Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Usta oyuncu Kadir İnanır, geçtiğimiz günlerde sarı nokta hastalığı sebebiyle ameliyat oldu. İnanır'ın hastalığı sonrası Sarı nokta hastalığının ne olduğu merak ediliyor. Peki, sarı nokta hastalığı nedir?

20.01.2020-10:53 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-09:13)

Sarı nokta hastalığı nedeniyle ameliyat olan usta oyuncu Kadir İnanır'ın ardından hastalığın ne olduğu araştırılma konusu olmuş durumda. Daha çok görme bozukluğu şikayeti ile birlikte anlaşılan sarı nokta hastalığının ne olduğu ise merak ediliyor. Peki, Kadir İnanır'ın yakalandığı Sarı nokta hastalığı nedir?

SARI NOKTA HASTALIĞI NEDİR?

Yeşilçam'ın sevilen ismi Kadir İnanır'ın sarı nokta hastalığı sebebiyle gözünden ameliyat olduğu ifade edildi. 72 yaşında olan ünlü oyuncu, bu hastalığın etkisiyle son dönemler içerisinde görme bozukluğu yaşıyor. Sarı nokta hastalığının ne olduğu da bu dönem içerisinde merak edilmeye başlandı.

Makula dejenerasyonu ismiyle de bilinen söz konusu rahatsızlık sarı nokta (sarı benek) hastalığı, gelişmiş ülkelerde 65 yaş üstü bireylerde merkezi (santral) görme kaybının en önemli nedeni olarak geçmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda ise görme kaybına neden olabiliyor.

SARI NOKTA HASTALIĞI NE KADAR SIKLIKLA GÖRÜLÜR?

Toplum içerisinde gözlenme sıklığı, %1.2 ile 1.7 arasında . Yapılan bir çalışmaya istinaden sarı nokta hastalığının görülme sıklığı, 55 yaş üstü bireyler için %3.4 olarak rapor edilmiş ve yaş ilerledikçe de söz konusu bu oranın her 5 yaşta %1.22 arttığı ifade edilmiştir.

SARI NOKTA HASTALIĞI NEREDE GÖRÜLÜR?

Makula; sarı nokta da denilen ve keskin görmeden sorumlu retina tabakasının ortasında bulunan küçük bir alan olarak bilinir. 5 mm çapında olmasına rağmen merkezi görmeden sorumludur. Bu alan içerisinde, ışığı algılayan fotoreseptör hücreleri yoğun bir şekilde yer almaktadır. Yine bu alan detayların da görülmesinde görev almaktadır.

Örneğin; iğneden iplik geçirmek ya da kitap okumak gibi işler makula sayesinde yaşanmaktadır. Makula iyi çalışmadığı anlarda bakılan alan bulanık ve karanlık gözlenme işlemi yapılır. Makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığında, yanlardan (periferal) görme bozulmaz fakat merkez bölgedeki (santral) görme bozulmaktadır.

Bu duruma örnek verirsek de kişi duvarda bir saatin varlığını görebilir fakat saatin kaçı gösterdiğini tam olarak bilemez. Makula dejenerasyonu tamamen körlük ile sonuçlanmayabilir Bu hastalar evde kendi işlerini halledebilirler ancak tek başına sokağa pek çıkamaz, okuyamaz, yazamaz ve bunlara ek olarak araba kullanamazlar. Makula dejenerasyonu ilerleyici bir hastalık olarak kabul görmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal