Savaş piyasaları nasıl etkiler? Kripto para, Bitcoin artar mı? Paramı nasıl değerlendirebilirim diyenlere öneri

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin altıncı gününe girerken küresel piyasalarda yaşanan ekonomik belirsizlik etkisini sürdürmeye devam ediyor.

01.03.2022-09:46 - (Son Güncelleme: 01.03.2022-11:22) Savaş piyasaları nasıl etkiler? Kripto para, Bitcoin artar mı? Paramı nasıl değerlendirebilirim diyenlere öneri

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimin fiyatlardaki etkisi birçok farklı alanda görülürken, Karadeniz ticaretinin de aksamaya başlamasıyla petrol fiyatlarında artış gözlemleniyor. Brent ve ABD ham petrol fiyatları sabahın ilk saatlerinde yüzde 0,9 yukarıda seyrediyor.

Bitcoin’den sert yükseliş

Yatırımcılar, ABD ve paydaşlarının 60 milyon varillik ham petrol rezervinin serbest kalıp kalmayacağı konusunu merak ederken, Rusya’ya ekonomik alanda uygulanmaya başlanan yaptırımlar kripto para birimi Bitcoin’in Temmuz ayından bu yana en hızlı yükselişini kaydetmesine yol açtı. Kripto para borsasının en güçlü para birimi yüzde 12’ye kadar yükseliş göstererek 42 bin dolar seviyelerine dayandı. Bununla beraber Amerikan Doları da G-10 ülkelerinin para birimlerine karşı yüzde 0,1 yükselişte. Asya Pasifik’te ise Japon Topix ve Avustralya S&P/ASX 200 puan artıda seyrediyor.

En kötüsü geride kalmış olabilir

JPMorgan’ın “hisse iyimser” stratejisti Marko Kolanovic’e göre hisse senetleri için yaşanabilecek en kötü senaryo yaşanmış olabilir. Ukrayna işgalinin agresif bir FED sıkılaştırma olasılığını düşürdüğünü savunan Kolanovic teknoloji hisselerinde önümüzdeki günlerde bir toparlanmanın yaşanabileceğini öngörüyor.

Yaptırımlara Rusya da sessiz değil

Söz konusu ekonomik yaptırımlara Rusya tarafı da cevapsız kalmış değil. Öyle ki Vladamir Putin birçok karşı yaptırım kararı aldıklarını açıkladı. Bunların başında hiçbir Rus vatandaşın yurtdışına döviz çıkaramayacak olması geliyor. Aynı zamanda yabancı bankalardan da borç alınamayacak.

Bu yasakların Rusya Devlet Tahvili’ne uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz belirsizken, Rusya’nın toplam dış borcu merkez bankası tarafından 478 milyar dolar olarak açıklandı.

Ekonomik yaptırımların yanı sıra devlet başkanı Putin başta Avrupa Birliği olmak üzere hava sahasını Rusya’ya kapatan tüm ülkelere kendi hava sahasını kapattı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal