Savaşın Ortasında Mahsur Kaldılar: Ukrayna'da Bulunan Türk TIR ve Gemileri Türkiye'ye Dönüş Yolu Arıyor!

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri harekatı sonrasında bölgeye yapılan taşımacılık faaliyetleri durduruldu. Bölgede bulunan 300’e yakın Türk TIR’ı ve 10’dan fazla geminin Türkiye’ye dönmenin yollarını aradığı bildirildi.

25.02.2022-11:54 - (Son Güncelleme: 25.02.2022-13:17) Savaşın Ortasında Mahsur Kaldılar: Ukrayna'da Bulunan Türk TIR ve Gemileri Türkiye'ye Dönüş Yolu Arıyor!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkililerinden açıklamada, Türkiye’ye ait 300’e yakın TIR’ın bölgede olduğu duyurdu. Türkiye’den yola çıkan bu TIR’ların bazıları direkt olarak Ukrayna’ya giderken büyük bir kısmının ise Ukrayna üzerinden Rusya ve Belerus’a gidecekti. 

Uluslararası Karayolu Taşımacılık Birliği (The International Road Transport Union-IRU) tarafından yapılan duyuruda, Ukrayna’nın doğusunda meydana gelen saldırının ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Bunun üzerine UND yetkilileri, Ukrayna bölgesinde kalan Türk şoförlere için kriz masası oluşturulduğunu belirterek TIR ve gemilerin Türkiye’ye geri dönüşünün alternatif yolların arandığını açıkladı. 

LİMANDAKİ GEMİLER HAREKET EDEMİYOR

Rusya ile Ukrayna savaşının başlamasının ardından ülkedeki tüm limanlar kapatıldı. Bölgede kalan Türk sahipli gemiler Türkiye’ye dönmek için alternatif yöntemler aramaya başladı. DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkan Yardımcısı Hakan Çendik, bölgede Türk sahipli 10’dan fazla geminin olduğunu ifade etti. Çendik, Türkiye’den yola çıkarak Ukrayna açıklarında demirleyen gemilerin ülkeye dönüşe geçtiği belirtilirken limana yanaşan gemilerinse beklemede olduğunu açıkladı. KOSDER yetkilileri, bölgede mahsur kalan Türk vatandaşların güvenliği şekilde Türkiye’ye dönmesi için Dışişleri Bakanlığı ile iletişim halinde. 


UÇAK SEFERLERİ DE DURDU

Ukrayna’ya yönelik yapılan saldırının ardından hava sahası kapatılmış bu nedenle de Türkiye’den bu ülkeye yapılan havayolu seferleri de iptal edilmişti. Türk Hava Yolları (THY), Ukrayna’ya yapılacak olan bugünkü seferlerinin tümünü iptal etti. 

NAKLİYECİLER RUSYA’YA RO-RO HATTI TALEP ETMİŞTİ

Öte yandan Türk nakliyeciler, Türkiye ile Rusya arasında Ro-Ro hattı kurulması konusunda aciliyetine vurgu yapmıştı. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimden etkileneceğini söyleyen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği'nin (UTİKAD) Başkanı Ayşem Ulusoy, ‘Savaş çıkması durumunda bu ülkeye yönelik taşımalarda alternatif güzergahların ivedilikle belirlenmesi, mevcut rotalardaki geçişler için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Gürcistan’ın Verhniy Lars Kapısı ve Azerbaycan Derbent Kapısı alternatif güzergahlar olarak öne çıksa da uzun vadede sorun yaşanacak. Çünkü her iki kapı da yük trafiğinin bu yöne kayması durumunda hem teknolojik altyapı hem de araç beklemeleri için yetersiz kalacak. Rusya ile ticaret hacmimizin yaklaşık yüzde 60-65 kadarının Ukrayna üzerinden sağlandığını göz önüne aldığımızda bu iki kapıda çok ciddi birikmelerin yaşanması olası. Burada kapı geçişlerinin ve transit sürelerin en az 10 gün kadar uzaması söz konusu olabilir. Navlunların da bu sıkıntılardan dolayı yüzde 40-50 oranında yükselmesi olasılığını da göz ardı etmemekte fayda olacak. Başka bir alternatif ise Belarus ve Polonya’nın HUB olarak kullanılması olabilir. Bu rotalar üzerinden Rusya’ya varış sağlanabilir’ açıklamalarında bulundu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal