Sarıkamış Harekatı Nedir?

I. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Sarıkamış Harekatı, bugün hala yasla anılan olaylardan biri. Peki, Sarıkamış Harekatı nedir, Sarıkamış Harekatı ne zaman olmuştur, Sarıkamış nerede? Cevapları sizler için derledik.

22.12.2021-09:45 - (Son Güncelleme: 22.12.2021-09:45)

Sarıkamış Harekatı, I. Dünya Savaşı Kafkas Cephesi'nde gerçekleşmiş bir muharebedir. Bu harekatta Kars'ın tekrar Türk topraklarına katılması hedeflenmiş ve Ruslar ile savaşılmıştır. Ancak harekat, büyük kayıplarla Türkiye tarihine yas olarak kalmıştır. İşte Sarıkamış Herakatı tarihi ve detaylar...

SARIKAMIŞ HAREKATI NEDİR?

Sarıkamış Harekatı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş, Sarıkamış çevresinde yaşanan muharebelere verilen isimdir. Harekat, Osmanlı için başarısızlıkla sonuçlanmasının yanında verdiği şehitlerle anılmaktadır.

1914 yılında 15 ve 22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış Allahuekber dağlarında Kars için Ruslara karşı yaşanan muharebede birçok askerimiz şehit olmuştur. Donarak şehit olan askerler her yıl bu tarihlerde yasla anılmaya devam ediyor.

Enver Paşa, Rusları beklemedikleri bir yerden yani Allahuekber dağlarından yakalayarak Kars coğrafyasını tekrar topraklarımıza katmak istemiştir. Ancak komutanların hesaba katmadığı gerçek, bölgenin 3 bin rakıma ulaşan geçitlerinde ısının -30 dereceye kadar iniyor olmasıydı. Bununla birlikte Türk askerleri üzerinde kışlık kıyafetler de bulunmuyordu.

Sonuçta muharebe başarıya ulaşamadan ve çok şehit vermesinden kaynaklı olarak 5 Ocak 1915’te sona erdi.


SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ

Sarıkamış Harekatı, sıfırın altında -30 dereceye ulaşan soğuk ve muharebe şartlarıyla tam 78 bin askerin şehit olmasına sebep oldu (Bazı kaynaklarda bu sayı 90 bindir). Bu 78 bin / 90 bin askerin 60 bini donarak şehit oldu. Geri kalanı ise Ruslarla yapılan muharebe sonucunda şehitlik mertebesine ulaştı.

Soğuktan donan askerlerin büyük bir imparatorluğu yasa boğan halleri Kurmay Subay Şerif Bey tarafından şöyle anlatılıyor:

“Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevk etmek istedim. Beni hiç görmedi. zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik.”

Sarıkamış, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 37 bin şehit verilerek kuşatıldı ancak aşırı soğuk, açlık ve giderek artan şehit sayısı sebebiyle hedef ele geçirilemeden harekat sonlandı. Bu sırada Rus İmparatorluğu da 32 bin askerini kaybetti.

SARIKAMIŞ NEREDE?

Sarıkamış, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Kars’ın bir ilçesi. Savaş sırasında Rus hakimiyetinde bulunan Sarıkamış’ta birçok Rus tarihi eseri bulunmakta.

Sarıkamış ilçesinde sıcaklık -35 – 40 dereceye kadar düşmektedir. Rakımın yüksek olduğu Sarıkamış bölgesinde kar kristal olarak 1 yılın 6 ayı karla kaplı olarak geçmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal