Kolajen Nedir? Kolajen Arttıran Besinler Nelerdir?

Cildi sıkılaştıran, eklem, tendon ve organları bir arada tutmakta önemli yere sahip olan kolajen nedir? Kolajen arttıran besinler nelerdir? Kolajen ne işe yarar?

19.01.2020-10:06 - (Son Güncelleme: 10.08.2021-15:28)

Cildimizin yüzde 80'ini oluştan kolajen, elastin ismi verilen başka bir proteinle beraber çalışır ve cildimize ihtiyacı olan elastikliği sağlar. Fakat yaşlandıkça vücudumuzdaki kolajen üretimi azalır. 'Ciltteki protein ipleri' olarak tanımlanabilen kolajen, güzel ve sağlıklı bir cilt için önemlidir. Gençken yüksek seviyede olan kolajen seviyesi, yaşlandıkça azalmaya başlar ve giden kolajen yerine eskisi kadar çabuk gelemez.

Cilt ve kas hücrelerinde bulunan kolajenin temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Peki, kolajen hangi besinlerde bulunur? Kolajen arttıran besinler neler?

KOLAJEN ARTTIRAN BESİNLER HANGİLERİDİR?


Kolajen, kemik ve kasları bir arada tutar, vücuttaki organları korur ve cildin elastikiyetini arttırır. Cilde güç, esneklik ve sağlamlık vererek, cilt yapısını meydana getiren bir ağ oluşturan kolajen yaşın ilerlemesi, sağlıksız beslenme, stres, sigara, fazla güneşe maruz kalma, C vitamini eksikliği gibi nedenlerden dolayı azalabilir. 

Kolajen üretimini artırmak için öncelikle sigara ve şekerli besinler tüketmek gibi hatalı alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerekir. Vücuttaki kolajen üretimini arttırmak için kemik suyu, yumurta beyazı, ıspanak, semizotu, tere, roka, maydanoz, portakal, mandalina, limon, çilek, ahududu, böğürtlen, karadut, yaban mersini ve sarımsak gibi besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal