayın özü yazılı bir şekilde anlatılmalıdır. Hakaret ile tehdit içerikli beyanlar sizinle ilgili suç duyurusu yapılmasına neden olacaktır.

- Dilekçede sunulan suçun yer aldığı yasa ile söz konusu sucun tanımı detaylı şekilde okunduğunda anlaşılan terimlere özlü cevap verecek biçimde düzenlenmesi, görevlinin dilekçeyi kolaylıkla anlamasını sağlayacağından dolayı sorunun çözüme kavuşmasına da yardımcı olacaktır.

- Dilekçede yukarıda belirtilen maddelerin sıralamasının bir önemi yoktur ancak genellikle dilekçenin başında olması tercih edilir. Dilekçenin son bölümünde ise olayın açıklayıcı, aynı zamanda başka bir yazışmaya ya da size yeniden sorulmasına fırsat vermeyecek biçimde kelimeler kullanılarak yazılması önemlidir.

- Dilekçe hazırlarken herhangi bir hukukçu ya da avukattan yardım almanız gerekmiyor. Fakat, özel ve ayrıntılı konularda bir hukukçudan yardım almanız sorununuzun çözülmesine katkıda bulunacaktır.

- Kadınlar ile çocuklara yapılan istismarın önüne geçmek, kadınların toplumdaki statülerinin yükselmesi, çocukların yüksek faydalarının gözetilmesi amacı ile yapacağınız suç duyurularınızda ALO 183 ücretsiz sosyal hizmetler hattını kullanabilirsiniz.

- Çevrenizdeki polis ya da jandarma birimine başvurarak sorununuzu anlatarak küçük de olsa hukuki bir yardım alabilirsiniz.

- En yakınınızdaki baroya müracaat ederek en yakınınızdaki adliyeye başvurmak için yardım alabilirsiniz.

- Başvuru yapmak istediğiniz suçun mağduru devlet olduğunu direk Cumhuriyet Savcılığına giderek oradan destek talep edebilirsiniz.

- Ağır cezalar doğuran ya da alt ceza sınırı beş yıldan başlayan bütün suçlarda devlet ücretsiz avukat yardımı yapmaktadır.

Savcılığa nasıl suç duyurusunda bulunurum?

Suç duyurusunda bulunmak istediğinizde ilk olarak bir şikayet dilekçesi hazırlamalısınız. Bu dilekçeyi bulunduğunuz ildeki adliyeye giderek savcılığa vermelisiniz. Savcılığa verdiğiniz dilekçeniz savcılık kalemi tarafından kayıt altına alındıktan sonra size dilekçeye hazırlık numarası verilir. Verilen numarayla dilekçenizin gittiği savcılık ile mahkeme gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

 suç duyurusu nasıl yapılır

Örnek suç duyurusu dilekçesi

………………. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

MÜŞTEKİ : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No:

Adres

ŞÜPHELİ : Adı ve Soyadı( eyer şahıs biliniyorsa, bilinmiyorsa telefonla olmuşsa telefon numarası)yazılır.

SUÇ : Dolandırıcılık, Hakaret, Tehdit, Cinsel taciz.(olay neyse adı yazılır)

SUÇ TARİHİ : …/…/…2011

Açıklamalar bölümü;

- İlk bölüme yaşanan olayı tüm detaylarıyla değiştirmeden yazın

Deliller: Telefon mesajları, mail kayıtları varsa belirtin

Tanıklar: Tanıklar ad - soyad ve adresleriyle birlikte yazılmalı

Hukuki Nedenler: TCK. madde ile ilgili mevzuat (maddeleri bilen kişiler maddeleri de yazmalı, bilmeyenler ise bu şekilde yazabilir)

Sonuç ve İstek: Yukarıda kısa olarak açıklandığı gibi şüpheli hakkında kamu davası açılması ve cezalandırılmasının sağlanmasına karar verilmesini saygıyla talep ederim.

Müşteki

Adı ve Soyadı:

İmza:

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal