Sarımsak sabunu neye iyi gelir? Sarımsak sabununun faydaları nelerdir?

Kokusunu sevmesek de lezzeti ve binbir türlü faydası için sürekli hayatımızdadır sarımsak. Peki sarımsağın sabunu olur mu? İşte sarımsak sabununun faydaları ve sarımsak sabunu kullanımıyla ilgili bilmeniz gerekenler.

27.05.2022-15:01 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-15:01) Sarımsak sabunu neye iyi gelir? Sarımsak sabununun faydaları nelerdir?

Vücudumuzu pek çok hastalığa karşı korumanın yollarından biri şüphesiz doğal beslenmek. Tırnağımızdan saçımıza, iç organlarımızdan cildimize sağlığımızın korunmasını sağlayan bu besinler, olası bir diyabet, kalp damar gibi kronik rahatsız riskimizi de en aza indirmemize yardımcı oluyor. Faydası saymakla bitmeyecek besinlerden biri de Türk mutfağının da vazgeçilmezi olan sarımsak. Şifa deposu diye adlandırılan bu besin, antioksidan özelliğiyle vücudumuzdaki hasarlı yapıları adeta temizleyerek kansere karşı koruyucu besinlerin de başında geliyor.

Kimisi başına sürüyor, kimisi gece yutuyor… A, B1, C vitaminleri ve mineral açıdan da oldukça zengin olan sarımsak, damarları genişletmesi sebebiyle kanın akışkanlığını normalize ediyor, tansiyonu düşürüyor ve olması muhtemel damar tıkanıklıklarının ise önlenmesine yardımcı oluyor. Mısırlıların da tedavi amacı ile kullandıkları sarımsağın bir diğer faydası ise idrar söktürücü olması. Antibiyotiğe direnç gösteren bakterileri yok ettiği belirlenen besin mesane rahatsızlığı olan sistit ile mücadelede en faydalı yöntemler arasında geliyor. Sarımsak sadece mesane enfeksiyonlarına karşı etkili kalmıyor, vücudumuzdaki hücre duvarlarını güçlendirerek, toksik maddelerin de vücuttan atılımında görev üstleniyor.

Sarımsak sabunu ne işe yarar?

Vücuttaki demir düzeyini dengede tutan, mantar oluşumunu engelleyen, yaşlanma konusunda geciktirici etkiye sahip ve afrodizyak etkisiyle cinsel performansı artıran sarımsağın ciltteki çatlaklara da iyi geldiği gözlemlenmiştir. Uzmanlar, hafta 3 kez ve 5-10 dakika boyunca ezilmiş sarımsak suyu ile masaj yaparak cildimizdeki çatlaklarda gözle görülür bir fark elde edeceğimizi belirtiyor. Fazla oje sürme nedeniyle sararmış tırnakları da yapılacak sarımsak kürü ile güçlendirmek, kırılmasını önlemek, sağlıklı uzamasını sağlamak imkansız değil. Peki bu kürü nasıl hazırlayacağız? 2 diş sarımsağı ezerek tırnak üzerine ve tırnak etlerimize yedirmeli, ardından en az 5 dakika bekletmeliyiz.

Bin bir derde deva sarımsağın keskin de bir kokusu var. Bu nedenle besini muhafaza ederken koku yapmaması için kilere, kapalı balkona ya da buzdolabında bulunan sebze bölümüne koymayı tercih etmeliyiz.

Her şeyde olduğu gibi sarımsak tüketiminde de aşırıya kaçmak vücuda yarardan çok zarar sağlıyor. Besin değeri kadar içerik açısından da zenginliğini kanıtlamış sarımsağı sağlıklı bir bünyeye sahipsek günde 2 diş kullanabiliriz. Çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanabiliriz.

Sarımsak hakkında doğru olarak bilinen yanlışlar

Sarımsağın çok kullanımı halinde görülecek zararlar ise halsizlik, baş ağrısı, mide ve karın bölgesinde ağrı, ciltte kaşıntı. Bazı uzmanların kesin olmamakla birlikte sarımsağın doğum kontrol haplarının etkilerini azaltacağı konusunda söylemleri mevcut. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsak doktorumuza danışmadan sarımsak kullanımımızı artırmamalıyız.

Özellikle saç problemi yaşayanların sarımsak sabunu kullanması dertlerine deva olacaktır. Sarımsak sabunu cilt için kullanımda egzama, sedef ve benzeri rahatsızların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Sarımsak özü ile yapılmış sabun saç diplerini güçlendirir, kepek oluşumunu engeller, saçın parlamasını sağlar ve saç dökülmesini önler.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal